Tutkimusprofessori Minna Huotilainen vaatii työpaikoille uutta kulttuuria, jossa toista työntekijää ei noin vain keskeytetä.

Työterveyslaitoksella työskentelevä Minna Huotilainen on huolissaan työelämässä tapahtuvista keskeytyksistä. Niiden määrä on kasvanut huomattavasti – eikä ilmiö ole laantumassa päin, ellei asialle tehdä pikaisesti jotain.

Huotilainen sanookin Advokaatti-lehdessä, että työhuoneiden oville pitäisi saada takaisin liikennevalot. Ne puna-, kelta- ja vihreävalot, jotka ilmoittavat työntekijän varatusta tai vapaasta tilasta.

– Keskittymistä vaativan työn keskeyttäminen johtaa joka kerta tehtävänvaihtokustannukseen: työ hidastuu, tehtävästä toiseen vaihtaminen vie aikaa ja ihminen alkaa tehdä enemmän virheitä, kertoo Huotilainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hänen mukaansa olisimme tuottavampia, jos saisimme tehdä töitä rauhassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kannattaa pohtia, tarvitseeko kaikki keskittymistä vaativa työ tehdä työpaikalla, Huotilainen kyseenalaistaa.

Onko puhelimen pakko olla päällä koko ajan? Entä kuinka tiheästi sähköpostit pitää lukea? Työpaikalla voisi olla erityinen tila niille, joiden työtä ei keskeytetä.

Pelkkää haittaa epätoivottavista keskeytyksistä ei tutkimusprofessorin mielestä ole. Jos näin olisi, kenenkään ei kannattaisi koskaan tulla työpaikalle, hän tuumaa.

Myöskään avokonttoreita Huotilainen ei moiti.

– Niissä on etuja. Ne säästävät tilakustannuksissa. Toinen etu on tiedonkulun paraneminen. Ihannetilanteessa palavereja tarvitaan huomattavasti vähemmän kuin yhden hengen huoneissa työskenneltäessä, Huotilainen toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla