/etlehti.fi/s3fs-public/main_media/hikers_at_harrisuvanto_hanging_bridge_kitka_summer_ruka_kuusam_o.jpg?itok=enLdPx2V×tamp=1523448725)
Oulangan kansallispuiston ja Rukan maisemissa kulkeva Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti. Kokosimme yhteen tärkeimmät tiedot ja vinkit Karhunkierrosta suunnittelevalle.
1. Varaa vähintään kolme päivää
80 kilometrin mittainen Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti. Sen kiertää vuosittain noin 5000 vaeltajaa.
Matkalle mahtuu suomalaisen kansallismaiseman koko kirjo aavoista soista ja komeista jokiuomista ikimetsiin ja tuntureihin. Jos elämän aikana tekee yhden vaelluksen, se kannattaa tehdä täällä. Urakkaan on syytä varata aikaa kolmesta seitsemään päivään.
2. Riittääkö lyhyempi retki? Valitse pieni kierros...
Pieni karhunkierros on 12 kilometrin mittainen osuus varsinaisesta Karhunkierroksesta. Sen ehtii hyvin kävellä yhdessä päivässä. Matkalle osuu monta hienoa nähtävyyttä, kuten jylhä Jyrävän vesiputous, kuohuva Myllykoski ja Kallioportin jyrkänne.
Reitti on valtaosin helppokulkuinen, mutta matkalla on muutama kova nousu, jotka voivat viedä voimat huonokuntoiselta. Poluilla saattaa olla ruuhkaa, sillä kävijöitä on vuosittain 60 000.
3. ...tai puolikas kierros
Parin päivän vaellusta kaipaava voi kiertää Pienen karhunkierroksen ja jatkaa matkaa ison Karhunkierroksen reittiä kohti Rukaa, jonne on matkaa reilut 20 kilometriä. Yöpyminen onnistuu Porontimajoen autiotuvalla.

4. Keväällä ja syksyllä vältät ruuhkan
Kokenut retkeilijä voi lähteä Karhunkierrokselle vaikka keskellä talvea, mutta tavallisen tallaajan on varminta lähteä matkaan toukokuun lopun ja lokakuun loppupuolen välisenä aikana. Heinä-elokuussa poluilla on eniten kulkijoita – ja ilmassa hyttysiä.
5. Mieti, kestääkö kunto
Reitille mahtuu mäki poikineen. Jyrkissä mäissä auttavat portaat tai kädensijoiksi asennetut tukevat köydet. Etenkin viimeiset kilometrit ovat sen verran rankkoja, että huonokuntoiselle reittiä ei voi suositella: Porontimajoen autiotuvalta on Rukalle vajaat 20 kilometriä, ja matkalla on 219 kerroksen edestä nousua.
Loppumatkasta polku risteää pari kertaa isomman tien yli. Risteykset ovat täynnä taksiyrittäjien mainoksia, eivätkä kuulemma turhaan, sen verran monella usko tai voimat loppuvat kesken matkan.

6. Aloita täältä
Karhunkierros kulkee joko Hautajärveltä (80 km) tai Ristikalliolta (70 km) Rukan kylään. Rukalta pääsee bussilla kumpaankin aloituspisteeseen. Lipun hinta on 10 euroa.
Pieni karhunkierros alkaa Juumasta. Sinnekin on Rukalta bussiyhteys. Aikataulut löytyvät Rukan nettisivuilta.
7. Vieraile Basecamp Oulangassa
Pienen karhunkierroksen lähtöpisteen kupeessa on ravintola ja hotelli Basecamp Oulanka, jossa pääsee esimerkiksi lohisopalle tai saunaan. Paikan hienous on kuitenkin Kuusamon luontoa arvostava ohjelmatarjonta. Täällä ei harrasteta moottorikelkkailua tai mönkijöitä, vaan luontoon mennään lihaspelillä: talvella lumikengillä tai koiravaljakolla, kesällä meloen tai patikoiden. Koskenlasku Kitkajoella on taatusti unohtumaton kokemus.
8. Varaa tarpeeksi ruokaa ja juomaa
Useamman päivän vaellukselle tarvitaan paljon ruokaa ja vettä. Onneksi jokivettä voi juoda keitettynä, joten kaikkea ei tarvitse raahata mukana. Evästäydennyksiä voi tehdä matkan varrella Oulangan leirintäalueella ja Juumassa, jossa voi hemmotella itseään ravintolaruuallakin.
Kävely vie energiaa, joten suklaata, pähkinöitä ja muuta helppoa syötävää on hyvä pitää taskussa. Sykemittarin mukaan satakiloinen mies kuluttaa 25 kilometrin matkan patikoidessaan noin 5 000 kaloria. Ilman riittävää murkinaa voi iskeä nälkäkiukku.

9. Älä luota, että autiotuvissa on tilaa
Vaikka matkan varrella on useita autiotupia, kannattaa ottaa teltta mukaan, sillä tuvat ja laavut ovat sesonkiaikaan usein täynnä. Teltan saa pystyttää vain sallituille paikoille tupien läheisyyteen. Yövyitpä missä tahansa, rinkkaan kannattaa pakata hyvä makuupussi ja -alusta. Muista ottaa mukaan tulitikut – mieluusti vedenpitävässä paketissa.
10. Ota muut huomioon yöpyessäsi
Karhunkierroksella on 10 autiotupaa, joissa voi yöpyä 1-2 yötä. Petipaikat varataan saapumisjärjestyksessä, mutta useamman yön viettäneet tekevät tilaa viimeiseksi tulleille. Polttopuita ei sovi tuhlata, ja niitä pilkotaan ja kannetaan tupaan seuraavia kävijöitä varten. Lähtiessä tupa jätetään siistiin kuntoon, ovet ja ikkunat huolellisesti suljettuina.

11. Aja kengät sisään
Pitkälle kävelylle ei parane lähteä suoraan kenkäkaupasta, vaan jalkineet on syytä ajaa huolella sisään ennen reissua. Vettäpitävät vaelluskengät ovat varmin valinta. Polut ovat osan matkaa sen verran kivikkoisia ja juurakkoisia, että vaelluskenkien jäykkä pohja helpottaa kulkemista.
12. Pukeudu kerroksiin
Vaeltaminen on siitä kenkkua puuhaa, että välillä hikoiluttaa ja välillä paleltaa. Kun auringonpaiste ja sadekuurot seuraavat toisiaan, pitää vaatekertoja olla monta päällekkäin. Useimmat suosivat nykyään kohtuullisesti vettäpitäviä kuoritakkeja, mutta perinteisessä sadeviitassakin on hyvät puolensa. Se on nopea pukea ja riisua. Lisäksi se suojaa myös rinkkaa kastumiselta.

13. Vuokraa välineet
Teltan, makuualustat ja muut retkivälineet voi halutessaan myös vuokrata. Ruka-Kuusamon alueella toimivassa Outdoor Passionissa teltan viikkovuokra on 110 euroa, rinkan 40 ja makuupussin 50 euroa.
14. Varmista, osaatko peruserätaidot
Karhunkierroksella pärjää perusretkeilytaidoilla. Jos osaa tehdä tulet ja pystyttää teltan, erätaidot ovat riittävällä tasolla. Reitti on merkitty selvästi oranssein maalimerkein ja opastein, joten eksymisvaaraa ei ole. Polut ovat pääosin hyvässä kunnossa ja soiden yli pääsee pitkospuita myöten.
15. Hemmottele itseäsi vaelluksen päätteeksi
Rankan vaelluksen jälkeen on hyväksyttävää hemmotella itseään ennen kotiinlähtöä. Ehkä parhaat puitteet siihen tarjoaa Rukan huipulla oleva Chalet Ruka Peak -hotelli, joka on eksoottisessa tyylikkyydessään kuin suoraan James Bond -elokuvista. Alppityylisen hotellin alakerrassa toimii mainio ravintola, joten kävelyn uuvuttamien jalkojen ei tarvitse ottaa yhtään turhaa askelta.
Artikkeli on julkaistu Matkaopas-lehdessä 3/2017.
