Miksi eläke on pienempi kuin ystävällä? Muuttaako eläkeuudistus jo eläkkeellä olevan tilannnetta? Eläkeyhtiö lupaa vastata niin, että jokainen ymmärtää.

Lykkäyskorotus, työuraeläke, varhennusvähennys. Tällaiset termit ovat eläkkeensaajan arkea kahden vuoden päästä uuden eläkejärjestelmän myötä. Monelle ne vielä ovat hepreaa eivätkä edes kiinnosta.

Sen sijaan omaan eläkkeeseen liittyy runsaasti kysymyksiä, jotka pyörivät ihmisten mielessä.

Eläkeyhtiö Ilmarisen asiakaspalvelupäällikkö Arja Flod kertoo, että Ilmarisen asiakaspalveluun tulee 400–500 eläkeasioihin liittyvää puhelua päivittäin. Eniten kysytään, miten eläkettä pitää hakea ja kuinka paljon ennen vanhuuseläkeiän saavuttamista hakemus pitää jättää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös verotus, eläkkeen maksupäivä ja eläkkeen määrä herättävät usein ihmetystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös:
Suomalaiset jäävät eläkkeelle entistä iäkkäämpinä.

"Asiakkaiden kielellä"

Eläkepäivien lähestyessä monet pohtivat eläkkeensä riittävyyttä ja haluavat selvittää, paljonko eläkettä tarkalleen ottaen on luvassa. Ilmarisessa tehtiin viime vuonna noin 10 000 eläkkeiden ennakkolaskelmaa.

– Joskus jo pitkäänkin eläkkeellä olleet ihmiset haluavat selvitellä eläkkeensä määrää. Esimerkiksi keskustelu ystävän kanssa on saattanut herättää ihmetyksen, miksi eläkkeet ovat erilaiset, vaikka työhistoria näyttäisi olleen samanlainen. Silloin käymme läpi laskelman, ja selvitämme miten ja mistä eläke on karttunut, Flod kertoo.

Eläkejärjestelmän vaikeaselkoisuuteen kiinnitti alkuviikosta huomiota Ilmarisen uusi toimitusjohtaja Timo Ritakallio. Hänen mielestään järjestelmän tekeminen ymmärrettävämmäksi kuuluu työeläkeyhtiöiden tehtäviin.

–Tämän asian kanssa olemme jo tehneetkin töitä, Flod sanoo.

– Me esimerkiksi puhumme eläkeasioista asiakkaiden kielellä. Jos soittaja kyselee ”siitä 4,5 prosentin eläkkeestä”, emme mekään puhu superkarttumasta.

Mikä elinaikakerroin?

Eläkkeeseen vaikuttavaan elinaikakerroin-termiin moni on jo törmännyt. Sen vaikutuksesta eläkkeeseen tulee Ilmariseenkin kysymyksiä.

– Elinaikakerroin pienentää aina eläkettä. Se on käytössä, koska elinaikamme pitenee. Se määritellään jokaiselle ikäluokalle sinä vuonna, kun ikäluokka tulee 62 vuoden ikään, Flod selvittää.

Tänä vuonna 62 vuotta täyttävien elinaikakerroin on 0.972,00. Se tarkoittaa, että 1 000 euron eläkkeestään henkilö saa eläkeikään tulleessaan todellisuudessa vain 972 euroa.

Viime vuonna kerroin oli 0.975,52, eli viime vuonna 62 vuotta täyttänyt saa eläkeikään tullessaan 1000 euron eläkkeestä todellisuudessa 975,52 euroa.

Jos haluaa nostaa eläkkeensä takaisin tuhanteen euroon, on tehtävä töitä pidempään. 
Työajan pidennystarpeen voi laskea verkossa osoitteessa www.tyoelake.fi.

Kun ensimmäiset uutiset uudesta eläkejärjestelmästä tulivat, Ilmarinen avasi verkkosivuillaan laskurin, jolla sai laskettua oman eläkeikänsä.

– Se keräsi muutamassa päivässä 30 000 kävijää, Flod muistaa.

– Saimme myös paljon kyselyjä jo eläkkeellä olevilta, jotka halusivat varmistaa, etteivät muutokset koske heitä.  

Mitä kun joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle alle 60-vuotiaana ja eläke ei ole kuin noin 1000€ kuukaudessa, niin paljonko sitten saa kun alkaa oikea vanhuuseläke, jos työhistoriaa noin 30 vuotta? Tuleeko muita tukia?

Epätietoinen

Sisältö jatkuu mainoksen alla