Kati Sandelin ja Åke Sirén päättivät kokeilla Portugalissa asumista. Ilmasto hellii terveyttä, ja eläminen on edullista.

Kati Sandelinin, 57, ja Åke Sirénin, 57, kotitalon pihassa tuoksuu makea jasmiini. Klementiini- ja appelsiinipuiden oksat roikkuvat raskaina.

Välillä vuokraisäntä jättää pariskunnan oven taakse korillisen omenia, vesimeloneja tai bataatteja. Naapurit ja ystävät saavat puolestaan osansa suomalais-ruotsalaisen pariskunnan appelsiinisadosta.

Pieni portugalilainen Macalhonan kylä on idyllinen. Mutta miten pariskunta on tänne päätynyt?

Mitä jos muutetaan?

Joulukuinen Kemiönsaaren ilta oli neljä vuotta sitten pimeä. Åke muisteli äskettäistä Portugalin-reissuaan. Algarvessa oli paistanut aurinko ja lämpöä oli ollut marraskuussakin 20 astetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Miksi me asutaan Suomessa? Muutetaanko Portugaliin? Åke kysyi.

– Okei, Kati vastasi.

Nyt he istuvat kotinsa pihalla lähellä Nazarén rantakaupunkia, Keski-Portugalissa. Kukko kiekuu kylässä aamuisin, mutta muuten 60 asukkaan kylässä on hiljaista. Aurinkovarjon alla istuessa on mukava muistella muutaman vuoden takaista muuttoa.

Autolla kohti aurinkoa

Maaliskuussa 2017 Kati ja Åke menivät naimisiin ja viettivät kuherrusviikkonsa Algarven aurinkorannikolla. Seutu vaikutti heti siltä, että siellähän voisi asua. Åken setä ja pari tuttua asuivat Algarvessa, joten se tuntui luontevalta valinnalta.

Åke kysyi, muutetaanko Portugaliin. Okei, minä vastasin.

– Minä huomasin jo parissa päivässä, että hengittäminen oli helpompaa ja ihon kutina rauhoittui, Kati muistelee.

Se oli iso helpotus allergikolle, joka oli lapsesta asti kärsinyt astmasta ja atooppisesta ihottumasta.

Pariskunta päätti kokeilla Portugalissa asumista puolen vuoden ajan.

Vihdoin kiva koti

Kun pariskunta saapui kolme vuotta sitten Portugaliin, Algarvessa odotti aurinkoinen syksy. Lämmintä oli yli 25 astetta. Netin kautta vuokrattu rivitaloasunto sijaitsi hyvällä alueella, kävelymatkan päässä rannasta, mutta osoittautui virhevalinnaksi.

– Kuvat olivat hienot, mutta asunto oli likainen ja homeinen ja huonekalut rikki, Kati muistelee.

Sähkö on kallista. Niinpä talon julkisivun pitää olla kohti etelää ja aurinkoa.

Kuukauden kuluttua Kati ja Åke muuttivat toiseen ranta-asuntoon. Siinä oli hauskasti kolme kerrosta, joista jokaisessa yksi huone, mutta tämäkin koti osoittautui pettymykseksi. Ulko-oven ja seinän välissä oli reikä, josta tuuli sisään. Kati ja Åke palelivat.

Portugalissa sähkö on kallista. Suomalaisiin sisälämpötiloihin tottunut kerää helposti satojen eurojen sähkölaskun.

– Opimme, että asunnon julkisivun tulee aina olla kohti etelää ja aurinkoa. Paikalliseen tapaan kuuluu lämmittää ainoastaan huonetta, jossa oleskellaan.

Vuoden Algarvessa asumisen jälkeen pariskunta muutti Katin työn perässä Macalhanoon. Myös Keski-Portugalin alempi hintataso houkutti.

Puoli vuotta 5 000 eurolla

Ennen muuttoa Kati ja Åke olivat lukeneet nettipalstoilta, että Portugaliin muuttavalla olisi hyvä olla kymppitonni sukanvarressa. Sillä eläisi vuoden, jos töiden saanti viivästyisi.

– Meillä oli säästöjä vain puoleksi vuodeksi eli viisi tuhatta euroa, Kati sanoo ja siemailee omista appelsiineista puristettua mehua.

Portugalin työllisyystilanne on ollut aika hyvä, Suomen tasolla, mutta kieltä taitamattoman työmarkkinat ovat pienemmät. Katilla oli onneksi jo valmiiksi muutama suomalainen asiakas, joille hän opetti ruotsin kieltä Skypen välityksellä.

Ruotsalaissyntyinen Åke loi pientä tulovirtaa ostamalla kalaa ja savustamalla sitä pohjoismaisille maahanmuuttajille.

Paikallinen palkkataso, noin 1 000 euroa kuukaudessa, ei päätä huimaa, mutta myös hintataso on alhainen. Menot ovat noin 1 500 euroa kuukaudessa. Se sisältää vajaan sadan neliön omakotitalon asumiskulut, ruokamenot sekä koira- ja liikuntaharrastukset – ja ravintola-ateriat.

– Syömme ulkona noin kerran viikossa. Kun tietää, mihin menee, kolmen ruokalajin illallisen viinikarahveineen saa alle kympillä, Åke laskee.

Palkkataso on alhainen, mutta niin ovat hinnatkin.

– Ruokalaskumme on noin 350 euroa kuussa, mikä sisältää myös pesuaineiden kaltaiset talousmenot, Kati kertoo.

Hedelmät ja vihannekset ovat edullisia. Ison taimenen saa 50 sentillä ja kilon paikallista kanaa 1,60 eurolla.

Bensa taas on kallista.

Pikkuisen portugalia

Sopeutumista Portugaliin helpotti, että pariskunta tunsi olonsa tervetulleeksi.

– Portugalilaiset suhtautuvat ulkomaalaisiin myönteisesti. Esimerkiksi Espanjassa moni on kyllästynyt turisteihin ja kohtelu voi olla tylyä, mutta täällä ihmiset ovat aidosti lämpimiä ja uteliaita, Åke kertoo.

He ovat käyneet yhdessä portugalintunneilla, ja taidot riittävät kaupassa ja ravintolassa asiointiin. Paikalliset eivät välttämättä osaa lainkaan englantia, mutta puhelimen käännössovellus auttaa.

Seikkailu paratiisissa

Katin ja Åken maalaisidyllissä Macalhonassa "ei ole mitään", mutta kauppa, posti, apteekki ja terveyskeskus löytyvät naapurikylästä viiden minuutin ajomatkan päästä.

Kati ja Åke oleskelevat mielellään kotitalonsa etupihalla, jossa punasävyiset pelargoniat ja siniset afrikanliljat kukkivat vielä loppusyksystäkin.

– Meillä on täällä hyvä elämä, ja astmani on käytännössä oireeton. Teemme pariskuntana mukavia asioita yhdessä ja käymme esimerkiksi pitkillä koiralenkeillä huikeissa maisemissa, Kati sanoo.

Koronavuoden aikana pariskunta on joutunut miettimään, onko heidän yhä mahdollista asua Portugalissa.

– Onneksi sain kesäksi töitä Ruotsista. Jatkossa matkustan parin kuukauden välein Ruotsin ja Portugalin väliä. Voimme siis jatkaa seikkailuamme täällä paratiisissa, Åke sanoo.

Jutun voi lukea kokonaan ET-lehden numerosta 20/2020.

Koti Portugalista?

  • Vuokra-asuntojen hintataso vaihtelee. Maan eteläosissa kuten Algarvessa vuokrakaksion lähtöhinta on noin 600 euroa kuussa.
  • Keski-Portugalissa kaksion tai pienen talon kuukausivuokra on 400 eurosta ylöspäin.
  • Rannan läheisyys nostaa vuokraa 50–100 eurolla.
  • Myös omistusasuntojen hinnat vaihtelevat maan eri osissa. Esimerkiksi Keski-Portugalissa kauniin, remontoidun asunnon 1–2 makuuhuoneella voi ostaa 150 000 eurolla.
  • Portugalissakin voi olla viileää. Varmista, että aurinko paistaa asuntoon. Se pitää kodin lämpimänä ja kuivana. Pellettitakat ja kosteudenpoistajat ovat suosittuja.
  • Facebook-ryhmistä saa tietoa muuttoon liittyvistä  asioista ja vinkkejä arkeen. Puskaradion avulla löytyvät vaikkapa englantia puhuvat lakimiehet tai sähkö- ja putkimiehet.
  • Suomenkielinen voi liittyä Suomalaiset Portugalissa ja Portugalin suomalaiset -ryhmiin. Ruotsiksi löytyy pohjoismaisia ryhmiä kuten Svenskar i Portugal  ja Portugalsvenskar. Keski-Portugalissa toimii myös aktiivinen englanninkielinen ryhmä Silver Coast Our Home.
  • Kati Sandelin ja Åke Sirén auttavat myös suomenkielisiä asunnonetsijöitä. Facebook: Husprofilerna.
Sisältö jatkuu mainoksen alla