Miten paljon voin antaa opiskelevalle lapselle rahaa niin, ettei tule verotuksen kanssa ongelmia, kyselee ET-lehden epätietoinen lukija.

Mieheni kuoli kaksi vuotta sitten, ja meillä on jakamaton kuolinpesä. Aikuinen lapsi sai perunkirjoituksen jälkeen vain 3990 euroa.

Voinko antaa opiskelevalle lapselle rahaa niin, ettei tule verotuksen kanssa ongelmia? Lapsi asuu toisella paikkakunnalla ja minä perikunnan osakkeessa. Meillä oli keskinäinen testamentti.

Nimimerkki Epätietoinen

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voit lahjoittaa myös opiskelijalapsellesi saman verovapaan alle 4000 euron summan omista rahoistasi ilman lahjaveroa, jos hän ei ole saanut sinulta lahjaverotuksessa huomioitavia lahjoja. Suuremmista sinulta saamistaan rahasummista hän joutuu maksamaan lahjaveroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muista kuitenkin, että hänen sinulta jatkossa kolmen vuoden jaksoissa saamansa lahjat lasketaan yhteen lahjaveroja määrättäessä.

4000 eurosta yksin tai 4000 eurosta lahjojen yhteenlaskun jälkeen menee siis jo lahjaveroa eli jos 4000 euron arvosta on useampia lahjoja kolmen vuoden aikana.

Esimerkiksi jos olet antanut tyttärelle 17.9.2012 omista varoistasi verovapaana lahjana 3999 euroa, niin seuraavan kerran voit antaa tyttärelle lahjan omista varoistasi ilman lahjojen yhteenlaskua 17.9.2015 jälkeen.

Lain mukaan jos lahjansaaja on kolmen vuoden kuluessa saanut samalta antajalta yhden tai useampia verotettavia lahjoja, on nekin veroa määrättäessä otettava lukuun.

Voit tukea opiskelevaa lasta myös esimerkiksi siten, että hän toimittaa sinulle opiskelupaikkakunnan asuntonsa vuokralomakkeet ja sinä maksat itse hänen asuntonsa vuokrat niillä. Tällaista tointa ei katsota verotettavaksi lahjaksi hänelle (veroton elatuslahja).

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla