Olympoksen ranta avautuu upeana kukkulan laelta.
Olympoksen ranta avautuu upeana kukkulan laelta.
Lounas veneristeilyllä oli yksi matkan makoisimmista.
Lounas veneristeilyllä oli yksi matkan makoisimmista.
Olympoksen rannalla ei ole tungosta.
Olympoksen rannalla ei ole tungosta.
Grillattu taimen maistuu Ulupinarin kylän kalaravintolassa.
Grillattu taimen maistuu Ulupinarin kylän kalaravintolassa.
Granaattiomenapuut kukkivat keväällä. Mehu virkistää, serefe, kippis!
Granaattiomenapuut kukkivat keväällä. Mehu virkistää, serefe, kippis!

Olympos palkitsee matkailijan, joka etsii uusia elämyksiä kaukana vilkkaista lomakeskuksista. Ajomatka Antalyasta kestää vain 1,5 tuntia.

Saan vinkin nousta Olympoksen rannan yläpuolella olevalle kukkulalle sen sijaan, että kävelisin suoraan rannalle. Lyhyen nousun jälkeen pääsen huipulle.

Henkeni salpautuu ponnistuksen lisäksi näkymästä: turkoosi meri, pitkä vaalea hiekkaranta, jyrkät kalliot ja vihreä metsä.

Yhdistelmä on niin kaunis, etten malta lähteä rannalle polskimaan, vaan istun jyrkänteen reunalla iltamyöhään siemailemassa maiseman lumoa.

Olympoksen ranta on Turkin Rivieran upeimpia. Heti sen tuntumassa on Olympoksen raunioalue. Lyykialaisten satamakaupunki kukoisti pari vuosisataa ennen ajanlaskumme alkua. Vehreän luonnon seassa olevia raunioita voi kierrellä omassa tahdissaan.

Alueen läpi virtaavan joen molemmilla puolilla on näkemistä: akvedukti, kirkko, temppeli, roomalainen amfiteatteri ja kylpylä, joita voi runsaan kasvillisuuden takia joutua hieman etsimään.

Yksi puu näyttää tutulta: se on laakeri. Yhdellä oksalla maustaisi monet keitot.

Mielenkiintoista! Turkissa on yli 300 aurinkopäivää vuodessa

Roomalaisten kimppakylpy

Seisomme isossa tilassa, jossa orjat odottivat isäntiään ja säilyttivät heidän tavaroitaan. Orjat itse kylpivät vain kerran pari vuodessa.

– Tästä mentiin kylpylän eri huoneisiin. Oli kylmä, lämmin ja kuuma huone, oppaamme Çafer kertoo.

Eli sauna ei ole uusi keksintö. Eikä edes yhteissauna. Vasta 300-luvulla miehet ja naiset rupesivat kylpemään erikseen.

Lyykialaisten kaupungissa arvellaan olleen asukkaita noin 20 000. Väkiluku voidaan karkeasti päätellä amfiteatterin koon perusteella.

Olympos on ollut milloin arabien, milloin merirosvojen ja roomalaisten käsissä. Se sijaitsi keskeisellä paikalla, ja sinne oli helppo purjehtia. Olympoksessa ei tehdä suuria arkeologisia kaivauksia, ja siksi siellä pääsee näkemään kaupungin rauniot kutakuinkin koskemattomassa tilassa.

Çafer kertoo, että turkkilaisen sanonnan mukaan mies tarvitsee veden äänen, naisen äänen ja rahan äänen ollakseen onnellinen. Veden ääntä täällä ainakin on riittämiin. Vehreiden puiden ja oleanteripusikoiden välissä solisee puro.

Olympoksen ensimmäinen majapaikka

Puuhun rakennetussa majassa yöpyminen ei välttämättä jää lapsuuden haaveksi. Olympoksen rannan läheisyydessä on erikoinen majapaikka, Kadir’s Treehouses, jossa todellakin kiivetään tikapuita pitkin nukkumaan puumajaan.

Jos polvet eivät kestä kiipeilyä, nukkua voi myös maan kamaralla bungaloweissa.

Kun Kadir avasi paikan 27 vuotta sitten, kylässä ei ollut puhelinta eikä sähköä. Noista ajoista Olympoksen ensimmäinen majapaikka on kehittynyt huimasti ja pitää edelleen pintansa. Puumajoillaan ja rennolla meiningillään se houkuttaa etenkin nuoria.

Kasvisvoittoinen päivällinen syödään muovilautasilta. Iltaisin vieraat kokoontuvat nuotion ääreen, ja musiikki jatkuu myöhään yöhön. Täällä soitetaan Bob Marleya ja muuta paikan henkeen sopivaa.

Rystyset valkeina kallioseinällä

Kun herään, aamuvirkut kiipeilijät ovat jo viereisellä kallioseinämällä. Olympos on oiva paikka kiipeilyyn joko oppaan kanssa tai itsenäisesti. Reittejä on helposta vaativaan. Myös lapset pääsevät turvallisesti kokeilemaan lajia opastetulla retkellä.

Kävelemme pikku matkan kahden vuorenseinämän väliseen rotkoon. Siellä voi kiipeillä suojassa kuumimmalta auringonpaahteelta. Saan perusteellisen turvaopastuksen ja vinkit alkuvenyttelyyn.

Kalliokiipeilyssä täytyy pitää kroppa lähellä seinämää ja jättää paino jaloille, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Kun helpoksi luokiteltu seinämä alkaa kaartua taaksepäin, en ymmärrä miten saan vartalon pysymään kalliossa kiinni. Roikun korkealla seinämällä enkä enää tiedä, minne jatkaa.

Oppaani alhaalla antaa vihjeen sopivasta kolosta, johon saan tuettua jalkani. Punnerran rystyset valkeina – juuri väärällä tekniikalla – itseäni ylöspäin. Huokaisen helpotuksesta, kun pääsen laelle.

Laskeutuminen on helppoa ja hauskaa. Annan jaloilla vauhtia. Kun turvallisuusseikat ovat hallinnassa, voin nauttia vauhdin hurmasta.

Jos mielii kokea jotain uutta, kannattaa varata deep water solo -retki. Siinä kiipeilijät viedään veneellä turkoosin lahden seinämälle kiipeämään yksin. Pahin mitä voi tapahtua, on molskahdus raikkaaseen Välimereen.

Rauhoittumaan lähikylään

Muutaman päivän päästä alan kaivata rauhallisia yöunia ja vaihdan majapaikkani viereiseen Çıralın kylään, jota perheet ja pariskunnat suosivat.

Majoitusvaihtoehtoja riittää, sillä pieniä hotelleja on vieri vieressä. Valitsen vaatimattoman mutta siistin Rüya Pansiyonin.

Saan tervetuliaisjuomaksi granaattiomenamehua, joka on puristettu oman puutarhan hedelmistä. Niin aamiainen kuin päivällinenkin syödään avokadopuiden, minibanaaniterttujenja japaninmispelien katveessa.

Omassa kiviuunissa paistuu joka ilta tuoksuva pide-leipä, ja alkupalapöydässä on ainakin parikymmentä herkullista salaattia. Luotan siihen, että kalorit haihtuvat pitkillä rantakävelyillä.

Turkkilaiset viinit ovat edullisia eivätkä häpeile tuontitavaran rinnalla. Maalla on vasta alle satavuotinen viininviljelyperinne.Viiniköynnöstä on kuitenkin kasvatettu alueella jo tuhansia vuosia.

Hotellimme isäntä Hasan istuu iltaa kanssamme ja tarjoaa rakia, raikasta anisviinaa. Laimennan sen paikalliseen tapaan vedellä. Hotelli on Hasanin elämä: kesällä paiskitaan töitä ja talvella pidetään pieni tauko ja kerätään voimia seuraavaa kautta varten.

Hasan avasi paikan jo kuudentoista ikäisenä. Tuolloin hänellä oli vain pari huonetta. Hän on laajentanut majataloaan vähitellen, ja nyt huoneluku on 18.

– Haluan pitää paikan pienenä, mutta silti täällä on kädet täynnä työtä. Keittiössä kauhan ääressä häärää kaksi sukulaisnaista. Ei minulla olisi aikaa perheelle, 35-vuotias poikamies kertoo.

Lounas laguunissa

Kun on viettänyt useita päiviä tutkien raunioita, patikoiden, kiipeillen
ja retkeillen, huomaa kaipaavansa vilvoitusta. Päätän lähteä tutkimaan aluetta mereltä käsin.

Aamu alkaa auton jynssäämisellä. Olen pysäköinyt mulperipuun alle, ja menopeli näyttää taistelutantereen uhrilta. Punaisia läiskiä on joka puolella, ja osa marjoista makaa tuulilasissa pyyhkimien päällä.

Puuvenettä ohjaa mies nimeltä Erhan. Hän toivottaa minut tervetulleeksi yhdessä vaimonsa Nazanin kanssa. Vesi välkehtii vihreän ja sinisen sävyissä poukamissa, joita kierrämme veneellä.

Pelästyn kun näen, että vene on menossa suoraan kohti kalliota. Mutta kalliossa onkin suuri luola, jonne paattimme juuri ja juuri mahtuu.

Pysähdymme laguuniin nauttimaan lounasta: grillattua kalaa, salaatteja, riisiä ja huippuhyviä ranskalaisia, jotka Nazan on paistanut veneen keittiössä.

Tavallisesti en koske rasvassa uitettuihin perunoihin, mutta nämä suorastaan sulavat suussa. Huomaan napsivani aina vain yhden lisää.

Aterian jälkeen retki jatkuu. Nautin auringon hellivistä säteistä veneen kannella, kunnes kapteeni ilmoittaa, että vuorossa on uimatauko. Uin läheiselle rannalle ja istun hiekalle nautiskelemaan maisemista.

Matala merenlahti houkuttelee muitakin veneilijöitä. Vieressä on kymmeniä metrejä pitkä, Thaimaan lipun alla purjehtiva purjelaiva.

Miehistö kannella seuraa silmä kovana, etten vain erehdy nousemaan
heidän alukseensa.

Ei hätää, minulle kelpaa oman veneeni luksus. Makaan silmät ummessa, ja aurinko kuivaa vesipisarat hellästi iholta. Apupoika kantaa eteeni teetä ja suuren hedelmälautasen. Kun popsin mulperimarjoja, vesimelonia, viinirypäleitä ja kirsikoita, tunnen itseni pilalle hemmotelluksi.

Illallinen joen päällä

Tuskin missään pääsee lautasen sisältöä lähemmäksi kuin Ulupinarin kylän ravintoloissa. Paikka on kuin postikortista: vehreä luonto ympäröi hiljaa solisevaa vettä. Matalat pöydät on sijoitettu joen ylle ulottuville terasseille,
ja niiden ääressä istutaan patjoilla.

Innokkaimmat voivat kalastaa oman taimenensa altaasta.

Kuumana päivänä on hauska laittaa varpaat veteen. Viileät pyörteet
virvoittavat väsyneet jalat.

Kun vatsa on täynnä grillattua kalaa, oikaisen itseni patjalle teetä odottelemaan. Muiden pöytäseurueiden ruokailijat ovat suurimmaksi osaksi turkkilaisia. Romanttisessa paikassa viihtyvät myös pariskunnat.

Kun aurinko painuu mailleen, sytytetään lyhdyt. Ketjuna ne valaisevat joen iltahämyssä.

Ikuiset liekit

Çıralısta voi patikoida Lyykialaista polkua pitkin Ulupinariin. Matkaa kertyy noin 12 kilometriä. Ota mukaan otsalamppu, sillä nousu kukkulalle on kivikkoinen, eikä polkua valaista pimeällä.

Samalla retkellä voi käydä katsomassa Chimaeran ikuisia liekkejä, vaikka se vaatiikin noin puolen tunnin nousun kallioista polkua pitkin. Liekit ovat upeimmillaan pimeässä. Paikka näyttää olevan tulessa maasta puskevan, liekehtivän kaasun ansiosta.

Pyhänä paikkana, maamerkkinä ja majakkanakin toiminut Chimera on kiinnostanut ihmisiä vuosituhansia, sillä Chimeran liekit mainitaan jo Kreikan mytologiassa. Paikkaan liittyy surmataru kolmipäisestä hirviöstä, Khimairasta.

Hissillä vuorelle

Jos haluaa ihailla maisemia korkealta, tarjolla on päiväretki Olympos- eli Tahtali-vuorelle. Yli neljän kilometrin matkan taittava gondolihissi Teleferik Olympos vie 2 365 metrin korkeuteen vuoren huipulle, missä on kahvila ja ravintola. Edestakainen hissimatka maksaa 30 €. Antalyasta järjestetään vuorelle kuljetuksia. Olympoksen alueella kannattaa kysyä kuljetusta hotellista.

www.olymposteleferik.com

Autolla Antalyasta

Olympokseen ei ole ihan helppo tulla, ja hyvä niin. Siksi siellä ei nähdä jatkossakaan massahotelleja tai bussiruuhkia. Ranta on rauhoitettu rakentamiselta 200 metriä sisämaahan päin. Näin jokainen pääsee
nautiskelemaan luonnonkauniista hietikosta.

Bussilla ei perille pääse, joten vaihtoehtoina ovat joko vuokra-auto tai kuljetuksen sopiminen esimerkiksi hotellin kanssa. Kuljetus noin 80 €. Ajomatka
Antalyasta Olympokseen taittuu noin puolessatoista tunnissa ja Kemeristä kolmessa vartissa.

Suorat lomalennot Helsingistä Antalyaan 250 €. Reittilennot alkaen 240 €. Autonvuokraus Antalyassa alkaen noin 140 €/viikko.

Pääsymaksu rannalle ja Olympoksen raunioille noin 1,80 €.

www.muze.gov.tr/olympos-en

Kadir’s Treehouses -lomakylä sijaitsee noin 1,5 kilometriä Olympoksen rannasta. Yöpyminen alkaen 9 €/hlö/puolihoito yhteismajoituksessa.

www.kadirstreehouses.com

Lomakylässä toimii seikkailuyritys, joka järjestää kiipeilykursseja ja sukellus-, melonta- ja pyöräretkiä.

http://olymposadventurecenter.com

Rüya Pansiyon, Çıralı.  Huone kahdelle alkaen 370 €/viikko/aamiainen.

www.ruyapansiyon.com

Ulupinarissa on useita kalaravintoloita. Esimerkiksi Botanikissa alkuruoat maksoivat pari euroa, pääruoat noin 5 €.

www.ulupinarbotanik.com

 

Ahvenanmaan pääkaupungissa on kotoisia ravintoloita, kauniita maisemia ja hyvä tunnelma. Ja kaikki on lähellä!

Rakastuin Ahvenanmaahan laakista ja kävin siellä viime vuonna viisi kertaa. Halusin nähdä sen jokaisen vuodenajan.

Ihmiset mantereella (kuten ahvenanmaalaiset muita suomalaisia kutsuvat) eivät tiedä, kuinka viehättävä ja monipuolinen reilun 11 000 asukkaan Maarianhamina on. Se tuntuu kokoaan suuremmalta, ja pääkadulla on talvellakin arkisin mukavaa kuhinaa. Olo on vähän kuin ulkomailla olisi.

Torikadulla on kiva vaeltaa, piipahtaa puoteihin ja istahtaa kahville. Ulkomaisia turisteja on kesällä paljon. Ravintola Indigon viihtyisällä terassilla istuva Ben Falck, 25, on tullut Helsingistä Maarianhaminaan opiskelemaan hotellialaa.

– Ahvenanmaa oli minulle ennestään tuntematon, mutta nyt tykkään siitä kovasti. Meri on aina läsnä ja ulkoilumahdollisuuksia on paljon. Lilla Holmenin eli pienen saaren ranta kaupungin itäpuolella on yksi suosikkipaikoistani. Kesällä siellä käy porukkaa yöuinnilla.

Maarianhaminan kävelykadut ovat viihtyisiä.
Maarianhaminan kävelykadut ovat viihtyisiä.

Benin lempiravintolat ovat kotoisa Indigo sekä Kvarter5.

– Kvarter5:ssa ruokalistan teemat vaihtuvat kuukausittain: tapakset, äyriäiset, intialainen, streetfood. Hotelli Parkin baarissa on elävää musiikkia torstaista lauantaihin.

Ben kertoo paikallisten kutsuvan Ahvenanmaata nimellä Ön tai Holmen.

– Maarianhamina on parissa päivässä nähty. Autolla pääsee pidemmällekin. Varsinkin pohjoispuolen punaiset graniittikalliot ovat näkemisen arvoisia.

Ihania käsityökauppoja

Skarpansvägenillä on kiinnostava lankakauppa Therese Broderi o Garn. Kadulla olevia alekoreja penkova Hannele Ögård-Forsman nauraa, että se on vähän kuin luontaistuotekauppa.

– Täällä tulee niin hyvälle mielelle, että sen on pakko olla terveellistä.

Hannele paljastaa minulle muutkin mansikkapaikkansa. Emmauksessa ja Kierrätyskeskuksessa on usein hienoja raaka-aineita kierrätyskäsitöihin.

– Kesällä täällä on pihakirppiksiä ja kesätapahtumien aikaan paljon myyntikojuja. Ahvenanmaan meripäivät 19.-23.7. ja viikinkimarkkinat lähikunnassa Saltvikissa 27.-29.7. tuovat tänne paljon pöhinää.

Meripäivillä riittää väkeä joka vuosi.
Meripäivillä riittää väkeä joka vuosi.

Hannelen neuvosta lähden käymään Merikorttelissa. Se on hieno paikka, kappale elävää merellistä historiaa. Ihailen kauniita venevajoja ja ranta-aittoja. Vanhojen rakennusten väliin rakennetaan uutta, mutta samoin kuin muuallakin Maarianhaminassa, uudet rakennukset ovat kauniita ja sulautuvat hienosti vanhojen joukkoon.

Vierasvenesataman 300 metrin pituinen laituri päättyy pikkuruiseen romattiseen Merenkulkukappeliin. Ei ihme, että se on suosittu vihkimispaikka.

Merikorttelissa oleva Salt-käsityöläistalo on täynnä upeita paikallisia design-käsitöitä. Myyntivuorossa oleva Ann Granlund esittelee yläkerrassa olevan työhuoneensa, jossa hän painaa kankaita. Huoneesta avautuu näköala merelle.

– Meillä on myynnissä 60 käsityöläisen töitä. Suosituimpia ovat käytännölliset tavarat, kuten leikkuulaudat, tekstiilit, keramiikka ja lasi, Ann kertoo.

Ostan miehelleni Maarianhamina-kalsarit. Se on sisäpiirivitsi, tuon näitä eri kaupungeista.

Salt-käsityöläistalon Ann Granlund työssään.
Salt-käsityöläistalon Ann Granlund työssään.

Hildan kauniit talot

Jos pitää kävelystä, Maarianhaminassa on monta mukavaa luontopolkua. Merikorttelista etelään voi kulkea rantaa pitkin Tullarns äng-puistoon. Pohjoiseen kävellessä pääsee Nabbenin venevaja-satamaan. Myös Länsirannalta laivaterminaalin luota lähtee patikkapolku, jolla on puisia siltoja ja rappusia helpottamassa liikkumista kallioisessa maastossa.

Tänään vuokraan kuitenkin pyörän ja lähden ajelemaan eteläiseen kaupunginosaan. Haluan nähdä Hilda Hongellin vuosina 1889-1912 suunnittelemia puutaloja. Niissä on kauniita puuleikkauksia ja koristeellinen sveitsiläistyyli. Taloja on säilynyt 44. Useimpia niistä voi ihailla Mariegatanin ja Södragatanin varrella.

Matkailutoimistossa työskentelevä Riitta-Lea Värelä suosittelee arkkitehtuurikierrosta ja kertoo, että Mathis Hallen -kaupan alakerrassa voi tutustua eläkeläisyhdistyksen rakentamaan kaupungin pienoismalliin.

Päätän iltani Länsisatamaan. Istahdan vuonna 1897 rakennetun paikallisen pursiseuran ÅSS Paviljongenin terassille nauttimaan ilta-auringosta, viinilasillisesta ja näkymästä nykyään museona toimivalle Pommern-purjelaivalle.

Ahvenanmaalla kannattaa hypätä pyörän selkään.
Ahvenanmaalla kannattaa hypätä pyörän selkään.

6 vinkkiä Ahvenanmaalle

1. Kävelykatu puoteineen

Pääkatu Torggatan pursuaa ihania pikkupuoteja ja kiinnostavia kahviloita. Puisia penkkejä onrunsaasti, ja niihin voi istahtaa vaikka jäätelölle ohikulkijoita katselemaan. Kesäisin voi ihailla niin viulunsoittajia kuin kullattuja eläviä patsaitakin. Maarianhaminalla on kesäisin pohjoismaiden aurinkonennätys.

 • Torggatan

2. Syö ja nauti

Pittoreskistä Bagarstuganista saa unelmaisia torttuja ja perinteistä Ahvenanmaan pannukakkua. Kahvikupit ovat suloisen erilaisia. Iwa-kahvila on ollut paikallaan 60-luvulta lähtien. Nauti herkullinen päivän kalakeitto tai maistuvia leivonnaisia.

Ahvenanmaan pannukakkua on pakko maistaa.
Ahvenanmaan pannukakkua on pakko maistaa.

3. Viktors crafts & design

Hienossa vanhassa puutalossa on ahvenanmaalaisten kädentaitajien hurmaavia töitä: uusvanhoja puulaatikoita, villasukkia, koruja ja vaatteita. Elintarvikkeitakin on myynnissä. Juo kuppi kahvia miellyttävässä ympäristössä!

 • Viktors crafts & design, Toggatan 16.

4. Piipahda museoissa

Merenkulkumuseossa saa aidon tuntuman siitä, millaisissa oloissa isoilla purjerahtialuksilla elettiin.

Ruby ja Meri -huoneessa voit liikkua merenpohjalla, jossa on haaksirikkoutunut laiva ja aarreluola. Uudistuneen taidemuseon taulut on ripustettu upeasti tiiviisiin ja erilaisia töitä sisältäviin ryhmiin.

Merenkulkumuseossa viihtyvät lapsetkin.
Merenkulkumuseossa viihtyvät lapsetkin.

5. Merikortteli

Itäsatamassa olevassa merikorttelissa voit tutustua veneenveistoon, raudantaontaan ja muihin käsityötaitoihin sekä katsella vierassatamaan ankkuroituneita perinteisiä purjealuksia ja puuveneitä. Korttelissa on lisäksi museo, kesäravintola ja käsityöläisliike Salt.

6. Pyöräile puutaloalueella

Romanttiset pitsihuvilat ovat Suomen ensimmäisen naisrakennusmestarin Hilda Hongellin suunnittelemia. Useimmat ovat Mariegatanin ja Södragatanin varrella.

Vuokraa pyörä kympillä päiväksi ja fillaroi kaupungin luonnonläheisillä pyöräteillä.

Pitsihuviloita kelpaa katsella.
Pitsihuviloita kelpaa katsella.

Lisää vinkkejä:

Polkupyörällä matkaaja liikkuu omaan tahtiin. Luonto on lähellä ja taukopaikoille on helppo pysähtyä. Leppoisa Saariston Rengastie on Suomen pyöräreiteistä tunnetuin.

Rengastie on Turun saaristossa kiertävä noin 250 kilometrin reitti ja omiaan kiireettömään pyöräilyyn. Se alkaa Turusta, ja jos lähdetään pohjoisen kautta, kuljetaan Naantalin, Iniön, Korppoon ja Paraisten kautta.

Tarjolla on myös noin sadan kilometrin Pieni Rengastie. Se oikaisee Rymättylästä Seilin saaren kautta Nauvoon. Tamperelainen Veli Karvinen, 55, aikoo tänä kesänä polkaista tielle uudestaan. Ensimmäisestä reissusta on toistakymmentä vuotta.

– Silloin oli elokuu, eikä autoja paljon näkynyt. Oli mukava polkea, Karvinen kertoo.

Karvinen on retkipyöräillyt parikymmentä vuotta. Hän kuuluu tamperelaiseen pyöräilyseuraan Kaupin Kanuunoihin.

Turun saaristoon Karvisen houkuttivat luonto ja vesielementti, jotka toivat Itä-Suomessa syntyneelle mieleen Saimaan seudut.

– Erityisen hieno elämys oli pyöräillä yöaikaan Houtskarin kirkolta Mossalaan odottamaan yhteysalusta.

Nauvon Köpmans on yksi Rengastien idyllisistä raukopaikoista.
Nauvon Köpmans on yksi Rengastien idyllisistä raukopaikoista.

Merivettä pullossa

Ensimmäisen Rengasretkensä viimeisenä päivänä Karvinen täytti vesipullon leirintäalueen vessassa ja lähti ajamaan. Juoma paljastui myöhemmin merivedeksi.

Palvelut ovat siitä parantuneet. Löytyy kauppoja ja myymälöitä sekä yöpymiseen leirintäalueita, majataloja, hotelleja ja mökkejä.

Reitin varrella on idyllisiä saaristokyliä, historiallisia nähtävyyksiä, luontopolkuja ja uimarantoja.

Ensi kesän reissulle Karvinen lähtee porukan kansa. Tarkoitus on kiertää Pieni Rengastie Naantalista lähtien pohjoisen kautta.

Reissussa ollaan kaksi täyttä ja kaksi vajaata päivää ja edetään 40–70 kilometrin etapein.

– Käymme ainakin Mannerheimin sukukartanossa Askaisissa. Toinen kiinnostava kohde on Seilin saari, jonne aikoinaan eristettiin spitaaliset ja jossa toimi mielisairaala vielä 60-luvun alussa, Karvinen kertoo.

Saariston Rengastiellä on liki 50 kilometriä vesistön ylityksiä.
Saariston Rengastiellä on liki 50 kilometriä vesistön ylityksiä.

Rymättylästä Nauvoon vievän yhteysaluksen aikataulu on tutkittu etukäteen, mutta muuten ryhmä liikkuu ex tempore -periaatteella. Mielenkiintoinen nähtävyys, ruokapaikka tai kahvitupa voi muuttaa suunnitelmia.

– Koska yövymme mökeissä, meidän ei tarvitse kuljettaa telttoja eikä makuupusseja.

Varakumi matkaan

Periaatteessa Rengastielle voi lähteä vaikka omalla työmatkapyörällään. Jos on hankkimassa uutta pyörää, Karvinen suosittelee cyclocrossia. Se muistuttaa siroa maantiekilpapyörää, mutta siinä on kiinnityspisteet välttämättömille lokasuojille ja tavaratelineille.

– Tärkeintä on sopivan kokoinen runko. Liian isolla tai pienellä pyörällä matkanteko käy rasittavaksi.

Kannattaa varmistaa myyjältä, että vanteet ovat laadukkaat, koska ne joutuvat kovalle rasitukselle. Pinnoja pitää olla riittävästi, 32-36. Valmistajat pyrkivät säästämään painoa tinkimällä pinnoista.

Paikkausvälineet ovat Karvisen mukaan paljolti historiaa. Mukaan pakataan pari varasisäkumia. Tien päällä on helpompi vaihtaa koko kumi kuin etsiä reikää.

Tienvarren viitta Iniössä kertoo etäisyyksistä, palveluista ja nähtävyyksistä.
Tienvarren viitta Iniössä kertoo etäisyyksistä, palveluista ja nähtävyyksistä.

Pumppu on tietysti välttämätön. Muut työkalut valitaan matkan pituuden mukaan.

Karvinen neuvoo tutkimaan, minkälaisia ruuveja ja pultteja pyörässä on, ja ottamaan mukaan pari kappaletta kutakin.

– Ajaessa pultit tuppaavat löystymään ja putoilemaan. On kätevää, jos on kiinnittää heti uusi tilalle. Ne eivät paljon paina.

Värikkäät vaatteet ja lippu

Karvisella on pyörässään polkimet, joihin ajokengät lukkiutuvat. Näin polkeminen tehostuu.

Ajoasuna ovat maantiepyöräilijän trikoot, joissa on irtohihat ja -lahkeet. Ne on helppo riisua, jos aurinko alkaa porottaa.

Saariston teillä on Karvisen mielestä turvallista ajaa, koska autoilijat ovat tottuneet kaksipyöräisiin. Hän ihmettelee pyöräilijöitä, jotka eivät huolehdi näkyvyydestään. Itse hän käyttää värikkäitä vaatteita ja huomioliiviä.

Iniössä on mukava pyöräillä, sillä liikennettä on vähän.
Iniössä on mukava pyöräillä, sillä liikennettä on vähän.

– Näkyvyyttä ei ole koskaan liikaa. Olen kiinnittänyt sivulaukkuun reilun kokoisen Suomen lipun. Autoilijoissa lippu herättää jonkinlaista alitajuista kunnioitusta, niin että he eivät tohdi pyyhkäistä liian läheltä.

Polkien maailmalle

Helsinkiläinen Kauko Isotalus, 65, pyöräili jo nuorena pitkin Suomea aina Lappia myöten. Vaikka vuosia tuli lisää, harrastus säilyi. Seuraavaksi retket suuntautuivat Pohjoismaihin ja Manner-Eurooppaan.

– Kolmekymppisenä tekemäni Pariisin-reissu kesti reilun kuukauden. Kilometrejä kertyi 4500.

Nyt eläkeläisenä Isotalus on alkanut kiertää kotimaata. Hän on käynyt kaikissa Suomen kunnissa. Isotalus on myös Helsingin Polkypyöräilijöiden jäsen.

Heinä tuoksuu huumaavasti pyöräilijän nenään kesäisessä saaristossa. Korppoon kirkonkylä on kuin postikortista.
Heinä tuoksuu huumaavasti pyöräilijän nenään kesäisessä saaristossa. Korppoon kirkonkylä on kuin postikortista.

Saariston Rengasreitti on tuttu. Etelä-Norjasta palatessaan hän tuli Tukholmasta laivalla Turkuun ja kävi sitten kääntymässä Houtskarissa.

– 1990-luvun alussa ajoin Korppoosta Ahvenanmaalle ja palatessa poikkesin Kustavin kautta Iniössä.

Isotalus muistaa, että siihen aikaan saaristossa oli paljon losseja ja lauttoja. Monet niistä on sittemmin korvattu sillalla, kuten Nauvon Lillandetin ja Storlandetin välisessä salmessa.

Omia reittejä

Viime vuosina Isotalus on tehnyt pyörämatkoja Helsingistä muun muassa syntymäkuntaansa Alavieskaan ja Joensuuhun, missä hänellä on sukulaisia.

– Toivottavasti kukaan ei nähnyt, että hesalainen saapuu vanhaan kotipitäjäänsä polkupyörällä, hän naurahtaa.

Hän ei suosi valmiita pyöräreittejä kuin osin, koska tykkää suunnitella omat. Hän ajelee aina yksin.

Borgbergin näköalatornilta Houtskarissa näkyy Ahvenanmaalle saakka. Lintuperspektiivistä saa hyvän kuvan saaristosta.
Borgbergin näköalatornilta Houtskarissa näkyy Ahvenanmaalle saakka. Lintuperspektiivistä saa hyvän kuvan saaristosta.

Kartat matkaan

Retkillään Isotalus yöpyy leirintäalueilla. Suojaa antavat samat teltta ja makuupussi, jotka kävivät pyörän tarakalla Pariisissa.

– Sivulaukut ovat välttämättömät pitkillä matkoilla. Niihin saa pakattua varavaatteet ja työkalut, joista sisäkumit ja ketjunkatkaisin ovat tärkeimmästä päästä.

Hän ei käytä navigaattoria, joten mukana pitää olla autoilijan tiekartta ja tarkempia kohdekarttoja.

– Yleisille uimarannoille ei tahdo olla viittoja, ja jos on, etäisyys puuttuu. Se voi olla monta kilometriä. Tienoita kannattaa tutkia netissä Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelussa ja tulostaa paperille.

Nauvosta löytyy yksi saariston parhaista uimapaikoista.
Nauvosta löytyy yksi saariston parhaista uimapaikoista.

Sopivalla vauhdilla

Pyöräilyssä Isotalusta viehättää ihmisen mittainen vauhti. Kävely on liian hidasta, autoilu liian nopeata.

– On mukavaa, kun voi säätää itselleen mallaavan tahdin ja pysähtyä tarvittaessa tien poskeen.

Isotalukselta ei riitä innostusta nykyiseen sähköpyörävillitykseen. Niiden lataus ei riitä, kun hänen tyypillinen päivämatkansa on yli sata kilometriä.

– Eikä minulle tulisi mieleenkään kuljettaa polkupyörää junassa saati lentokoneessa. Polkupyörä on pyöräilemistä varten, hän sanoo.

Polkaise myös näihin: 3 pyöräreittiä kesä-Suomessa

 1. Seututie Pietarsaaren ja Kokkolan välillä kulkee seitsemän sillan kautta kauniissa merimaisemissa. Bosundin kylästä puolimatkasta löytyy Vene-, kalastus- ja metsästysmuseo. Pietarsaari-Kokkola, 40 km.

 2. Kuninkaantietä kulkivat kruunupäät ja tsaarit saattueineen, ja historia on reitillä vahvasti läsnä. Piipahda Porvoon Taidetehtaassa ja Kotkan merikeskus Vellamossa. Helsinki-Lappeenranta, 330 km.

 3. Saimaan maisemissa riittää ihasteltavaa. Jos haluaa lyhentää reissua, oikaista voi Mikkelistä Puumalan kautta Imatralle. Kulttuurin ystävän kannattaa kuitenkin valita pitkä reitti ja olla Savonlinnassa oopperajuhlien aikaan 7.7.-4.8. Lappeenranta-Mikkeli-(Savonlinna- Punkaharju)-Ruokolahti-Imatra-Lappeenranta, 530 km.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2017.

 • Saariston Rengastie koostuu yleisistä teistä sekä niihin liittyvistä yhteysalus- ja lossiyhteyksistä.
 • Rengastie on kokonaan avoinna 25.5.–26.8., jolloin m/s Antonia liikennöi Iniön ja Mossalan välillä. Muina aikoina reitin voi kulkea eteläkautta Houtskarin Mossalaan tai pohjoiskautta Iniön Daleniin asti. lautta.net
 • Pienen Rengastien liikennekausi on 18.5.–2.9., jolloin m/s Östern liikennöi Nauvon ja Rymättylän väliä. ostern.fi/aikataulu
 • Matkan suunnittelussa iso apu on vesiliikenteen aikataulupalvelu. lautta.net/rengastie
 • Karttakeskus myy Saariston Rengastien pyöräilyopasta. karttakauppa.fi
 • Paraisten matkailuneuvonnan sivuilla on karttoja ja tietoa Rengastien palveluista. Sivustolta voi myös tilata omatoimimatkailijan oppaan Rengastielle. saaristo.org
 • Tietoa pyörämatkailusta ja varusteista: pyoramatkailu.com