Vanhempien ja isovanhempien on entistä helpompi auttaa seuraavia polvia ensiasunnon ostossa: asp-säästäjäksi kelpaa nyt jopa 39-vuotias ensiasunnon ostamista suunnitteleva.

Miten tässä näin kävi? Ensiasunnon ostajille suunnatun asp-lainajärjestelmän piti olla jo mennyttä maailmaa. Asp-lainan suosio romahti 2000-luvun alussa, mutta 2010-luvulla lainamäärät ovat olleet taas nousussa.

Jäljet johtavat sylttytehtaalle eli pankkeihin. Ne ovat ymmärtäneet, että asp-lainoja kannattaa markkinoida, sillä järjestelmä auttaa seulomaan luotettavia asiakkaita.

Näin asp toimii

Tämän vuoden alussa asuntosäästöpalkkiotilin yläikäraja muuttui. Nyt säästäjä voi olla 18–39-vuotias.

Asp-tilille pitää säästää kymmenen prosenttia ensiasunnon hinnasta ja yksittäinen talletus voi olla 150–3 000 euroa.

Lainan maksimäärän sanelee paikkakunta. Helsingissä lainaa voi saada 180 000 euroa. Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa lainan enimmäismäärä on 145 000 ja muissa kunnissa 115 000 euroa.

Uusien ikärajojen puitteissa säästösummaa ehtii kerryttää jopa yli 20 vuoden ajan. Jos isovanhemmat päättävät lahjoittaa lapsenlapselleen lain salliman verottoman enimmäismäärän 3999 euroa joka kolmas vuosi, säästösumma on Helsingissäkin koossa alle 20 vuodessa.

Säästökorko houkuttaa

Asp-lainan yksi houkutin on kilpailukykyinen säästökorko. Talletusaikana pankki maksaa verotonta yhden prosentin korkoa. Kun asunnon ostaa, säästösummalleen saa vielä kahdesta neljään prosenttia lisäkorkoa eli sangen hyvin suhteutettuna yleiseen korkotasoon.

Esimerkiksi Danske Bankilla ja Nordealla lisäkorko on neljä prosenttia. Tällaiset korot käyvät pankeille kalliiksi, mutta toisaalta asp-lainan kautta säästökykyiset ja -haluiset nuoret sitoutuvat pankkiin jopa vuosikymmeniksi.

Asp-lainassa on myös sisäänrakennettu korkoturva. Jos asuntolainen korko nousee yli 3,8 prosentin, velallinen saa valtiolta korkotukea 70 prosenttia.

Pesämuna auttaa alkuun

Asp-lainat ylittivät taas pari vuotta sitten miljardin euron rajan. Viime vuonna avattiin reilusti yli 30 000 uutta asp-tiliä.

Marraskuussa korotetut lainamäärät ja vuoden alussa noussut yläikäraja lisäävät asp-tilien suosiota entisestään.

Myös vanhemmille ja isovanhemmille asp-tili on varteenotettava vaihtoehto kartuttaa perillistensä varallisuutta pikkuhiljaa.

Ensiasunnon ostoon tähtäävän säästämisen ja lahjoittamisen voi toki aloittaa jo paljon ennen asp-ikää. Esimerkiksi Hypoteekkiyhdistyksen Hypo Baby ja Hypo Teini -tileille isovanhemmat, kummit ja sukulaiset voivat kerryttää alaikäisen pesämunaa oman asunnon hankkimiseen.

Kun tilin omistaja täyttää 18 vuotta, tilin voi muuttaa asp-tiliksi.

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.