Voisiko Suomi päästää vanhat ja viisaat vallan huipulle eduskuntaan hoitamaan vanhusten asiat kuntoon? Kerro meille, vaikuttaako ehdokkaan ikä äänestyspäätökseesi.

Eduskuntavaaliehdokkaista vanhimmat ovat 79-vuotiaita. Ylen vaalikoneen mukaan tuon ikäisiä on näissä vaaleissa ehdolla kaksi. Vaalikoneen kyselyyn on  osallistunut 2 146 ehdokkaasta pari tuhatta.

Neljä vuotta aikaa toimia

Mikäli 79-vuotias valitaan eduskuntaan, on hänellä edessään neljän vuoden pesti, joka päättyy, kun hän on 84-vuotias. Asuuko hän silloin omassa kodissa vai hoitolaitoksessa?

Pelkonahan on, että kotona hoidetaan entistä huonokuntoisempia vanhuksia ja hoitolaitoksissa on yhä vähemmän henkilökuntaa. Mutta voisiko pian valittava eduskunta tehdä asialle jotakin?

Vaaliteemoja riittää

Asiantuntijat arvioivat, että talous ja työllisyys ehdottomasti ovat vaalien ykkösteemoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Terveys- ja sosiaalipalvelujen uudistuksessa riittää keskustelunaihetta. Myös vanhusten asemaa Suomessa povataan kuumaksi vaaliteemaksi.

Melkein kaksi eduskunnallista

Suurin osa noin 2 000 ehdokkaasta on alle 50-vuotiaita. Heitä vanhempia on ehdolla 726. Sillä porukallahan täyttäisi melkein kaksi eduskuntaa.

Ikäihmisten määrä on vähäisempi kuin nuorten, vaikka suuri osa senioreista  seuraa hyvinkin tarkasti politiikkaa ja ottavat hanakasti kantaa ajankohtaisiin asioihin.

Heillä on perspektiiviä elämään ja kokemuksen tuokaa tietoa siitä, miten Suomi on kehittynyt. Monelle äänestäminen on kansalaisvelvollisuus. Mutta tietysti he ovat kiinnostuneita myös lastensa ja lastenlastensa hyvinvoinnista.

Äänestätkö itseäsi?

Ylen vaalikoneen mukaan 18-vuotiaita ehdokkaita on kolme. He pääsevät ensimmäistä kertaa äänestämään – ja tietävät varmasti, kenelle ensimmäisen äänensä antavat.

Näillä nuorilla lienee tulevaisuudensuunnitelmia, visioita siitä, minkälaisessa yhteiskunnassa he haluavat tehdä työtä ja perustaa perheensä. Mutta hekin ikääntyvät ja heillä on mummoja ja vaareja, joiden asioista täytyisi huolehtia.

Naisilla hyvä koulutus

Vaalikoneen mukaan kolmekymmentä prosenttia ehdokkaista ei kuulu kirkkoon tai uskonnolliseen yhteisöön. Koko väestössä vastaava luku on parikymmentä prosenttia.

39 prosenttia ehdolle asettuneista on naisia ja heistä jopa yli 70 prosentilla on korkeakoulututkinto. Miehistä sama tutkinto on noin 50 prosentilla.

Vihreät lukeneimpia

Vihreiden ehdokkaista yli 82 prosenttia ilmoittaa, että heillä on  korkeakoulututkinto.

Seuraavana tulevat keskusta ja kokoomus. Myös perussuomalaisten ehdokkaista lähes puolella on korkeakoulututkinto.

Kerro meille

Kun äänestät vaaleissa, onko ehdokkaan sukupuolella merkitystä? Entäpä koulutuksella? Aiotko äänestää saman ikäistä ehdokasta kuin itse olet vai itseäsi nuorempaa tai vanhempaa? Keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä ja vastaa myös kysymykseen:
Onko eduskuntavaaliehdokkaan iällä merkitystä?

Vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund: Nuoret ja vanhat yhteisellä asialla

– Kyllä nuoretkin hoitavat vanhusten asioita, joten sitä varten kansanedustajien ei tarvitse olla iäkkäitä. Samoinhan hekin huolehtivat nuorten asioista. 

Tätä mieltä on professori, vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund.

– Harva pyrkii eduskuntaan hoitaakseen vain yhden asian kuntoon. Eduskunnassa on tehtävä niin monenlaisia päätöksiä, Grönlund kertoo.

Ehdokasasettelussa on yleensä ollut niin, että myöhäiskeski-ikäiset ehdokkaat ovat yliedustettuina.

– Nuorimpia ja kaikkein vanhimpia on aina vähiten.

Äänestysinto nousee tutkimusten mukaan 70 ikävuoteen saakka. Sen jälkeen se alkaa vähentyä. Myös nuoret ovat huonoja äänestämään.

– Tärkeää olisi, että eduskunnassa olisi kaiken ikäisiä sekä miehiä että naisia, Grönlund toivoo.

Nyt eduskunnassa on aivan liikaa nuoria, elämää kokemattomia, jotka luulevat hallitsevansa kaiken, mutta eivät todellisuudessa tiedä juuri mitään. Elämän tuomaa viisautta tarvitaan päätöksiä tehdessä, jotta voidaan ennakoida päätöksien seurauksetkin, ettei tulisi lisää hätiköityjä paskalakeja yms.

Kansanedustajien alaikärajan pitäisi olla 40 vuotta.

Kyllä nuoria eduskunnassa tarvitaan. Elämänkokemus ei ole ikään sidottu. Kun seuraa nykyisen eduskunnan joidenkin edustajien kannanottoja, niin tuleepa joskus mieleen lastentarha. Mielestäni ehdokkailla pitäisi olla jonkinlainen kypsyys ja kykeneväisyys yhteisten asioiden hoitoon. Olen yli kuusikymppinen ja aion äänestää puolta nuorempaa seuraavalla kerralla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla