Armoitetun Ville Haapasalon sarja 30 päivässä saa jatkoa. Loppiaisesta alkaen Ville kyntää viikinkien jalanjäljissä pitkin Volgaa ja sen laitamia.

Pietari, Rybinsk, Jaroslavl, Nižni Novgorod, Tšeboksary, Kazan, Toljatti, Samara, Saratov, Volgograd, Astrakhan, Kaspianmeri...

Mikä näitä enemmän tai vähemmän eksoottisen kuuloisia paikkoja yhdistää? Se on Volga, Euroopan pisin joki, pituutta liki 3 700 kilometriä. Ja nyt myös näyttelijä Ville Haapasalo.

– Seikkailusarja Volgasta oli pitkään pyörinyt mielessä, hän kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue kommentteja Kaukasia-sarjasta ja osallistu keskusteluun

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aiemmista sarjoista tuttuun tapaan pipopäinen Haapasalo kohtaa kansaa, joutuu kommelluksiin, syö, saunoo ja maistaa pontikkaa. Vauhtia ja vaarallisiakin tilanteita riittää.

– Ongelma on ollut se, miten lähestyä aihetta. 30 päivässä ei ole poliittinen ohjelma, mutta maailmantilanteen vuoksi siitä tuli ajankohtaisempi kuin luulimmekaan.

Hän viittaa Krimin tilanteeseen ja pakolaiskriisiin, joiden vuoksi Euroopassa tapahtuu paljon.

– Mutta niin tapahtuu Venäjälläkin. Jouduimme karsimaan lopputuotteesta kohtauksia sen takia, että pysyisimme lestissämme.

Saunomassa pietarilaisten ystävien kanssa.

Lähtökohtana oli matkustaa etsimään muinaista viikinkien idäntietä. Tosin perillä kävi ilmi, että kuvausryhmän jäsenet olivat lähes ainoat, jotka siitä jotain tiesivät.

–  Löytyi kuitenkin muutamia tutkijoita, jotka vahvistivat, että kyllä viikingit olivat Volgaa pitkin menneet, Haapasalo naureskelee.

Taustaa: Uskallatko matkustaa Venäjälle?

Kuvaukset noudattivat Haapasalon mukaan tuttua kaavaa, jossa perusteellisten ennakkosuunnitelmien ja palaverien jälkeen perillä kaikki muuttuu.

– Siellä piti oleman maailman puheliain mies, jolla on maailman erikoisimmat autot. Perillä on maailman hiljaisin mies, jolla ei ole yhtään autoa.

Paluu äiti-Venäjälle

Volgalla Haapasalo palaa siihen osaan itäistä naapuria, joka on nimenomaan äiti-Venäjää. Edellisistä sarjoista poiketen kuvausryhmä ei liikkunut huikeissa maisemissa, mutta toisaalta se meni ohi monesta miljoonakaupungista.

– Kohtasimme paljon sekopäitä, jotka ovat aina tervetulleita ohjelmaamme. Että siinä on muitakin sekopäitä kuin me. Maaseudulta yleensä löydämme kiinnostavimmat ihmiset.

"Maaseudulta löydämme kiinnostavimmat ihmiset."

Ville ja Volga.

– Kun olen Venäjällä, asun Moskovassa, ja sieltä näkee Venäjää erittäin huonosti. Sieltä näkee erinomaisesti Moskovan. Moskova on maailman kalleimpia kaupunkeja. Siellä myös juhlittiin, kun se oli hetken maailman kallein.

Kuvaavana esimerkkinä Haapasalo mainitsee aikaisemman sarjansa Kaukasia 30 päivässä. Sitä katsotaan Venäjällä ranskankielisellä dubbauksella.

Paljonko voi tuoda viinaa ja tupakkaa?

– Tavallisella venäläisellä ei ole Keski-Venäjästä mitään hajua. Kaikki uutiset tulevat Moskovasta. Paitsi jos Putin menee jonnekin, uutisoidaan että hän on nyt siellä.

Hämmentävä ilmapiiri

Reissulla Haapasalo huomasi, että ilmapiiri Venäjälle on muuttunut sitten edellisten matkojen.

– Informaatiosota on kovaa. Vietin tuttavieni kanssa lehdistöiltaa ja luimme ukrainalaisia, eurooppalaisia ja venäläisiä uutisia Ukrainan tilanteesta. Ihmettelimme, kirjoittivatko ne lainkaan samoista asioista. Niin totaalisen erilaisia ne olivat.

Venäjän valtion jakama tieto on hyvin vahvaa. Haapasalo ei kuitenkaan halua kutsua sitä propagandaksi, vaan ”jonkin tahon syöttämäksi tiedoksi”.

Lue kommentteja Villen persoonasta

– Oli yllätys, että ihmiset eivät oikein tienneet miten suhtautua meihin ja kameraan. Kyse ei ollut pelosta, vaan kun ihminen on epämukavuusalueellaan, hän ei oikein tiedä, mitä sanoa. Se oli hämmentävää.

Haapasalon mukaan kukaan Venäjällä ei oikein tiedä, mitä on tapahtumassa. Tosin sama ilmiö on aistittavissa Euroopassakin.

– Tuntuu, että koko maailma seisoo paikallaan. Elokuvapuolella on monta tuotantoa jäässä. Ei tiedetä, tehdäänkö elokuva vai aletaanko viljellä porkkanoita.

Ville tapasi Samaran avaruusmuseossa Juri Gagarinin aluksen suunnittelijan.

Vaikka Venäjä noudattaa hyvin Yhdysvaltain-vastaista politiikkaa, se ei Haapasalon mukaan valu tavallisten venäläisten asenteisiin.

– Kun amerikkalainen turisti tulee Venäjälle, venäläiset ajattelevat, ettei suurvaltapolitiikka ole heidän syytään. Ei tavallinen ihminen tee politiikkaa, vaan poliitikot.

Volga 30 päivässä. 10 jaksoa. Yle Teema ke kello 21 alkaen 6.1.2016

Katso traileri kokonaisuudessaan tästä

Villen karisma puree

”Kaikki tuntevat minut Venäjällä. Olen ollut varmaan noin viiden prosentin kanssa yhteiskuvassa. Imagoni siellä on hyvin kansanläheinen. Mielikuva helpottaa kuvausryhmän työtä. Muutamaan paikkaan olemme päässeet, mihin emme olisi päässeet ilman nimeäni, esimerkiksi rajaseuduille tai alueille, joita valtio tarkkailee. Olemme röyhkeästi käyttäneet korttia, ettekö te tiedä, kuka minä olen.”

 

Kysely

Lähtisitkö matkalle Villen kanssa?

Kyllä
Kyllä
70.7%
Ehkä
Ehkä
15.3%
En
En
13.8%
Ääniä yhteensä: 65

Tätä ohjelmaa odotan innokkaasti, kuljinhan viime kesänä Volgaa pitkin Moskovasta Pietariin. Rybinsk ja Jaroslav tulivat tutuksi, mitähän Ville onnistuu niistä esiin kaivamaan.

Vierailija

Voi että millaista heittäytymistä! Viime jaksossa Ville joutui maistelemaan kotitekoista pontikkaa ja maistui silleen, että yrjöt tuli heti perään.

Stalin aikoinaan jätti yhden kaupungin veden alle (en muista nimeä) kun päätti teettää tekojärven. Osa asukkaista purki talonsa ja kuljetti + rakensi ne sitten muualle uudelleen, osa jäi niille sijoilleen ja jättäytyi veden alle.  Jokavuotinen venematka  entisen kaupungin sijoille oli mielenkiintoinen, varsinkin padon ylittäminen. Vettä nostettiin 16 metriä (!) jotta vene pääsi yli.

Tämä ohjelma on yksi viikon kohokohdista. Tallennan aina digiboxiin jos en voi katsoa suorana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla