Senaatintori ottaa vastaan voittajat, kauppatori turistit. Kesällä helsinki kuplii hyvää tuulta. Kokosimme yhteen kattavan kaupunkioppaan kesäiseen Helsinkiin. 

Alkusanat

"Lempimestani Stadissa on Pikkukosken uimaranta. Kävin siellä aina skidinä, ja sinne muistojen äärelle on kesäisin pakko päästä.

Stadi on muutakin kuin Kauppatori ja keskusta. Täällä on paljon viheralueita, joita harvoin esitellään turisteille. Kaivarissa ja Koffinpuistossa on kliffa fiilis ja loistavat piknikpaikat.

Stadi on täynnä historiaa. Ihmisvilinää näkee metrossa ja sporassa, hiljaisuutta kaivatessaan voi mennä skutsiin. Stadi on paikka, jossa tunnen aina olevani kotona."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Marjut Klinga, Stadin slangi ry:n toiminnanjohtaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Marjut Klinga vinkkaa lisää lempikohteitaan kesäisessä Helsingissä

Kaisaniemen puisto on suosittu piknik- ja tapahtumapaikka.
Kaisaniemen puisto on suosittu piknik- ja tapahtumapaikka.

5 syytä lähteä Helsinkiin

 1. Nähtävää ja tekemistä kaikenikäisille
 2. Paljon kivoja ravintoloita – varaa pöytä!
 3. Kauppoja, joita ei ole muualla Suomessa
 4. Hyvät julkiset liikenneyhteydet
 5. Pitäähän nyt oma pääkaupunki tuntea

Kaupunkipyörällä lyhyet matkat taittuvat kätevästi.
Kaupunkipyörällä lyhyet matkat taittuvat kätevästi.

Tutustu helsinkiläiseen

Kansanluonne
Oli helsinkiläinen sitten uraohjus tai duunari, hänen sisällään asuu myös leikkisä puoli. Omanarvontuntoisuutta on, mutta sitä ei pidä sotkea ylpeyteen tai ylenkatseeseen.

Arvot
Helsinkiläiset ovat avarakatseisia ja kansainvälisiä, mutta eivät aina kovin välittömiä. Muualta tulleet otetaan hyvin vastaan, joskin liian stadilaisia junantuomia pilkataan lempeästi.

Kehu tästä
Paikallisrakkaus on vahvaa ja omasta kaupunginosasta ollaan ylpeitä. Sen kehuminen lämmittää enemmän kuin koko kaupungin hehkuttaminen.

Tabu
Etenkin vanhempi väki kertoo mieluusti, kuinka monennen polven helsinkiläisiä ovat. Asiaa ei kuitenkaan ole soveliasta mennä utelemaan.

Sosiaalinen pelisääntö
Julkisissa kulkuvälineissä annetaan toisille rauha. Vierustoverille ei aleta suin päin puhua.

Juuri nyt
Kaupungissa on käynnissä kaksi valtavaa rakennusprojektia, Jätkäsaareen ja Kalasatamaan nousee tuhansia asuntoja. Se muokkaa koko kaupunkikuvaa.

Katajanokan Allas Sea Poolilla pääsee uimaan ja saunomaan ympäri vuoden. Merivesialtaan lämpötila on sama kuin Itämeren, ja lämminvesiallas on noin 27-asteinen.
Katajanokan Allas Sea Poolilla pääsee uimaan ja saunomaan ympäri vuoden. Merivesialtaan lämpötila on sama kuin Itämeren, ja lämminvesiallas on noin 27-asteinen.

Oho!

 • Helsingissä on kahdeksan toria. Kauppatori ja Hakaniemen tori ovat suurimmat. Muut keskustan torit ovat Hietaniemessä, Töölössä ja Punavuoressa.
 • Helsinkiläisistä 14 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia. Suurimmat ryhmät ovat venäläiset ja virolaiset. Täällä puhutaan 137:ää äidinkieltä.
 • Jokainen helsinkiläinen asuu alle 10 kilometrin päässä rannasta. Rantaviivaa on yli 130 kilometriä ja saaria 300.
 • HIFK ja HJK keräävät jalkapalloliigan suurimmat katsojamäärät. Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset, "Stadin derbyt", saavat yli 10 000 katsojaa.
 • Pysäköintipaikan löytäminen kantakaupungissa voi olla hankalaa, ja ainakin kallista: jopa 4 e tunti. Jätä auto ilmaiseen liityntäparkkiiin ja tule loppumatka julkisilla. hsl.fi/liityntäpysäköinti

Helsinki-päivänä kaupunki hulluttelee. Tänä vuonna juhlitaan 12.6.
Helsinki-päivänä kaupunki hulluttelee. Tänä vuonna juhlitaan 12.6.

Nämä on pakko kokea

1. Kolistele kolmosella

Skuru, spora, raitsikka – Helsingin keskustan maisemakierros onnistuu ajamalla raitiolinjalla 3 Punavuoresta Kaivopuiston, Hakaniemen ja Kallion kautta Eläintarhaan (ei pidä sotkea Korkeasaareen) ja sieltä linjalla 2 Töölön ja Kampin kautta takaisin keskustaan. Joidenkin mielestä paras ratikkareitti on 1A Eirasta Käpylään.

2. Fiilistele fillarilla

Helsingissä on kesällä yli 2 500 kaupunkipyörää, joita voi lainata 150 pyöräasemalta. Rekisteröidy pyörien käyttäjäksi etukäteen. Puolen tunnin polkaisu kuuluu perushintaan. Käyttöoikeutta voi ostaa päiväksi (5 e), viikoksi (10 e) tai koko kaudeksi (30 e). Lisätietoa: kaupunkipyorat.hsl.fi

3. Syöksy saarille

Suomenlinna on monille tuttu, mutta sen vieressä sijaitsevat Vallisaari ja Kuninkaansaari sekä läheinen Lonnan saari ovat vastikään avautuneet yleisölle puolustusvoimilta. Kahdeksan euron laivalipulla voi saarihypellä Lonnasta Vallisaaren kautta Suomenlinnaan.

Paatilla Pihlajasaareen! Siellä odottaa hieno uimaranta ja kiva kesäravintola.
Paatilla Pihlajasaareen! Siellä odottaa hieno uimaranta ja kiva kesäravintola.

4. Melo merimaisemissa

Suppaile katselemaan kaupunkia mereltä päin. Vuokraa lauta Töölönlahdelta ja melo Hakaniemen ohi Kruununhaan edustalle. Leppoisalla tahdilla suppailu vastaa kävelyä. 15 e tunti. hakunamatata-sup.fi

5. Kympin kirjasto

Keskellä kaupunkia piilottelee kulttuurikeidas, jossa voi levähtää hetken lehtiä tai kirjoja lukien ja musiikkia kuunnellen. Kirjasto 10 tarjoaa asiakkaiden käyttöön myös esimerkiksi soittimia ja studion sekä kaupunkiverstaan, jossa voi tehdä tietokonegrafiikkaa, 3D-tulosteita tai vaikkapa ommella vaatteita.

6. Empireä elokuviin

Senaatintorin laidalla sijaitsevan Kino Engelin kesäiset ulkoilmanäytökset ovat Helsingin upeimpia kulttuuri-elämyksiä. Laatuelokuvia katsellaan sisäpihalla, helteellä hikoillen ja kylmällä vilttien alla. Tunnelma on hieno! Näytöksiä päivittäin kesäkuun lopusta elokuun loppuun.

Kino Engelin KesäKinossa leffa katsotaan ulkona.
Kino Engelin KesäKinossa leffa katsotaan ulkona.

7. Tepastele teurastamolla

Kalasataman kaupunginosan kupeessa sijaitseva Teurastamo avattiin kaupunkilaisten käyttöön syksyllä 2012. Paikka toimi teurastuslaitoksena vuoteen 1983. Nyt Teurastamo on kaupunki- ja ruokakulttuurikeskittymä, jossa voi ojennella jalkojaan pihan riippumatoissa ilman ostopakkoa. Pihassa on yleisögrilli, jossa voi grillata omia eväitä. teurastamo.com

8. Metrolla merelle

Vuosaaren metroasemalta on kilometrin matka yhdelle Helsingin hienoimmista uimarannoista. Aurinkolahden hiekkarantaa ympäröi urbaani kerrostalomaisema, jonka kruunaa Suomen korkein asuintalo Cirrus. Vuosaareen pääsee myös saaristoaluksella Hakaniemestä.

Tiesitkö? 91-metrinen Malminkartanonhuippu on Helsingin korkein paikka.

Vuosaaren Aurinkolahti on yksi Helsingin parhaista uimarannoista.
Vuosaaren Aurinkolahti on yksi Helsingin parhaista uimarannoista.

Näin liikut Helsingissä

 • Aikuisten kertalippu maksaa kuljettajalta ostettuna 3,20 e, automaatista ostettu lippu on 2,20 e ja mobiililippu 2,20. Se käy busseissa, raitiovaunuissa, metrossa, lähijunissa ja Suomenlinnan lautalla.
 • Raitiovaunun kuljettajalta ei voi enää ostaa lippua. Osta lippu etukäteen automaatista tai kännykällä.
 • Lipussa lukee voimassaoloaika. Sen aikana voi vaihtaa liikennevälineestä toiseen, vaikka voimassaoloaika päättyisi matkan aikana.
 • Jos viivyt kaupugissa pitempään, voit ostaa vuorokausilipun 1–7 vuorokaudeksi. Yhden vuorokauden lippu maksaa 9 e, 7 vuorokauden lippu 36 e.
 • Ilman lippua kulkemisesta voi rapsahtaa 80 euron sakko. 
 • Lisätietoa: hsl.fi

Karhupuiston lippakioski Kalliossa on kesäpäivän keidas.
Karhupuiston lippakioski Kalliossa on kesäpäivän keidas.

Syö kuin ulkomailla: Helsingin parhaat etniset ravintolat

Korea House
Kivenheiton päässä Tuomiokirkosta ollaan melkein Koreassa. Riisi-liha-vihannes-muna-klassikko bibimbap nujertaa isonkin nälän. Mariankatu 19. koreahouse.fi

Maya Bar & Grill
Latinalaisen Amerikan tulisia makuja Rautatientorin laidalla. Minidillas­annokset jakaa helposti kahdelle. 4–6 lajia noin 20 e/hlö. Mikonkatu 18. maya.fi

Antiokia Atabar
Hyvää turkkilaista ruokaa jo 26 vuotta. Sisustuskin vie tunnelmaan. Vatsatanssia perjantai- ja lauantai-iltaisin.
Eerikinkatu 44. antiokiabar.com

Kantipur
Helsingin parhaita nepalilaisia. Lounas pääosin alle 9 e. Vakioasiakas kehuu palvelua.
Lönnrotinkatu 25. ravintolakantipur.fi

Sandro
Välimerellis-afrikkalaisen Sandron brunssit ja rento meininki ovat käsite. Uusin Sandroista sijaitsee Kampissa ja sekin tarjoaa muhkeaa Marrakesh Madness Feast -buffetia.
Kampin liikekeskus, Kolmas linja 17 ja Tehtaankatu 34. sandro.fi

Sandron buffet ja brunssi sopivat myös vegaaneille.
Sandron buffet ja brunssi sopivat myös vegaaneille.

Hey Poke
Havaijilaisia poke-kulhoja: riisiä, raakaa kalaa ja tofua, vihanneksia, pähkinöitä, siemeniä ja aromikkaita kastikkeita.
Korkeavuorenkatu 4. heypoke.fi

Camel Cafe
Helsingin ensimmäinen somalialainen lounaskahvila avasi kesällä 2016.
Toinen linja 13 c 31. Facebookissa Camel Cafe.

Lemon Grass
Supersuosittu thaimaalainen Kallion sydämessä on jo klassikko. Varaudu jonottamaan.
Kolmas linja 12. Facebookissa Lemon Grass

Coco Grill
Venezuelalaisessa liharuuat ovat pääosassa. Perille vaikka rengasreittiraitiovaunuilla 7A ja 7B, Hattulantien pysäkki.
Mäkelänkatu 27. restaurantecocogrill.fi

Nuur
Mainioita syyrialaisia makuja proosallisesti ostoskeskuksessa. 20 minuutin metromatka kannattaa.
Ostostie 4, Kontula. Facebookissa Ravintola Nuur

Umeshu
Laadukas japanilainen. Erinomaista sushia, lämpimiä annoksia ja menuita. Juomalistalla toki japaninaprikooseista tehtyä umeshua. Pohjoinen Hesperiankatu 15. umeshu.fi

Umeshu on japanilaisten kärkikastia.
Umeshu on japanilaisten kärkikastia.

4 ihanaa kahvilaa

Bon Temps café
Tuotteet tehdään salaatinkastikkeesta ja juureen leivotusta leivästä lähtien itse. Erityiskiitos pöytiin tarjoiltaville aamiaislautasille ja kotoisalle sisustukselle. Mannerheimintie 132. Facebookissa Bon Temps Cafe

Brooklyn Cafe & Bakery
Amerikkalaissisarusten kahvilassa tarjoillaan tietysti bageleita, kuppi-kakkuja, cookieita ja brownieita. Fredrikinkatu 19 brooklyncafeandbakery.com

Bergga
Kaikille kaikkea: aamiaista, lounasta, brunssia - tai ehkä sittenkin lasillinen viiniä? Rento kalliolaistunnelma. Viides linja 14a1, bergga.fi

Vietä herkkuhetki Kuppi & Muffinissa Kalevankadulla.
Vietä herkkuhetki Kuppi & Muffinissa Kalevankadulla.

Yövy hyvin: 6 kiinnostavaa hotellia

Kasaricharmia: Hilton strand

Jos haluat hiukan luksusta elämään, varaa isompi executive-huone. Sen hintaan kuuluvat kylpytakki ja -tossut sekä pääsy seiskakerroksen loungeen, jossa on tarjolla iltapalaa ja drinkkejä. 2 hh alkaen 130 e, executive alkaen 150 e. hiltonhotels.com

Juhli näköalalla: Clarion hotel

Nouse heti 16. kerrokseen ja ota drinkki Sky Roomissa. Hotellivieraana pääset myös saunaan, jonka lauteilta voit ihailla auringonlaskua Helsingin yllä. Huoneissa kaikki hyvin, ja kaunista koko hotellissa. 2 hh alkaen 108 e. nordicchoicehotels.fi

Designia: Sokos Hotel Presidentti

Ivana Helsingin Paola Suhonen on loihtinut Kampissa sijaitsevan hotellin huoneisiin uudet ilmeet. Inspiraatiota on haettu Suomen luonnosta. Saatavilla viisi teemaa: Juhannus, Talvimyrsky, Hiljaisuus, Satumetsä ja Sisu. 2 hh alkaen 92 e. sokoshotels.fi

Modernia luksusta: Indigo

Keväällä 2015 avattu boutique-hotelli Indigo on saanut sekä matkailualan Oscariksi nimetyn World Travel Awardin että Luxury Travel Guiden modernin luksushotellin tittelin. 2 hh alkaen 160 e. helsinki-boulevard.hotelindigo.com

Art decon hengessä: Lilla Roberts

Entisen poliisiseman tiloihin on remontoitu mviihtyisä ja tyylikäs hotelli, jonka sisustuksessa non vahvoja art deco -vaikutteita. Alakerran drinkkibaari on yksi Suomen parhaista. 2 hh alkaen 156 e. lillaroberts.com

Kodikasta bling-blingiä: F6

Perheomisteisen hotellin juju on tyylitietoisen bling-blingin ja lämpimän kodikkuuden yhdistelmässä. Aamiaisella luomua ja pientuottajien herkkuja. Kivat sisäpihat. Loistosijainti Eteläesplanadin kupeessa. 2 hh alkaen 145 e. hotelf6.fi

Lue myös: Testasimme Helsingin kiinnostavimmat hotellit – lue arvostelut 

Ostoksille: Hanki tuliaiset kivijalkakaupoista

Nettiostelun vastapainoksi Stadista löytyy vielä koko joukko kivijalkakauppoja, joissa on erityinen tunnelma.

Paras valikoima Suomi-designia

Tre tarjoaa runsaan ja omaperäisen kattauksen nousevien ja jo nimeä saaneiden tähtien tuotteita kodintavaroista vaatteisiin, kirjoista koruihin. Varma paikka, jos etsit lahjaa itselle tai ulkomaiselle ystävälle.

Eettisyys näkyy paitsi tuotteiden valinnassa, myös suhteessa pientuottajiin. He saavat aktiivisesti vaikuttaa valikoimaan. Mallistot ja suunnittelijat vaihtuvat tiuhaan.

Kaupan yhteydessä toimii kasvisravintola Cargo Coffee + Vegetarian, joka tarjoilee myös aamiaista. Tre, Mikonkatu 6. worldoftre.com

Anni ja Aleksi -kaupan punainen karuselli soittelee Ravelin Boleroa.
Anni ja Aleksi -kaupan punainen karuselli soittelee Ravelin Boleroa.

Nostalgiannälkäisille

Kiseleffin kaksikerroksinen talo Senaatintorin laidalla tarjoaa kurkistuksen 1800-luvun myymäläarkkitehtuuriin. Historiallisesti arvokkaassa talossa aloitti toimintansa myös ensimmäinen Stockmann.

Nyt sen sokkeloista löytyy sympaattisia pikkuliikkeitä. Parhaiten talon tunnelman tiivistää Anni & Aleksi, joka myy soittorasioita, nukkekotitavaroita, leluja, pelejä, kiiltokuvia. Kultaseppien Au3-liikkeen työpisteessä näkee, miten uniikit korut syntyvät.

Kiseleffin kauppiastalo, Aleksanterinkatu 28 / Unioninkatu 27. torikorttelit.fi

Kattoikkunan valaisema Kiseleffin talo on täynnä hauskoja pikkuliikkeitä.
Kattoikkunan valaisema Kiseleffin talo on täynnä hauskoja pikkuliikkeitä.

Tyyliniekan ostoskatu

Fredrikinkatu on runsaudensarvi, varsinkin sisustamisesta kiinnostuneille.

 • Zarro on trendikäs ja elegantti. Freda 37. zarro.fi
 • Casuarina on moderni aasialaisin maustein. Freda 30. casuarina.fi
 • Day on hullunhauska. Fredan ja Bulevardin kulma. dayshop.fi

Zarro on harmoniaa rakastavan sisustajan mekka.
Zarro on harmoniaa rakastavan sisustajan mekka.

Vilahda lauteille! Kolme kivaa löylyttelypaikkaa

Helsingissä on meneillään saunabuumi. uusia löylyttelypaikkoja ja kiinnostavia saunatapahtumia on ruuhkaksi asti!

Sompasauna

Kansalaistottelematon elämys upean merimaiseman äärellä Kalasatamassa. Ei suihkua, ja täyttäkin voi olla. Rannalla on yleensä saha ja polttopuuta, mutta kannattaa ottaa omat klapit mukaan. Vesihana on laiturilla 500 metrin päässä. Maksuton. Sompasaaren laituri, sompasauna.fi

Kotiharju

Perinteinen puulämmitteinen korttelisauna. Miehille ja naisille omat saunat. Ei aikarajoitusta. Tunnelmaan kuuluvat niin turistit kuin kantaporukoiden tarinointi lauteilla ja jäähdyttely saunan edustalla Kallion katunäkymää tarkkaillen. 13 e. Harjutorinkatu 1, kotiharjunsauna.fi

Löyly

Löyly on arkkitehtuuriltaan moderni sauna Hernesaaren rannassa. Puulämmitteisissä sekasaunoissa ollaan uimapuvuissa, mutta miehille ja naisille on omat pukuhuoneet ja suihkut. Saunoista pääsee vilvoittelemaan terassille ja uimaan mereen. 2 tunnin vuoro 19 e. Hernesaarenranta 4, loylyhelsinki.fi

Kotiharjun saunaan voi viedä omat juomat.
Kotiharjun saunaan voi viedä omat juomat.

Lisätietoa:

Tutki tarkkaan Helsingin kaupungin virallinen matkailusivusto. visithelsinki.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla