"Välillä on tullut turpaan, mutta itselleni olen ollut uskollinen", arvioi näyttelijä Riitta Havukainen. Fakta homman tuulipukuista Hansua on edelleen hauskaa näytellä.

Riitta Havukaisen tie näyttelijäksi ei ollut helppo. Teatterikoulun ovet aukenivat Riitalle vasta kuudennella yrittämällä. Koulu sai motivoituneen ja lahjakkaan oppilaan, joka heti valmistuttuaan kiinnitettiin Helsingin kaupunginteatteriin.

– Jos joku kriitikko haukkuu roolisuoritukseni, en lamaannu, vaan sanon itselleni, että saatana, takuulla en ole noin huono! Sama pätee ihmissuhteissa kompurointeihin. Ensi shokin jälkeen olen saanut niistä ylimääräistä virtaa.

Kun Riitta oli nelikymppinen yksihuoltaja, hänen elämäänsä astui toinen yksinhuoltaja, näyttelijä Eppu Salminen, jolla oli täsmälleen samanikäinen lapsi ja muutakin yhteistä kaikupohjaa, Lahdesta kotoisin hänkin. Heistä tuli rakastavaiset. Lapsista, Katasta ja Roopesta, kasvinkumppanit, ja samaan pesuetta he ovat yhä, pesästä lennettyäänkin. Riitan kanssa kotona asuu enää nuorimmainen, lukio-opintojaan lopetteleva Santtu. Liitto Eppu Salmisen kanssa päättyi pari vuotta sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Jotkut ihmissuhteeni ovat olleet riskisijoituksia, mutta mitään en kadu. Enkä mieti, teinkö oikein vai väärin. Silloin se kaikki on tuntunut oikealta, ollut rakkautta. Paljon surkeampaa olisi, jos olisin vain rahasta roikkunut jonkun kanssa. Sitä vaaraa ei totisesti ole ollut! Eikä sitä, että joutuisin joskus katumaan elämätöntä elämää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riitan ehdottomia vahvuuksiaan ovat elämäntavat, säännölliset ja terveelliset.

– Jo palautumiseen työstä menee nykyisin enemmän aikaa. Mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä kiitollisempi olen terveydestäni. Mitään suonikohjuleikkausta suurempaa minulla ei ole ollut.

Riitta Havukainen

  • Syntynyt Lahdessa 1955. Asuu poikansa kanssa paritalossa Helsingin Oulunkylässä.
  • Näyttelijä. Valmistui Teatterikorkeakoulusta 1986. Kiinnitettiin samana vuonna Helsingin Kaupunginteatteriin. Vieraillut mm. Ryhmäteatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa. Lukuisia rooleja elokuvissa ja tv-sarjoissa (Fakta homma, Risto Räppääjä, 2014.) Musiikkiteatteritaiteen Ensi Linja -palkinto 2008. Kirjoittanut myös laulutekstejä.
  • Lapset Katariina, 23. Liitosta fysioterapeutti Jukka Viitasaaren kanssa. Santtu, 18. Liitosta näyttelijä Eppu Salmisen kanssa.
  • Ajankohtaista: Vielä ehtii. Komedian ensi-ilta Helsingin Kaupunginteatterissa 31.10. Ohjelmistossa jatkaa Armi, jossa Havukaisella on päärooli Armi Ratiana.

Lue haastattelu ET-lehdestä 16.

Ihmissuhteet= riskisijoitus. Aika jäätävästi sanottu. Kuinka moni pohtii ihmissuhteitaan sijoitusmielessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla