Suomen Hypoteekkiyhdistys näkee asunnonomistajien tilanteessa monia vaaroja.

"Asuntolainan hoitaminen on muuttumassa vaikeammaksi yhä useammalle."

Hypo toppuuttelee niin asunnon ostajia kuin myyjiä. Nyt on tärkeää pitää jalat maassa ja pää kylmänä kaikilla puolilla pöytää, jotta asumisen ongelmat eivät kasva ylikäymättömiksi, se sanoo asuntomarkkina-analyysissaan.

Luottolaitos ennustaakin, että asuntolainan hoitaminen voi muuttua vaikeammaksi yhä useammalle suomalaiselle. Esimerkiksi irtisanomispaketit ja ansiosidonnainen työttömyysturva ovat antaneet suojaa, mutta välitilan suvantovaihe on päättymässä – koska muun muassa isoista yt-kierroksista on kulunut jo niin paljon aikaa. Maksuvaikeuksien kierre voi helposti uhata asuntolainoja säntillistä hoitamista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asuntojen ostamista ja myyntiä vaikeuttaa se, että taantuvilla paikkakunnilla ei ole työpaikkoja.  Kasvukeskuksissa hinnat ovat myös kohonneet asunnonostajien halua ja kykyä korkeammalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Asuntokaupan ketjut ovat jumiutuneet jo yli maakuntarajojen, Hypo mainitsee.

Mikä on asunnon arvo 10–15 vuoden päästä?

Nyt tarvitaan Hypon mukaan ratkaisuja, jotka vähentävät asuntoköyhtymisen ja asuntovaurastumisen välistä juopaa. Ratkaisuja ovat esimerkiksi talouden kääntäminen kasvuun, työpaikkojen synnyttäminen ja kaupunkiasuntotuotannon kasvattaminen.

Jos asunnon myyminen ja ostaminen on ajankohtaista, Hypo suosittelee suuntaamaan katseen nykyhetkestä vuosikymmenen päähän.

– Oman asunnon käypä arvo on suomalaisille yhä tärkeämpi mittari, kun he toteuttavat oman elämänsä eri vaiheiden suunnitelmia. Asuntokauppoja tehdessä on tarpeellista edellyttää pankilta välittäjäriippumatonta arviota siitä, mikä on ostettavan asunnon käypä arvo 10–15 vuoden kuluttua, kirjoittaa Hypoteekkiyhdistys asuntomarkkinakatsauksessaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla