Toimi nyt, jos olet huolestunut rahojesi riittämisestä eläkepäivinä. Mitä aiemmin alat varautua, sitä helpompaa. Silti työelämän loppusuorallakin toivoa on, raha-asiantuntija vinkkaa.

Eläkkeen riittävyys huolestuttaa monia, silti joka toinen meistä ei ole varautunut mitenkään eläkepäiviään varten. Tällaisia tuloksia paljastivat sekä Aktia Pankin että Danske Bankin aiheesta teettämät kyselyt.

Aktian kyselyssä joka neljäs vastaaja perusteli säästämisen puutettaan rahapulalla: ”Ei ole rahaa.”  Melkein 15 prosenttia on niitä, jotka joko eivät tiedä, miten säästäisivät, tai eivät viitsi ajatella asiaa.    

Näiden kyselyjen mukaan säästöjä keränneillä on esimerkiksi rahasto-osuuksia, osakkeita tai yksilöllisiä eläkevakuutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Dansken kyselyssä joka kymmenes luotti siihen, että voi aikanaan irrottaa varoja omistusasunnosta muuhun käyttöön. Kaksi kolmesta uskoo, että eläkkeelle jäädessä on asunnon lisäksi muitakin säästöjä. Valtaosalla säästösumma jää alle 30 000 euron ja joka viidennellä alle 9 000 euron.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeile eläkeajan tulotasoa

Danske Bankin johtaja Kimmo Laaksonen suosittelee vielä työelämässä olevia testaamaan, miten elämä sujuisi eläkepäivien tulotasolla eli noin 60-70 prosentilla nykyisistä tuloista.

Jotta ei joutuisi luopumaan kovin monista eläkepäivien haaveistaan, Laaksonen suosittelee aloittamaan säästämisen saman tien.

"Jos jää odottamaan täydellistä hetkeä, voi olla ettei tule aloittaneeksi ollenkaan."

Säästämisessä valttia ovat Laaksosen mukaan myös tasainen tahti ja sitkeys. Ajan kanssa säästöille alkaa karttua myös korkoa korolle.

Lainojen nykyinen matala korkotaso tarjoaa Laaksosen mielestä mitä parhaan tilaisuuden säästää, jos velkaa on. 

– Laske, kuinka paljon enemmän sinulta kuluisi korkoihin vuodessa, jos korot olisivat 2–3 prosenttia nykyistä korkeammalla. Jaa  vuosittainen säästösi 12:lla ja sijoita tuo summa kerran kuussa.

Tinkimistä arjesta ja haaveista

Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar muistutti tällä viikolla Ylen tv-haastattelussa ilmiöstä, joka on vallinnut jo muutaman vuoden ajan: eläkeikäiset ylivelkaantuvat.  Yksi syy tähän on Pantzarin mukaan ihmisten vaikeus säätää kulutustasoa pienentyneiden tulojen mukaan.

Dansken ja Aktian kyselyihin vastanneista valtaosalla oli varsin realistinen käsitys tulevasta. Moni arvioi, että pelkän eläkkeen varassa joutuu tinkimään haaveistaan, joskus jopa arjen tarpeista.

Aktian kyselyyn vastanneet aikoivatkin tarvittaessa nipistää erityisesti arjen kustannuksista sekä vähentää rahanmenoa herkutteluun, hemmotteluun ja matkusteluun.

Naisista 40 prosenttia on valmis leikkaamaan menoja vaihtamalla nykyistä pienempään asuntoon. Miehistä näin tekisi vain 24 prosenttia. Autosta luopuisi joka viides nainen, mutta vain joka kymmenes mies.

Danske Bankin teettämään kyselyyn vastasi maaliskuussa 2016 yhteensä 1015 18–74-vuotiasta. Aktian helmikuussa 2016 teettämässä kyselyhaastattelussa yli 18-vuotiaita vastaajia oli 1000.

Sisältö jatkuu mainoksen alla