Vanhempien ja isovanhempien on entistä helpompi auttaa seuraavia polvia ensiasunnon ostossa: asp-säästäjäksi kelpaa nyt jopa 39-vuotias ensiasunnon ostamista suunnitteleva.

Miten tässä näin kävi? Ensiasunnon ostajille suunnatun asp-lainajärjestelmän piti olla jo mennyttä maailmaa. Asp-lainan suosio romahti 2000-luvun alussa, mutta 2010-luvulla lainamäärät ovat olleet taas nousussa.

Jäljet johtavat sylttytehtaalle eli pankkeihin. Ne ovat ymmärtäneet, että asp-lainoja kannattaa markkinoida, sillä järjestelmä auttaa seulomaan luotettavia asiakkaita.

Näin asp toimii

Tämän vuoden alussa asuntosäästöpalkkiotilin yläikäraja muuttui. Nyt säästäjä voi olla 18–39-vuotias.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asp-tilille pitää säästää kymmenen prosenttia ensiasunnon hinnasta ja yksittäinen talletus voi olla 150–3 000 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lainan maksimäärän sanelee paikkakunta. Helsingissä lainaa voi saada 180 000 euroa. Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa lainan enimmäismäärä on 145 000 ja muissa kunnissa 115 000 euroa.

Uusien ikärajojen puitteissa säästösummaa ehtii kerryttää jopa yli 20 vuoden ajan. Jos isovanhemmat päättävät lahjoittaa lapsenlapselleen lain salliman verottoman enimmäismäärän 3999 euroa joka kolmas vuosi, säästösumma on Helsingissäkin koossa alle 20 vuodessa.

Säästökorko houkuttaa

Asp-lainan yksi houkutin on kilpailukykyinen säästökorko. Talletusaikana pankki maksaa verotonta yhden prosentin korkoa. Kun asunnon ostaa, säästösummalleen saa vielä kahdesta neljään prosenttia lisäkorkoa eli sangen hyvin suhteutettuna yleiseen korkotasoon.

Esimerkiksi Danske Bankilla ja Nordealla lisäkorko on neljä prosenttia. Tällaiset korot käyvät pankeille kalliiksi, mutta toisaalta asp-lainan kautta säästökykyiset ja -haluiset nuoret sitoutuvat pankkiin jopa vuosikymmeniksi.

Asp-lainassa on myös sisäänrakennettu korkoturva. Jos asuntolainen korko nousee yli 3,8 prosentin, velallinen saa valtiolta korkotukea 70 prosenttia.

Pesämuna auttaa alkuun

Asp-lainat ylittivät taas pari vuotta sitten miljardin euron rajan. Viime vuonna avattiin reilusti yli 30 000 uutta asp-tiliä.

Marraskuussa korotetut lainamäärät ja vuoden alussa noussut yläikäraja lisäävät asp-tilien suosiota entisestään.

Myös vanhemmille ja isovanhemmille asp-tili on varteenotettava vaihtoehto kartuttaa perillistensä varallisuutta pikkuhiljaa.

Ensiasunnon ostoon tähtäävän säästämisen ja lahjoittamisen voi toki aloittaa jo paljon ennen asp-ikää. Esimerkiksi Hypoteekkiyhdistyksen Hypo Baby ja Hypo Teini -tileille isovanhemmat, kummit ja sukulaiset voivat kerryttää alaikäisen pesämunaa oman asunnon hankkimiseen.

Kun tilin omistaja täyttää 18 vuotta, tilin voi muuttaa asp-tiliksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla