Jo lähes 60 prosenttia 55–64-vuotiaista tekee verkko-ostoksia. Tämän joukon ostokäyttäytyminen ennakoi, mitä huomisen seniorit ostavat verkosta.

Tilastokeskuksen kokoamasta laajasta ”Väestön tieto- ja viestintäteknologian käyttö” -tilastomateriaalista selviää, miten kypsän iän verkkokuluttajat käyttäytyvät verkkokaupassa.

He eivät tee verkko-ostoksia yhtä tiuhaan kuin nuoremmat. Kun kysymys kuuluu, kuinka moni ikäluokassa on käyttänyt viimeisen kolmen kuukauden aikana verkko-ostoksiin yli 500 euroa, alle 24-vuotiaat ja yli 55-vuotiaat ovat samalla viivalla. Eniten rahaa verkkokaupoissa kuluttavat 35–44-vuotiaat.

Suhteellisesti eniten verkko-ostamista ovat lisänneet viime vuosina 65–74-vuotiaat, vaikka heistä vasta vajaa kolmasosa on tehnyt verkko-ostoksia viimeisen vuoden aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Näin turvaat rahasi netissä x 20

Tätä 55+ ostaa verkosta

55–64-vuotiaista puolet on käynyt verkko-ostoksilla viimeisen vuoden aikana. Tästä joukosta noin kolmannes on käyttänyt verkko-ostoksiinsa viimeisen kolmen kuukauden aikana vähintään 500 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä nämä huomisen eläkeläiset ostavat verkkokaupoista? Top 7 näyttää tältä:

  1. Majoituspalveluja
  2. Muita matkailuun liittyviä palveluita
  3. Pääsylippuja kulttuuritilaisuuksiin
  4. Vaatteita ja kenkiä
  5. Autoiluun tai veneilyyn liittyviä tuotteita
  6. Valokuvaukseen liittyviä tuotteita tai palveluita
  7. Osakkeita, arvopapereita tai rahastosijoituksia

Seuraavana tulee sekalainen joukko tuotteita, joita 55-plussat kuluttavat yhtä paljon. Tähän osaan ostoskoria mahtuvat elokuvat, musiikki, vakuutukset, tietoliikennepalvelut, urheilutapahtumien liput ja tietokone-ohjelmat.

Jos vertailuun ottaa mukaan käytettyjen tavaroiden verkkokaupan, se kiilaa 55–64-vuotialla kolmen kärkeen. 19 prosenttia ikäluokasta ostaa käytettyjä tavaroita netistä ja 13 prosenttia käyttää nettiä käytettyjen tavaroidensa kauppapaikkana. 

Lottovoitto, lisää rahaa ja laihdu nopeasti – varo näitä nettihuijauksia!

Netin ruokakauppa on pientä

Vaan entäpä se paljon puhuttu ruuan verkkokauppa?

Elintarvikkeita ostaa verkosta vain kaksi prosenttia 55–64-vuotiaista. Yleisintä ruuan verkko-ostaminen on 25–34-vuotiailla.

Yli 65-vuotiaat eivät osta ruokaa verkosta juuri lainkaan, joten ruuan verkkokaupasta ei näytä muodostuvan lähivuosina haastajaa eläkeläisten päiväretkille ostoskeskuksiin.  

Mun mielestä ruokaa ei kannata ostaa verkosta jos itse vielä pystyy ruokakauppaan kävelemään. Mitä olen verkon ruokakauppoja katsellut niin hinnat on kalliimpia kuin varsinaisissa kaupoissa ja sitten vielä tulee päälle kuljetusmaksu. Ja harvoin on verkossa erikoistarjouksia. Mutta jos olisin sairas enkä pääsisi liikkumaan niin onhan tämä vaihtoehto hyvä olla olemassa.

Muutaman kerran olen ostanut vaatteita verkon kautta. En enää. Koko vaihtelee valmistajan mukaan niin paljon, ettei koskaan saa sopivia vaatteita enkä jaksa palauttamisrumbaa. Helpommalla pääsee kun menee vaatekauppaan ja sovittaa siellä.

Matkat, lentoliput,risteilyt, matkavakuutukset, konserttiliput ostan nykyisin aina netistä.

Harvoin ostan mitään tavaraa. Tällä iällä kun yrittää päästä tavarasta eroon! Mutta tämän kannettavan tietokoneen ostin netistä 3 vuotta sitten. Läppärin tuuletin meni rikki 2 vuoden takuuaikana ja sain hoidetuksi korjauksen ja siihen liittyvät asiat netin kautta. Olihan se tietty vähän vaivalloisempaa kuin jos olisin vain voinut viedä koneen liikkeeseen ja he olisivat lähettäneet koneen huoltoon.

Mites te muut? Mitä teitin mielestä kannattaa ostaa netistä ja mitä ei?

61 vee

Tilaan kaiken painavan ruuan ja taloustavaran netistä kerran viikossa. Mitä sitä suotta kanniskelemaan niska vääränä, kun helpommallakin pääsee. Sellaiset ruoka-aineet, joita haluan hypistellä, ostan itse. Kuljetuskustannuksia en ole maksanut kuin pari kertaa, nyt on jo pitkään ollut kampanja, jossa vähintään 50 euron ostokset kuljetetaan maksutta.

Myös vaatteita ostan paljon netistä. Kun ostaa samaa, tuttua merkkiä, tuntee koot ja mallit. Hyvissä verkkokaupoissa annetaan vaatteen tarkat mitat, joista pystyy päättelemään paljon koon sopivuudesta. Joudun harvoin lähettämään mitään takaisin. Koen vaatekaupasta ostamisen hankalaksi, kun sieltä puuttuu liian usein toivomani väri, koko tai malli. Netissä valikoima on laajempi

Sisältö jatkuu mainoksen alla