Uuden tutkimuksen tulokset yllättivät: Koti, perhe ja säästäväisyys tekevät 80-vuotiaiden elämästä mukavaa.

– Tutkimuksemme mukaan valtaosalla tämän päivän 80-vuotiailla menee mukavasti. Tulos on jopa yllätys yleiseen mielikuvaan verrattuna. Positiivista on sekin, että vain joka kymmenes on yksinäinen, sanoo Ilmarisen eläkevakuuttamisesta vastaava varatoimitusjohtaja Sini Kivihuhta.

Jopa 70 prosenttia 80-vuotiaista on elämäänsä tyytyväisiä. Moni pitää itseään toimintakykyisenä ja sosiaalisena. Säästäväisten elintapojen ansioista eläkekin riittää kohtuudella.

Eläkeyhtiö Ilmarisen kyselyn vastaajien mukaan hyvin pärjää vähintään 1400 euron eläkkeellä. Joka toinen joutuu tyytymään tätä pienempään eläkkeeseen, useimmiten hän on nainen. 

Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan 80-vuotias saa eläkettä keskimäärin 1540 euroa kuukaudessa.

Suurimmat huolet ovat...

Yhdeksän kymmenestä asuu yhä kotonaan, tosin joka toinen on siellä yksin. Enemmistö yksinasujista on naisia.

Silti vain joka kymmenes tuntee olonsa yksinäiseksi. Moni sen sijaan pitää itseään toimintakykyisenä ja sosiaalisena. Kaksi kolmesta saa voimaa perheen ja suvun seurasta ja lähes yhtä moni liikunnasta tai ystävistä. Joka neljäs matkustelee ja joka kymmenes tekee vapaaehtoistyötä.

Palveluja arjesta selviämiseen on käyttänyt joka kolmas. Enemmistö odottaa  saavansa palveluita yhteiskunnalta ja vajaa puolet omalta perheeltään tulevina vuosina. Joka kolmas on varautunut ostamaan hoivapalveluita itse.

Kahdeksankymppisten suurimmat huolenaiheet ovat oma terveys, yhteiskunnan teknistyminen, sosiaali- ja terveyspalvelujen riittävyys ja jälkipolvien pärjääminen.

Vuonna 1935 syntyneitä suomalaisia on elossa noin 30 000, heistä naisia on 18 000.

Ilmarinen teetti vuoden 2014 lopulla kyselyn vuonna 1935 syntyneiden eläkeläisten elämänlaadusta, toimeentulosta ja heidän käyttämistään hoivapalveluista. Puhelinkyselyyn vastasi 500 henkilöä ja he edustavat hyvin ikäluokkaansa kotipaikan, sukupuolen ja eläkkeen suhteen.