Suomalaisen keskimääräinen kokonaiseläke kuukaudessa on Eläketurvakeskuksen mukaan 1531 euroa.
Suomalaisen keskimääräinen kokonaiseläke kuukaudessa on Eläketurvakeskuksen mukaan 1531 euroa.

Eläkeläiset Maritta Osada ja Eila Hopeamaa pitivät viikon ajan kirjaa kuluistaan. Molemmat säästävät arkimenoissa ja tuhlaavat pieniin matkoihin.

Maritta Osada, 66, Helsinki:

Maritta ihmettelee, miten sinkku pärjää eläkkeellä.
Maritta ihmettelee, miten sinkku pärjää eläkkeellä.

Yhdessä selviämme 

”Oli mielenkiintoista pitää kirjaa omista menoista. Näin tarkkaan, mihin rahani vilahtivat.

Kirjausviikolla oli minun ja aviomieheni tapaamisen 47. vuosipäivä. Halusimme juhlistaa sitä jotenkin, ja lähdimme matkalle Tallinnaan suunnittelematta sitä kovin pitkään. Meillä oli etukupongit, joten laivamatka maksoi vain kymmenen euroa henkilöä kohden.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sähkölaskun maksan joka kuukausi. Mies maksaa automme kulut ja vakuutukset. Hänellä on parempi eläke kuin minulla, joten hänellä on minua enemmän vastuuta yhteisestä taloudestamme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä on molemmilla omat tilit, mutta maksamme myös toistemme ostoksia ja käymme vuorotellen kaupassa. Viron-matkan maksoimme puoliksi.

Puskuri tuo turvallisuutta

Meillä on omistusasunto Helsingin Hermannissa. Maksamme kuukausittain asuntomme taloyhtiölainan hoito- ja rahoitusvastiketta. Ne tekevät yhteensä 800 euroa, jonka maksamme puoliksi.

Rahojen riittämisen kannalta merkitsee paljon, että meitä on kaksi jakamassa kuluja. Yksin elävän ihmisen elämä pienellä eläkkeellä voisi olla todella niukkaa.

”Eläkkeestäni en pysty säästämään lainkaan.”

Eläkkeeni on niin pieni, että kuukausittaisia menoja on mietittävä etukäteen. Ulkona syöminen on meille harvinaista. Säästöjä on oltava jo perusturvallisuuden tunteen luomiseksi. Säästin työelämäni aikana puskurirahaston sen varalta, että tulee yllättäviä menoja eläkkeellä. Eläkkeestäni en pysty säästämään lainkaan.

Mieheni on kotoisin Japanista. Tapasimme Tampereella, kun hän oli täällä reissaamassa. Käymme Aasiassa vähintään kerran kahdessa vuodessa. Yritämme metsästää tarjoushintaisia lentolippuja.

Viivymme matkalla yleensä muutaman viikon, jotta ehdimme viettää aikaa sukulaisten kanssa. Asumme aina hotellissa, joten matkan kokonaiskustannukset ovat melko suuret. Seuraavan kerran suunnittelemme matkaa vuodenvaihteen jälkeen.

”Emme koskaan ostaneet mitään velaksi.”

Niukka lapsuus

Olen tottunut niukkuuteen jo lapsuudessani. Kasvoin suuressa perheessä, eikä meillä koskaan ollut mahdollisuutta törsätä rahaa. Emme myöskään koskaan ostaneet mitään velaksi.

Myös mieheni on kasvanut suuressa perheessä, joten jaamme saman ajatusmaailman. Ihailemme säästeliästä elämäntapaa ja olemme tyytyväisiä vähään. Omasta mielestäni olemme kuitenkin saaneet hyvän elämän, olemme voineet matkustella riittävästi ja elää tarpeeksi mukavasti.

Emme ole liittomme aikana koskaan riidelleet rahasta, mikä liittyy varmasti samankaltaiseen perhetaustaamme. Meillä on samanlainen asenne rahankäyttöön.

Lapsemme, kaksi tytärtä ja poika, ovat jo aikuisia ja elävät omillaan. Olen yrittänyt siirtää heille arvojani rahankäyttöön liittyen. Mutta ehkä tämän päivän nuoret suhtautuvat rahaan aikuisia kevyemmin ja vasta vanhempana vakavammin.

”Eläkkeet tulisi sitoa indeksikorotuksiin.”

Mielestäni eläkkeet tulisi sitoa indeksikorotuksiin. Muuten meitä eläkeläisiä kohtaa valtava kurjistuminen, kun elämisen hinta nousee ja eläkeläisten ostovoima hupenee.

On ikävää, että meitä työelämän jättäneitä rohkaistaan koko ajan kuluttamaan enemmän. Pienellä eläkkeellä kulutusjuhlaan osallistuminen on mahdotonta.”

Marittan kulut: Juhlamatkaan kului rahaa

Marittan eläke on 1450 euroa kuukaudessa. Hän on eläkkeellä valtion virkamiehen tehtävistä.

Viikon menot

  • Sähkölasku 10,50 e
  • Bussimatkat 4,10 e
  • Ruokakauppa 54 e
  • Laivamatka ja hotellimajoitus Tallinnassa 43,50 e
  • Ruokailu Tallinnassa 31 e
  • Ratikka ja junat Tallinnassa 15,50 e
  • Museo Tallinnassa 8 e
  • Tuliaiset laivalta 30 e

Yhteensä 196,60 e

 

Eila Hopeamaa, 68, Askola

Eila säästää ruuanlaitossa.
Eila säästää ruuanlaitossa.

Itse tekemällä säästän 

”Tämän ikäisenä ja alle 1300 euron eläkkeellä elävänä rahatilanteen on oltava kontrollissa. Pidän tarkasti kirjaa kaikista vuoden mittaan toistuvista maksuista, ettei mikään tule yllätyksenä.

Asun synnyinkodissani, isäni rakentamassa omakotitalossa Askolan Monninkylässä. Auton omistaminen on täällä välttämätöntä.

Pihan kanssa on kesäisin paljon työtä. Kerään aina kehäkukkien ja krassien siemenet talteen ja istutan ne taas ensi vuodeksi. Viime kesänä ruoho kasvoi niin kovasti, että nurmikon leikkuuseen kului tavallista enemmän bensaa.

Säilömisaikana tuli ostettua paljon hillosokeria. Poimin sieniä ja marjoja, säilön ruokaa vanhaan maakellariin ja leivon. Tuvassani on leivinuuni, siinä paistan maukasta hiivaleipää.

”Lääkkeisiin käytän vuodessa 240 euroa.”

Sähkö vie eläkkeestäni 100 euroa vuodessa, jätemaksu 62 euroa ja vesimaksu 40 euroa. Lääkkeisiin käytän vuodessa 240 euroa ja nettiin 299 euroa.

Avomieheni on töissä Kotkassa. Käyn siellä viikonloppuisin, joten bensaan menee rahaa. Olemme seurustelleet kaksikymmentä vuotta. Asumme molemmat omakotitaloissa. Tämän ikäisenä erikseen asuminen toimii mukavasti. Saatamme muuttaa yhteen joskus tulevaisuudessa. Meillä on molemmilla omat taloudet, mutta tarjoamme toisillemme asioita ja ostamme lahjoja.

Mieheni teki ison työn, kun hän remontoi minun taloni.

Siivosin, jotta selvisimme

Elämäni on helpottunut kovasti lapsiperheen arjen jälkeen. Tiukkoja paikkoja on ollut niin monia, että tiedän selviäväni. Poikani ovat nyt 38-, 44- ja 46-vuotiaita. Kaikki ovat menneet töihin jo kouluikäisinä. He ovat pärjänneet omillaan, minun ei ole tarvinnut tukea heitä taloudellisesti. Raha ei kasva puissa, niin meidän perheessämme on sanottu.

Erosin, kun nuorimmaiseni oli 15-vuotias. Entisen mieheni alkoholinkäyttö tuhosi perheemme. Eron jälkeen tein lisätöinä siivouskeikkoja, jotta pärjäsimme.

Käyn kerran viikossa töissä Askolan päiväkeskuksessa. Aina työpäivän päätteeksi teen viikon ostokset ja käyn apteekissa, sillä se käy helposti työpaikkani lähellä.

Teen vapaaehtoistöitä seurakunnassa, ikäihmisten kerhoissa ja diakoniatyön keräyksissä. Lisäksi istun ensimmäistä kauttani Eläkeliiton paikallisosaston hallituksessa.

”Säästöjeni ansiosta selvisin taloudellisesti.”

Kolme pankkitiliä

Säästän saunaremonttiin, koska sauna täytyy uusia vuoden kuluessa. Minulla on eri tilit säästämistä, hätävaraa ja käyttöä varten. Aina on oltava rahaa yllätysten varalta, sillä kodinkone saattaa hajota tai onnettomuus voi sattua milloin vain.

Vuosi sitten putosin keittiön tikkailta. Sen jälkeen liikkuminen on todella vaikeaa. Kolmen kuukauden ajan minun täytyi pitää tiukkaa liiviä, joka tuki lannenikamaani. Onneksi poikani, sisareni ja mieheni olivat auttamassa. Säästöjeni avulla selvisin taloudellisesti.

”Unelmani olisi nähdä Rooma ja Pariisi.”

Olen menossa keväällä käymään vanhan työkaverini luona Ylivieskassa. Tällaisia matkoja varten vahdin tarjouksia etukäteen. Ostin liput 60 päivää ennen matkaa, niin sain 30 euroa halvemmat säästöliput.

Yleensä rahaa menee hyvin vähän vapaa-ajanviettoon. Reissuihin otan mukaan pienet eväät ja vesipullon.

Unelmani olisi nähdä Euroopan kaupunkeja, kuten Rooma ja Pariisi.”

Eilan kulut: Auto lohkaisi eniten euroja

Eilan eläke on 1267 euroa kuukaudessa. Hän on eläkkeellä lähihoitajan työstä.

Viikon menot

Liikennevakuutus ja kasko 403,70 e
Kiinteistövero 99,80 e
Puhelinmaksu 29,70 e
Bensa 39,80 e
Ruokaostokset 33 e
Junamatkat Ylivieskaan 53,20 e

Yhteensä 659,20 e

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 1/2017.

Paukkamari

Miten sähkölasku voi olla 100 euroa vuodessa omakotitalossa kun perusmaksukin on enemmän...ainakin meillä..samoin vesimaksu 40 e...kun perusmaksu on jo suurempi myöskin..voiko joillakin alueilla olla niin paljon halvempaa..terveisin Pohjois-Pohjanmaalta

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
<<<<<<<<<kumpa saisi noin paljon eläkettä, oma eläke bruttona 711 sisältäen kansaneläkkeen sekä pienen työeläkkeen. Mitään lisiä en saa koska olen aviossa. Tehkääpä meistä juttu, jotka eivät saa edes takuueläkkeen tasoista eläkettä.

Olen luullut että takuueläke on pienin eläke joka maksetaan!

Jos asuisit yksin saisit ainakin asumistukea ja toimeentulotukea luultavasti ainakin.

Ja kyllä eläke pitäisi olla sidottu indeksiin,miksi ei sitä en ymmärrä!

Ja pienet eläkkeet pitäisi olla verovapaita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla