Uuden tutkimuksen tulokset yllättivät: Koti, perhe ja säästäväisyys tekevät 80-vuotiaiden elämästä mukavaa.

– Tutkimuksemme mukaan valtaosalla tämän päivän 80-vuotiailla menee mukavasti. Tulos on jopa yllätys yleiseen mielikuvaan verrattuna. Positiivista on sekin, että vain joka kymmenes on yksinäinen, sanoo Ilmarisen eläkevakuuttamisesta vastaava varatoimitusjohtaja Sini Kivihuhta.

Jopa 70 prosenttia 80-vuotiaista on elämäänsä tyytyväisiä. Moni pitää itseään toimintakykyisenä ja sosiaalisena. Säästäväisten elintapojen ansioista eläkekin riittää kohtuudella.

Eläkeyhtiö Ilmarisen kyselyn vastaajien mukaan hyvin pärjää vähintään 1400 euron eläkkeellä. Joka toinen joutuu tyytymään tätä pienempään eläkkeeseen, useimmiten hän on nainen. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan 80-vuotias saa eläkettä keskimäärin 1540 euroa kuukaudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurimmat huolet ovat...

Yhdeksän kymmenestä asuu yhä kotonaan, tosin joka toinen on siellä yksin. Enemmistö yksinasujista on naisia.

Silti vain joka kymmenes tuntee olonsa yksinäiseksi. Moni sen sijaan pitää itseään toimintakykyisenä ja sosiaalisena. Kaksi kolmesta saa voimaa perheen ja suvun seurasta ja lähes yhtä moni liikunnasta tai ystävistä. Joka neljäs matkustelee ja joka kymmenes tekee vapaaehtoistyötä.

Palveluja arjesta selviämiseen on käyttänyt joka kolmas. Enemmistö odottaa  saavansa palveluita yhteiskunnalta ja vajaa puolet omalta perheeltään tulevina vuosina. Joka kolmas on varautunut ostamaan hoivapalveluita itse.

Kahdeksankymppisten suurimmat huolenaiheet ovat oma terveys, yhteiskunnan teknistyminen, sosiaali- ja terveyspalvelujen riittävyys ja jälkipolvien pärjääminen.

Vuonna 1935 syntyneitä suomalaisia on elossa noin 30 000, heistä naisia on 18 000.

Ilmarinen teetti vuoden 2014 lopulla kyselyn vuonna 1935 syntyneiden eläkeläisten elämänlaadusta, toimeentulosta ja heidän käyttämistään hoivapalveluista. Puhelinkyselyyn vastasi 500 henkilöä ja he edustavat hyvin ikäluokkaansa kotipaikan, sukupuolen ja eläkkeen suhteen.

Vierailija

Haloo! Mitä tekemistä ihmisten eläkkeiden suuruudella on tavallisten  ihmisten kanssa? Kuka ja missä sen joku määrittelee, kuka on tavallinen ihminen? Onko hieman enemmän eläkettä saava epätavallinen  verrattuna vaikkapa parisataa euroa vähemmän eläkettä saavaan? 

Artikkelissa kerrotaan, että 80-v. saa keskimäärin eläkettä 1540 euroa /kk. Keskimäärin tarkoittaa, että joku saa enemmän ja joku vähemmän. Haastatelluiden eläkkeet on laskettu yhteen ja jaettu heidän lukumäärällään, siten on saatu keskimääräinen, laskennallinen eläke. 

Tein yli 40 vuotta töitä matalapalkka-alalla ja tänä vuonna sain eläkettä 1419 e/kk/brutto, josta meni veroa 13,5 %. Nettona sain 1228e/kk. Yksin elävänä olen joutunut maksamaan kaikki menoni (lääkkeet, vuokra, sähkö jne) yksin mutta silti on joka kuukausi jäänyt säästöön eri suuruisia summia rahaa, jonka olen siirtänyt sukan varteen erilliselle säätötilille. 

Mielestäni ei kannata olla kateellinen enemmän eläkettä saaville. Omilla valinnoillaan voi vaikuttaa siihen, pärjääkö ansaitsemallaan eläkkeellä.

Vierailija

Tuo yllä oleva 800-1000 e eläke lähimpänä 80-vuotiaiden todellisuutta tavallisten ihmisten keskuudessa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla