Saattohoitoon erikoistunut Terhokoti on saanut lisää potilaita. Se on nousemassa aallonpohjasta. Näin uskoo ylilääkäri Juha Hänninen.

Alkuviikosta saimme huolestuttavia uutisia: helsinkiläinen Terhokoti ilmoitti, että se joutuu todennäköisesti lomauttamaan henkilöstöään. Syynä ovat taloudelliset vaikeudet.

– Olemme alkaneet toimimaan aktiivisesti sen eteen, ettemme joutuisi lomauttamaan henkilökuntaa. Nyt näyttää jo hiukan paremmalta, ylilääkäri Juha Hänninen sanoo.

Varsinainen taloudellinen romahdus iski nyt syykuussa. Huonoimmillaan Terhokodissa oli vain kolme potilasta, vaikka paikkoja 17.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kyse ei ole pahasta tahdosta

Syynä potilasmäärän romahtamiseen on  se, että potilaat, joiden olisi pitänyt päästä Terhokotiin, eivät ole ohjautuneet sinne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– En osaa sanoa kattavaa selitystä asialle, mutta kun kaikki ovat taloudellisen tilanteen takia vetäneet täydet jarrut päälle, niin se on johtanut siihen, että näin on käynyt.

Lääkärit eivät ole kirjoittaneet lähetteitä, kun taloustilanne on ollut niin tiukka.

  – Emme syytä ketään pahasta tahdosta ja kyllä sitä rahaakin löytyy, kun pystytään perustelemaan, että paikka on jollekin  tarpeellinen.

– Tässä on käynyt vähän samalla tavalla, kuin pörssissä, jossa tapahtuu romahdus: kaikki joutuvat paniikkiin ja alkavat toimia samalla tavalla.

Lähetteitä on alkanut tulla

Vastaavanalaisia saattohoitokoteja ei Suomessa ole. Terhokoti kuuluu ykkösluokkaan.

– Kun meille ei ole tullut potilaita, niin varmasti on sairaita ihmisiä, jotka eivät ole päässeet tämän tasoiseen hoitoon, vaikka he olisivat sitä tarvinneet, Hänninen arvelee.

– Nyt olemme tehneet aktiivisesti töitä, että saisimme lisää potilaita. Työ on tuottanut tulosta. Jo nyt on 12 paikkaa täytetty. Lääkärit ovat alkaneet kirjoittaa lähetteitä. 

Hoidon taso säilyy

Edelleen Terhokoti toimii vajaalla, mutta tilanne on muuttumassa paremmaksi sekä saattohoitoa tarvitsevien potilaiden että Terhokodin kannalta.  

Hänninen sanoo, että romahdus tulee kalliiksi Terhokoti-Säätiölle. 

– Nyt pitää kaapia rahaa. Toiminta kuitenkin jatkuu eikä hoidon tasosta tingitä.
Terhokodissa työskentelee yhteensä 41 työntekijää, joista suurin osa on sairaanhoitajia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla