Talven hikiliikunnassa on ensiarvoisen tärkeää, että alusvaate siirtää kosteutta pois. Kun rajaa vaihtoehdot Suomessa valmistettaviin alusasuihin, kisaan jää kaksi tekijää.

Tekniset ulkoilukerrastot tulivat muotiin vuosituhannen vaihteessa. Kauppoihin ilmestyi toinen toistaan kevyempiä ja ohuempia alusasuja. Kosteutta keräävään puuvillaan tottuneelle ne olivat taivaan lahja, mutta asiassa oli myös kääntöpuoli. Aika moni tekninen kerrasto siirsi kosteutta pois, mutta nappasi hien hajun itseensä.

Lenkkivaatteiden kuivattelusta tuli monessa taloudessa ikuisuuskinan aihe.

Ratkaisu löyhkääviin lenkkivaatteisiin löytyi paluusta vanhaan, villaan. Ei tosin mihin tahansa villaan, vaan pääosin Australiassa ja Uudessa Seelannissa kasvatettavien merinolampaiden villaan, jonka kuidut ovat pidempiä ja ohuempia kuin muissa villoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Merinovillasta voi valmistaa ohuita villakankaita, jotka siirtävät hyvin kosteutta, lämmittävät kosteinakin, eivät kutita iholla ja pysyvät tuoksuttomina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kotimainen Ruskovilla

Vuodesta 1981 Artjärvellä toiminut Ruskovilla valmistaa monenlaisia villavaatteita, myös liikuntaan soveltuvia merinovillakerrastoja.

Ruskovilla käyttää alusasuissaan luomulaatuista merinovillaa, jossa ei ole koinsuojausta eikä vanumattomuuskäsittelyä. Ruskovillan mukaan heidän merinovillatuotteitaan voivat käyttää myös ne, jotka luulevat olevansa villalle allergisia.

Toisaalta vanumattomuuskäsittelyn puute heikentää tuotteen ominaisuuksia kovassa urheilukäytössä.

Merinovillaisten urheilukerrastojen neulevahvuudet vaihtelevat yleensä 150 grammasta 250 grammaan neliömetrillä.

Ruskovillan käyttää alusasuissaan vahvuutta 210 grammaa / neliömetri, joka on joka soveltuu etenkin rauhallisempaan liikuntaan. Nollakelin hiihdossa tai juoksussa kudos alkaa turhan tuhti ja lämmin.

Jos merinovilla-alusasuja haluaa käyttää kovassa hikiliikunnassa tai kesällä, on turvauduttava ulkomaisiin valmistajiin, joiden valikoimista löytyy hyvinkin ohuita merinovilla-alusasuja.

 

Verkkopaidan paluu

Toimivan ulkoilukerraston materiaalia haetaan myös toisesta suunnasta.

Kärsämäkeläinen Finnsvala on valmistanut alusasuja Suomessa jo vuodesta 1955 lähtien. Parhaimmillaan firmalla oli yli kolmanneksen markkinaosuus suomalaisissa perusalusasuissa.

Kun Aasia alkoi vallata Suomen vaatemarkkinoita, Finnsvala erikoistui teknisiin alusasuihin ja lämpökerrastoihin.

Finnsvalan vastaus hikiliikkujille on polypropyleenistä valmistettu verkkoalusasu, jonka hopeaionisointi estää hienhajua.

Firma lupaa, että alusasua voi käyttää kesästä talveen, hikiliikunnassa jopa 15 asteen pakkasiin asti.

Kerraston verkkomainen rakenne siirtää kosteutta eteenpäin, tuulettaa ja samalla muodostaa lämmittävän ilmakerroksen ihon pinnalle. Kovalla pakkasella verkkokerraston päälle voi lisätä lämpökerraston.

Lämmittää ja hengittää

Kevyistä merinovilla-alusasuista minulla on parin vuoden ajalta hyviä kokemuksia sekä työssä että vapaa-ajalla.

Finnsvalan tuotteista olen kuullut käyttäjien kehuja, joten otin firman verkkokerraston tarkempaan testiin.

Kun polypropyleeniverkon vetää ensi kertaa päälleen, tunnelma on epäuskoinen – tämänkö pitäisi lämmittää.

Ulkona muutaman asteen pakkaskelillä epäilys haihtuu. Verkkokerrasto, sen päällä ohut merinovillainen t-paita ja kevyt ulkoilutakki riittävät vallan hyvin, kun syke nousee ja keho alkaa tuottaa lämpöä.

Kotiin palattua hiki virtaa, mutta verkkopaita tuntuu päällä sen verran kuivalta ja hyvältä, että unohdan paidanvaihdon saunaa odotellessa.

Muutaman lenkin kokemuksella on aikaista arvioida Finnsvalan kerraston tuoksun kehittymistä. Ainakin toistaiseksi kerrasto on tuoksuton ja kuivuu todella nopeasti. 

Ikävä kyllä asialla on kääntöpuoli. Hopeahiukkasten käyttö antibakteerisena aineena lisää vaateteollisuuden aiheuttamaa ympäristökuormaa. Finnsvala ilmoittaa tosin lisäävänsä hopean kuidun ytimeen, jotta se ei karkaa pesuissa vesistöihin.

Merino vastaan tekokuitu

Merinokerrasto, valmistaja Ruskovilla, 118 euroa (paita ja housut)

  • + Mukava päällä
  • + Kaipaa pesua harvakseltaan, tuuletus riittää
  • + Ei kerää hien hajua
  • -    Korkea hinta
  • -    Sopii parhaiten kevyeen liikuntaan

Verkkokerrasto, valmistaja Finnsvala, 88 euroa (paita ja housut)

  • + Kuivuu todella nopeasti
  • + Kevyt ja ihoa myötäilevä
  • + Yllättävän lämmin
  • -    Antibakterisoivat hopeahiukkaset ovat ympäristönäkökulmasta ongelmallisia
  • -    Housujen lantio-osa ei osunut täydellisesti testaajan mittoihin

Seuraa Suomi-työ-juttujamme täällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla