Musiikki yhdistää. Valkeakosken soittokuntaan mahtuu kuusi saman perheen Peltolaa: Sanni (ylh. vas.), Matti, Siiri, Antti (alh. vas.), Sohvi ja Kirsi.
Musiikki yhdistää. Valkeakosken soittokuntaan mahtuu kuusi saman perheen Peltolaa: Sanni (ylh. vas.), Matti, Siiri, Antti (alh. vas.), Sohvi ja Kirsi.

Valkeakosken soittokunta kutistui uhkaavasti, kunnes mukaan alkoi löytyä aikuisia vasta-alkajia ja uusia nuoria. Peltolan perhe kuuluu soittokunnan kantaviin voimiin.

Musiikkiharrastus periytyy. Peltolan perhe on siitä erinomainen esimerkki.

Isä Antti ja äiti Kirsi ovat oppineet tuntemaan toisensa Valkeakosken soittokunnassa. Rumpali Antti aloitti soittokunnassa vuonna 1980 ja klarinetisti Kirsi vuotta myöhemmin.

Kirsi on toisen polven soittokuntalainen, sillä hänen isänsä aloitti orkesterissa jo 1950-luvulla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Soittokuntaromanssi ei syttynyt aivan ensisilmäyksellä, sillä Kirsi ja Antti aloittivat yhteisen perhe-elämän vasta vuonna 1999.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapset rohkeasti mukaan

Lapsiperhevaiheessa monien soittoharrastus tuppaa lopahtamaan, kun ei oikein ehdi eikä jaksa.

Peltolan perheessä päädyttiin siihen, että lapset tulevat mukaan soittokuntaan heti kun kynnelle kykenevät. Perheen kuopus, yhdeksänvuotias lyömäsoittaja Sohvi on tällä hetkellä soittokunnan nuorin jäsen.

Myös vanhemmat sisarukset Matti, 14, Sanni, 13, ja Siiri, 11, soittavat samassa orkesterissa.

Antin ja Kirsin mielestä soittokunta on mitä parhain keino opettaa lapsille yhteiselämän pelisääntöjä. Jokaisella on oma roolinsa, mutta päämäärä on yhteinen. Myös eri sukupolvet kohtaavat soittokunnassa luontevasti, sillä ikäeroa nuorimman ja vanhimman soittajan välillä on peräti 70 vuotta.

– Iällä ja soittotaidolla ei niin suurta merkitystä kuin tekemisen riemulla ja yhteen hiileen puhaltamisella, Kirsi Peltola sanoo.

Kuin suurta perhettä

Peltolat valmistautuvat parhaillaan kevään huipennukseen, Valkeakosken soittokunnan perinteiseen vappukonserttiin. Viikoittaisten yhteisharjoitusten lisäksi kappaleita kerrataan kotosalla vanhassa omakotitalossa, johon ääntä ja musiikkia mahtuu.

– Soittokunnassa erilaiset ja eri-ikäiset ihmiset löytävät yhteisen sävelen, Antti sanoo.

Se on arvokas kokemus sekä nuorille että vanhemmille. Musiikki hitsaa yhteen sekä ydinperheen että suurperhettä muistuttavan soittokunnan.

Valkeakosken soittokunta soittaa vappukonserttinsa 30. huhtikuuta Eskolan koululla. Soittokuntaa voi kuulla myös ensi kesän Työväen musiikkitapahtumassa.

Valkeakosken soittokunnasta voi lukea lisää ET:n uusimmasta numerosta 3/2015.

Sisältö jatkuu mainoksen alla