
Eläkevuodet lähestyvät. Kestääkö oma talous ja miten sitä voi vielä viisi–kuusikymppisenä varmistaa? Varatuomari Marja Lehtiranta-Räty antaa 12 viisasta neuvoa. Lisää listaan oma ohjeesi!
1. Tee karkea laskelma taloudestasi: tulot ja menot, varat ja velat.
Tarkista myös arvio tulevasta vanhuuseläkkeestäsi. Jos se ei näy vuosittain kotiin tulevassa työeläkeotteessa, pyydä arvio omasta eläkelaitoksestasi.
2. Mieti, riittävätkö varasi asioihin, joita pidät tärkeinä.
Eläkkeellä kulutus muuttuu. Jotkut menot kuten työmatkat jäävät pois, mutta terveysmenot ja palvelujen tarve usein kasvavat. Lisääntynyt vapaa-aika houkuttelee matkoille ja harrastuksiin.
3. Aloita säästäminen ja tee siitä säännöllisestä.
Uskallatko pyrkiä vaurastumaan riskiä ottaen vai riittääkö, että rahat ovat turvassa? Pistä osakkeisiin tai osakerahastoihin vain sellaista rahaa, jota et tarvitse lähivuosina. Mieti myös, voitko tarvittaessa hyödyntää asuntoa tai muuta omaisuutta elintasosi ylläpitämiseksi.
4. Jos olet avoliitossa, tiedätkö missä asut, jos tulee ero tai avopuolisosi kuolee?
Avioleski saa jäädä yhteiseen kotiin, mutta avoliittolaiset voivat turvata toistensa asemaa vain testamentilla. Keskustelkaa asiasta.
5. Myös avioliitossa on syytä tiedostaa, kumman nimissä mitäkin on. Ota selvää, miten avio-oikeus teidän perheessänne vaikuttaa.
Onko näin hyvä? Jos asiat eivät ole kunnossa, kannattaa kääntyä juristin puoleen. Jos puolisot haluavat pitää omaisuutensa erillisinä, se onnistuu avioehdolla. Avioehtoja voi olla sisällöltään monenlaisia. Avioehdon voi tehdä esimerkiksi pelkästään avioeron varalta.
6. Piirrä sukutaulu ja perehdy perimysjärjestykseen.
Suuria yllätyksiä voi tulla, jos kuolemia tapahtuu ”väärässä järjestyksessä”. Myös uusperheissä on hyvä olla selvillä siitä, kuka kenetkin perii.
7. Testamentilla voit vaikuttaa.
Testamentin voi myös peruuttaa ja sitä voi muuttaa. Käänny juristin puoleen.
8. Älä pelkästään verosyistä luovuta omaisuuttasi elinaikanasi.
Saatat tarvita sitä jonain päivänä itse.
9. Jos harkitset yhteen muuttamista tai avioliittoa, selvitä, miten se talouteesi vaikuttaa.
Keskustele rakkaasi kanssa myös rahasta. Kuinka arjen menot ja asumiskulut jaetaan? Olisiko viisasta tehdä avioehto tai testamentti?
10. Tee ajoissa edunvalvontavaltakirja ja hoitotestamentti.
Edunvalvontavaltakirjalla voit päättää, kuka hoitaa raha-asioitasi, jos et jonain päivänä siihen itse kykene. Jos teet hoitotestamentin, läheisesi eivät joudu miettimään, mitä omalta hoidoltasi viime vaiheessa toivot.
11. Laita kaikki tärkeät paperit tallelokeroon.
Jätä kotiin kopiot papereista sekä tieto, mistä alkuperäiset löytyvät.
12. Nauti elämästä nyt eikä vasta eläkkeellä!
Minkä neuvon sinä antaisit? Kerro kommenteissa!
Lue myös:
Onko tullut mieleen kääntyä juristin puoleen vai ajatteletko, että maallikot neuvovat teidät kukin omalla mutukäsityksellään ?
Mielestäni on asioita, joissa ehdottomasti ei kannata "säästää rahaa" ja tyytyä puolivillaisiin ratkaisuihin.
Minulle ei tulisi mieleen kysyä juridisiin ongelmiin ratkaisuja maallikoilta nettipalstalta - sorry !
Johtunee koulutustaustastani. Itse olen tehnyt testamentin ajat sitten. Myös olen sitä mieltä, että jos haluaa välttää ongelmia, joita usein avioliitoissa ilmenee (kun n. puolet hajoaa matkan varrella), avioehto olisi aivan välttämätön (ja sen nykynuoret onneksi usein jo oivaltavat).
Nimimerkkisi on Asiat kuntoon ajoissa. Mikä on ajoissa-ajankohta ? Deadline voi tulla kenelle hyvään milloin hyvään kuten tiedämme - valitettavasti. Myös nuorille. Siksi kannattaisi varautua kaiken varalle, kun avioliiton solmii, koska avioliitolla on omat oikeusvaikutuksen sen jälkeen kun se on solmittu. Avioehtoa tai testamenttiahan voi muuttaa, kun tilanteet muuttuvat.
T. kulkija
Olemme lapseton aviopari joilla ei ole avioehtoa.
Testamenttiasiat ovat niin monimutkaisia, että monesti tulee ajatelleeksi miten turvaa sen, että toisen kuoltua kaikki omaisuus siirtyy varmasti aviopuolisolle ilman, että kukaan ei voi tulla vaatimaan itselleen mitään.
Onko omaisuuden jakotapa tasan (puolet ja puolet) ja voiko omasta puoliskosta tehdä testamenttiin lisäyksen miten ja kenelle haluaa oman puoliskonsa molempien kuoleman jälkeen sijoittaa jos molemmilla on eriävät mielipiteet kohteista.
Voiko testamenttiin kirjata, kuka saa tulla selvittämään kuolinpesän konkreettisesti ja onko hyvä antaa sellaiselle henkilölle testamentista jäljennös vaikka suljetussa kirjekuoressa?
Jos sattuisimme kuolemaan yhtäaikaa vaikka lomamatkalla, niin kenellä olisi oikeus tulla kotiimme jos emme olisi jättäneet esim. avaimia tai lomamatkan yhteystietoja kenellekkään?Kysyy nimimerkki; Asiat kuntoon ajoissa
Tämä on tosi hyvä kysymys,minua myös askarruttaa,nämä perintöasiat,olemme aviossa toista kertaa miehelläni on
yksi lapsi edellisestä liitosta ja vaimo on kuollut minulla ei ole ollenkaan lapsia kummastakaan liitosta meillä on keskinäinen testamentti mutta riittääkö se vai miten käy jos mieheni kuolee ennen minua miten hänen poikansa tulee perimään isänsä tietoa janoava