Joulun kunniaksi julkaisemme jouluun asti joka päivä yhden suosituksemme vuoden kirjatarjonnasta.

Laura Honkasalon uusimman romaanin  tarina ei meinannut lähteä millään lentoon, mutta jaksoin pysyä mukana pikkutarkan 1960-luvun tapojen ja sanojen takia. Tarina sijoittuu enimmäkseen vuoden 1966 kesään.

Yksityiskohdat, huonekalut, asusteet, lehdet ja kampausten kuvailu ovat tarkkaa ja uskottavaa työtä. Esimerkiksi tupakointia harrastetaan ajan tavan mukaan koko ajan ja joka paikassa, teinityttöjä myöten. Entäpä sitten sanat! Voi miten fantsu. Älä kerro fatsille. En halua mennä avikseen. Oletko vähän kuuno.

Melkein kansatieteellistä kuvausta ovat myös arkkitehtien ja insinöörien keskenään pitämät juhlat, joissa rouvat panevat parastaan niin make-upissa kuin Vuokon ja Marimekon vaatteissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjan keskeinen teema on hajoava avioliitto. Vuokko tuntee itsensä turhautuneeksi edustusvaimona. Mitään yhteistä ei tunnu enää olevan miehen kanssa, ei sängyssäkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miehen kanssa ei ole enää mitään yhteistä – sängyssäkään

Toinen juoni punoutuu keski-ikäisen kireän ja tylsän vanhapiikatädin Aunen ympärille. Hän on saanut ankaran uskonnollisen kasvatuksen, ja hän on tehnyt elämästään ankeaa. Tädin siivoojaksi tuleva veljentytär saa ihan vanhingossa Aunessa aikaan uusia ajatuksia. Hän esimerkiksi lähtee etelänmatkalle, vaikka on 30 vuotta viettänyt kesälomansa täysihoitolassa.

Aune ystävystyy Kanarialla huonekaverinsa Mirjan kanssa, kokeilee tupakkaa, juo punaviiniä, käy jopa tansseissa ja uimassa rannalla. Hänen hiljattainen vapautumisensa kireydestä ja tuon yhden matkan vaikutus häneen on kuvattu todella hienosti. Mausteiden tuoksun hallissa ja hiekan ja meren tunnun Aunen iholla melkein aistii itsekin.

Kirjassa oli vuoteen 1996 sijoittuva kehyskertomus, joka oli mielestäni ihan turha ja vaikeutti lukemista. Aunen ja Vuokon tarinat oli kuvattu niin hienopiirteisesti, että he olisivat riittäneet kirjaan.

Laura Honkasalo: Perillä kello kuusi. Otava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla