Tiedätkö, mitä eroa on edunvalvonnalla ja edunvalvontavaltuutuksella? Ajoissa ja oikein tehty valtuutus voi säästää tulevaisuudessa aikaa, rahaa ja hermoja, sanoo perhejuristi Katariina Kuusiluoma.
Voiko puoliso tai lapsi tehdä päätöksiä puolestani?
Jos menetät yhtäkkiä oman toimintakykysi, kuka hoitaa raha-asiat ja muut tärkeät päätökset puolestasi?
– Moni luulee, että puoliso tai lapsi voi tarvittaessa tuosta vain hoitaa asioita heidän puolestaan. Se ei pidä paikkaansa, perhejuristi Katariina Kuusiluoma sanoo.
Puoliso, lapsi tai muu läheinen voi hoitaa asioitasi, mutta ei ilman asiaankuuluvia valtuuksia. Eikä se onnistu pelkän suullisesti annetun luvan turvin.
Asioiden hoitamiseen on tasan kaksi tapaa: helppo ja vaikea.
– Jos toimintakyky menee, asioiden hoitamiseen on tasan kaksi tapaa: helppo ja vaikea.
Helpompi tie vaatii ennakkojärjestelyjä, mutta voi säästää tulevaisuudessa huomattavasti läheistesi aikaa, rahaa ja hermoja.
Milloin edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä?
Jokainen 18 vuotta täyttänyt voi tehdä itselleen edunvalvontavaltuutuksen, johon kirjataan kenen haluaa hoitavan asioitaan, jos itse ei siihen kykene. Valtuutus kelpaa vain, jos se on tehty etukäteen, ennen vakavaa sairastumista tai onnettomuutta.
Jos edunvalvontavaltuutusta ei ole tehty ennakkoon, jäljellä on raskaampi tie, edunvalvonta.
Jos valtuutusta ei ole, viranomainen määrää edunvalvojan.
Silloin holhoustoimesta vastaava viranomainen eli Digi- ja väestövirasto (DVV), määrää toimintakykynsä menettäneelle edunvalvojan. Puoliso tai lapsi voi silloinkin tulla määrätyksi tehtävään, mutta edunvalvojana läheisellekin kuuluu raskaampi paketti velvoitteita kuin edunvalvontavaltuutetulle. Jos edunvalvojaksi ei löydy läheistä, tehtävään määrätään yleinen edunvalvoja eli valtion virkamies.
Miten edunvalvonta eroaa edunvalvontavaltuutuksesta?
– Edunvalvontavaltuutetun ja edunvalvojan välinen ero kannattaa ymmärtää, sillä ne poikkeavat toisistaan kuin yö ja päivä, Kuusiluoma sanoo.
Molemmat hoitavat täsmälleen samoja asioita, mutta holhoustoimen kautta määrätylle edunvalvojalle asioiden hoitaminen on huomattavasti hitaampaa ja kankeampaa.
Päätöksistä perittävä maksu on 184–444 euroa jokaisesta yksittäisestä luvasta.
Esimerkiksi kodin myyntiin ja uuden ostamiseen täytyy hakea viranomaisen lupa. Samoin metsän myymiseen ja hakkauttamiseen. Hakuprosesseissa voi kestää, ja annettavista päätöksistä peritään maksu. Se määräytyy valtuuttajan varallisuuden mukaan, ja on 184-444 euroa jokaisesta yksittäisestä luvasta.
Tilanne voi olla erityisen hankala esimerkiksi tapauksessa, jossa toimintakykynsä menettäneen puoliso kuolee ja lesken asunto pitäisi myydä hoitokotiin muuttamisen takia. Lupaa asunnon myyntiin voi joutua odottelemaan useita kuukausia.
Vuosittainen tilintarkastusmaksu on varallisuudesta riippuen noin 50–450 euroa vuodessa.
– Lisäksi edunvalvojaksi määrätty on velvollinen tekemään vuosittain vuositilin viranomaiselle, josta pitää maksaa tilintarkastusmaksu. Maksun suuruus on valtuuttajan varallisuudesta riippuen noin 50–450 euroa vuodessa.
Mitä hyötyä edunvalvontavaltuutuksesta on?
Kun edunvalvontavaltuutus on tehty, lupia ei tarvita, ellei valtuuttaja itse halua määrätä tiettyjä asioita luvanvaraisiksi. Edunvalvontavaltuutetulla ei ole myöskään vuosittaista tilintekovelvollisuutta.
Edunvalvontavaltuutuksen tekeminen hyödyttää myös yhteiskuntaa, kun edunvalvonta-asiat eivät turhaan kuormita viranomaisia.
Valtuutus merkitsee myös valtuuttajan oman tahdon toteutumista.
Valtuuttajalle valtuutus merkitsee paitsi lupa- ja tilintarkastusmaksujen välttämistä, myös oman tahdon toteutumista. Valtakirjaan voi nimittäin laittaa tarkat ohjeet kuinka asioita haluaa hoidettavan. Jos esimerkiksi haluaa, että sukulaislapsille menee rahalahjoituksia merkkipäivinä jatkossakin, sen voi kirjata asiakirjaan.
Valtuutetulle valtakirja tarkoittaa huomattavaa helpotusta raskaassa tilanteessa, jossa läheinen on esimerkiksi vakavasti sairaana ja huoli muutenkin kova.
Yrittäjä voi edunvalvontavaltuutuksella huolehtia siitä, että liiketoiminta ei lamaannu.
– Edunvalvontavaltuutus on rakkauden teko omille läheisille, Kuusiluoma sanoo.
Myös yrittäjille edunvalvontavaltuutus on kullanarvoinen: jos luotettava henkilö voi hoitaa yrityksen asioita tarpeen vaatiessa, liiketoiminta ei suotta lamaannu.
Miten edunvalvontavaltuutus tehdään?
Edunvalvontavaltuutukseen kannattaa suhtautua samaan tapaan kuin vakuutusturvaan: vakuutuksetkin on hoidettava kuntoon hyvissä ajoin, ei sitten, kun vahinko on jo sattunut.
Netistä löytyviä valmiita asiakirjapohjia asiantuntija ei suosittele.
Helpointa ja turvallisinta on turvautua juristin tai vaikka oman pankkilakimiehen apuun. Myös maksullisissa verkkopalveluissa valtuutuksen laatiminen käy näppärästi. Sen sijaan netistä löytyviä valmiita asiakirjapohjia Kuusiluoma ei suosittele, sillä ne ottavat huomioon vain suppean määrän erilaisia tilanteita.
Koko jutun voit lukea ET-lehdestä 9/23. Tilaajana voit lukea sen myös täältä. Jos et vielä ole ET-lehden tilaaja, tee tilaus tästä tai tutustu digilehdet.fi-palveluun.
Katariina Kuusiluoma
Helsinkiläinen perhe-juristi ja lakitoimisto Lexlyn perustaja, jonka omassa edunvalvontavaltuutuksessa ohjeistetaan tukemaan Katariinan kahta lasta verovapailla elatuslahjoilla tiettyyn ikään saakka.