Elokuvissa, kirjoissa ja taidemuseoissa ovat esillä vahvat naiset.

1. Neljä taiteilijaa

Sata vuotta sitten taiteilijanainen oli poikkeus, joka joutui uhraamaan paljon kutsumuksensa eteen. Hämeenlinnasta Kuopioon siirtyvän näyttelyn ystävykset Helene Schjerfbeck, Ada Thilén, Helena Westermarck ja Maria Wiik kokivat kaikki kovia. Arvostus oli hankittava kovalla työllä, mutta toveruus kantoi työntekoa, tuki ja lohdutti.

Taiteilijatoveruutta, Kuopion taidemuseo, 6.1.2015 saakka.

2. Eloisa opas Aiju von Schöneman

Turun Tuomiokirkon legendaarinen opas Aiju von Schöneman on nainen, jonka eloisat opastukset jäävät mieleen. Moni muistaa Aijun myös Retretin alkuvuosien oppaana ja Karjalan luostarimatkojen vetäjänä. Muistelmakirjassaan Aiju avaa ikkunoita elämänsä vaiheisiin. Hurjin niistä on väkivallan värittämä avioliitto Kakolan vankimielisairaalan ylilääkärin Armo Hormian kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sinikka Klemettilä: Aiju – Aiju von Schöneman muistelee. Turkuseura.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Median uhri

Risto Jarvan elokuva Kun taivas putoaa (1972) tarttui median ja moraalin problematiikkaan – ajankohtainen aihe yhä! Eeva-Maija Haukinen esittää elokuvassa sairaanhoitajaa, jonka maineen ja elämän sensaatiolehdistö pilaa perättömillä kirjoituksilla. Kuten elokuvassa sanotaan: ”Uutislähdettä ei tarvitse paljastaa – eikä sitä tarvitse ollakaan.”

Kun taivas putoaa Yle Teema 16.10. Teemalla esitetään sarja Jarvan ja Jaakko Pakkasvirran elokuvia. Molempien ohjaajien syntymästä on 80 vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla