Tässä 40 helppoa mutta tärkeää keinoa pienentää omaa hiilijalanjälkeä.

 1. Alennan kodin lämpötilaa yksi aste. Säästät energiaa viisi pro­senttia.
 2. Kun lähden matkalle tai mökille, lasken kotona lämmön 12–16 asteeseen. Pätee myös toisinpäin. Tutki, voiko kakkoskodin tai mökin lämmön panna poikki.
 3. Tuuletan talvella nopeasti ristivedolla. Jos ikkuna on päivät raollaan, lämmönhukasta syntyy talven aikana melkein tonni hiilidioksidipäästöjä. Jos sisällä on kuuma, säädän pattereita.
 4. Lasken ajastimella lämmön yön tunneiksi 18–19 asteeseen. Nukut paremmin ja hiilijälki keventyy.
 5. Suljen koneellisen ilmastoinnin, jos mahdollista. Keskikokoisen huoneen ilmastointi tuottaa tunnissa 650 g päästöjä.
 6. Sammutan lamput aina, kun poistun huoneesta.
 7. Päästän luonnonvalon sisään. Vaaleat pinnat sekä peilit vähentävät sähkövalon tarvetta.
 8. Säädän ulkovalot palamaan vain tarpeeseen. Puutarhan jouluvaloissakin kohtuus on kaunista.
 9. Siirrän jääkaapin ja pakastimen pois lieden, uunin tai patterin vierestä. Kylmälaite kuluttaa lämpimässä paikassa jopa tuplasti energiaa.
 10. Ostan kylmälaitteisiin lämpömittarin. Jääkaapin oikea lämpö on +5 ja pakastimen –18. Kylmempi ei paranna säilymistä, mutta jokainen miinusaste kuluttaa lisää 5 prosenttia.
 11. Jäähdytän ruoan hyvin, ennen kuin panen sen jääkaappiin tai pakastimeen.
 12. Käytän pakastinta tehokkaasti. Täysi pakastin pysyy kylmänä vähemmällä energialla kuin vajaa. Mieti, milloin tarvitset pakastinta.
 13. Puhdistan jääkaapin lauhduttimen pölystä ja sulatan pakastimen jääköntit. Säästät jopa kolmanneksen energiaa!
 14. Lämmitän sähkösaunaa vain kerran viikossa. Ennen saunassa käytiin lauantaisin. Riittäisikö se vieläkin?
 15. Kelpaisivatko leudommat löylyt? 100-asteinen sauna kuluttaa jopa 30 prosenttia enemmän kuin 60–80-asteinen.
 16. En anna lämpimän saunan odottaa. Vältän saunan kytkemistä lämpiämään liian aikaisin. Jos perheessä on useampia saunojia, kylpyvuorot on hyvä ajoittaa niin,   ettei joutoaikaa synny.
 17. Pesen vain täysiä koneellisia pyykkiä ja tiskiä. Suuren osan kodin energiasta vie  veden lämmitys.
 18. Mietin, onko pesu tarpeen. Usein tuuletus riittää raikastamaan vaatteen.
 19. Jos pesuohje sallii, säädän lämmön 40 asteeseen tai sen alle. Vaate on harvoin niin likainen, että kuuma vesi tai esipesu on tarpeen.
 20. Otan lyhyemmän suihkun. Kahden minuutin suihku 10 minuutin sijaan säästää melkein sata litraa lämmintä vettä!
 21. En juoksuta vettä. Ota hammasvesi mukiin ja tiskivesi vatiin. Suihkussa veden ei tarvitse tulla kraanan täydeltä.
 22. Kuumennan vain juuri sen määrän vettä, minkä käytän. Kun haluat kupillisen teetä, kuumenna kupillinen. Käytä vedenkeitintä.
 23. Suljen kahvinkeittimen heti, kun kahvi on valmista. Jos kahvia ei juoda kerralla, ota termoskannu käyttöön.
 24. Sammutan television, tietokoneen, radion ja muiden sähkölaitteiden virran katkaisimesta, kun en käytä niitä. Viihde-elektroniikan pitäminen valmiustilassa kuluttaa hyvin paljon ener­giaa. Päivät auki tai valmiustilassa oleva pöytätieto­kone saattaa olla kodin suurin energiasyöppö.
 25. Irrotan laturin seinästä heti, kun kännykkä on latautunut.
 26. Kuivatan pyykin narulla. Kuivausrumpu on nopea, mutta kuluttaa paljon, myös vaatetta.
 27. Mikro vie huomattavasti vähemmän energiaa kuin uuni, erityisesti pienten ruoka-annosten kypsentämisessä. Jos uunin lämmittää, kannattaa leipoa ja valmistaa ruoka yksillä lämpimillä.
 28. Kerralla enemmän vai pieni annos joka päivä? Pienessä yhden tai kahden hengen taloudessa säästää sekä vaivaa että energiaa, jos valmistaa ruokaa kerralla useamman päivän annoksen ja lämmittää mikrolla.
 29. Omat marjat pakkasesta vai ulkomainen hedelmä talvella? Ilman muuta marjat kannattaa poimia omasta puutarhasta ja metsistä ja pakastaa talveksi. Tehokkaasti ja oikein käytettynä pakastin ei kasvata merkittävästi marjojen hiilijalanjälkeä.
 30. Kävelen tai pyöräilen lyhyet matkat. Suurin osa 1–3 kilometrin matkoista
  kuljetaan autolla. Varsinkin talvella kylmä auto kuluttaa.
 31. Vältän autoillessani ruuhka-aikaa ja tyhjäkäyntiä. Katkonainen ajo kuluttaa.
 32. Järkeistän matkat. Yhdellä kerralla voi hoitaa monta asiaa ja kyydin voi tarjota naapurillekin.
 33. Kytken lohkolämmittimen päälle vasta ½–2 tuntia etukäteen.
 34. Suosin kotimaisia avomaalla kasvatettuja kasviksia ja juureksia. Porkkanaa, perunaa, sipulia ja kaalia. Niillä on pieni hiilijälki.
 35. Poimin metsämarjoja ja sieniä. Jos menet autolla metsään, hiilijalanjälki kasvaa. Sitä voi pienentää, kun poimii kerralla enemmän tai ottaa kavereita kyytiin.
 36. Käytän maltillisesti lihaa. On hyvä suosia kanaa ja possua naudanlihan sijaan. Naudanlihan tuotanto kasvattaa hiilijalanjälkeä kolme kertaa enemmän kuin siipikarja tai possu.
 37. Valitsen perunan riisin sijaan. Riisin viljely tuottaa runsaasti kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa arvokasta vettä.
 38. Syön juustoa kohtuudella. Yhteen juustokiloon tarvitaan 10 litraa maitoa.
 39. Ostan päivittäiset tavarat lähikaupasta. Iso osa ruoan hiilijalanjäljestä syntyy kaupan ja kodin välisestä automatkasta.
 40. Hankin vain sen verran ruokaa, mikä tulee syödyksi. Yksi parhaista keinoista säästää energiaa ruoan yhteydessä on käyttää se niin tarkkaan, ettei ruokaa jää pilaantumaan.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllä jokainen voi tehdä jotain omalta osaltaan ja jokaisen kuuluukin tehdä. Luonnollisesti yhden ihmisen toimenpiteet eivät juuri tunnu, mutta pienistä puroista se isokin virta kasvaa. Isot yhtiöt, hallitukset ja valtiot voivat tietenkin tehdä paljon suurisuuntaisempia ja kauaskantoisempia asioita, muttei niihin kannata sokeasti luottaa. "Oikeanlaisen" poliitikon äänestäminen ei vielä vaikuta mitään. Eiväthän useimmat poliitikot muista vaalilupauksiaan enää vaalien jälkeen. Mutta jos yhä useammat ihmiset alkavat miettiä mitä ja miten kuluttavat, voi sillä olla suurikin vaikutus. Kannattaa suosia joukkoliikennettä, pyöräillä tai kävellä, jos se on mahdollista. Välttää kertakäyttötuotteita etenkin uusiutumattomista luonnonvaroista valmistettuja. Asunto kannattaa lämpöeristää ja jos mahdollista käyttää luontoystävällisiä polttoaineta. Sähkönkin voi nykyisin valita eri yhtiöiltä ja erilailla tuotettuna, mm vesi- tai tuulisähkönä. Ruoka kannattaa laittaa alusta loppuun itse ja välttää puolivalmisteita tai valmiita eineksiä. Kannattaa suosia lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Roskien lajittelu taitaa jo olla käytössä melkein koko maassa. On lukemattomia pieniä tapoja, joilla jokainen voi vaikuttaa tähän meidän yhteiseen ympäristöömme.

Puhtaamman luonnon puolesta
Allinlapsi

Vierailija

Kohta 26 väärin -asiahan on lämmityskaudella nykyaikaisella kondensoivalla kuivaimella juuri päinvastoin energiansäästön kanssa, ja kuluminenkin nimellistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla