Kuvat
Anja Reponen

Jos oma tai suvun kesämökki on enimmäkseen tyhjillään, kannattaa miettiä sen laittamista osin tai kokonaan vuokralle. Vinkeillämme onnistut kesämökin vuokraisäntänä.

1 Sovi tarvittaessa muiden omistajien kanssa

Jos vuokraat omaa mökkiäsi, mieti haluatko käyttää sitä myös itse, kuinka paljon ja minä ajankohtina.

Jos mökillä on useita omistajia, kaikkien pitää olla yhtä mieltä vuokraamisesta. Sovi kirjallisesti kuka hoitaa vuokraamiseen liittyvät käytännön asiat ja kenelle vuokratulo kuuluu: voiko osaomistaja pitää vuokratulon itsellään, jaetaanko se kaikkien kesken vai käytetäänkö raha mökin ylläpitoon.

2 Palkkaatko välittäjän vai vuokraatko itse?

Välittäjän käyttö tekee toiminnasta huoletonta ja ammattimaista, ja välityskulut voi vähentää verotuksessa. Itse vuokraamalla säästät välityspalkkion, mutta joudut näkemään vaivaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Täyden palvelun mökkivälittäjä, kuten Lomarengas, hoitaa puolestasi kaiken: markkinoinnin, asiakaspalvelun ja rahaliikenteen. Tyypillinen provisio on 10–20 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos hoidat vuokraamisen itse, voit laittaa ilmaiseksi ilmoituksen verkkoon esimerkiksi Toriin tai Oikotielle. Facebookissa on ilmainen Vuokrataan mökki -ryhmä. Nettimökki ja ­Gofinland ovat välityssivustoja, joilla voit julkaista ilmoituksen maksua vastaan.

Välittäjän ja omatoimisuuden välimuoto on Airbnb, joka tarjoaa muun muassa apua riitatilanteissa sekä majoitustakuun ja -turvan. Välityspalkkio on kolme prosenttia varauksen summasta, mutta Airbnb veloittaa myös varaajalta enintään 14,2 prosentin palvelumaksun. Se vaikuttaa lopulliseen hintaan.

3 Mieti, miten hinnoittelet

Vuokratasoon vaikuttavat mökin koko, vuodepaikkojen määrä, rantanäkymät ja varustelutaso. Myös sijainnilla, vuokra-ajan pituudella, kulkuyhteyksillä ja lähiseudun palveluilla on merkitystä.

Hintataso vaihtelee sesongin mukaan ja eri puolella Suomea. Alimmillaan viikkohinnat ovat 300–500 euroa. Huvilatasoisista uudehkoista mökeistä pyydetään sesonkiaikaan jopa yli 1 000 euroa viikolta. Lomarenkaan mökeissä viikon keskihinta on 800 euroa.

Liinavaatteet ja siivouksen voit sisällyttää hintaan tai hinnoitella erikseen. Liinavaatteista veloitetaan tyypillisesti 10–20 euroa henkilöä kohti, loppusiivouksesta tiloista riippuen 70–100 euroa.

4 Pidä kirjaa ja tee vähennykset

Vuokratulot ovat veronalaista pääomatuloa, josta menee 30 prosenttia veroa. 30 000 euroa ylittävästä vuositulosta vero on 34 prosenttia. Yleensä kesämökin vuotuiset vuokratulot ovat 5 000 euron molemmin puolin, joissakin hyvän käyttöasteen mökeissä 10 000–15 000 euroa.

Vuokraajana sinun täytyy pitää kirjaa tuloista ja menoista. Voi olla viisasta avata oma tili mökin rahaliikenteelle, jolloin kirjanpito näkyy tiliotteella.

Vuokratuloista voit vähentää vuokrausaikaan kohdistuvat sähkö-, vesi- ja vakuutusmaksut, kiinteistöveron, välittäjän palkkion, ilmoituskulut, vuosikorjaukset ja vuokraamiseen liittyvät matkakustannukset.

Mökin oman käytön ajalta syntyviä kuluja et voi vähentää, mutta jos mökki on tyhjillään ja sitä markkinoidaan aktiivisesti, kulut ovat vähennyskelpoisia. Säilytä tallessa tositteet, sähköpostivahvistukset ja vastaavat dokumentit, joilla voit osoittaa vuokraustoiminnan aktiivisuuden.

5 Laadi selkeä ilmoitus

Ilmoituksen tekstin ja kuvien pitää vastata todellisuutta. Tärkeimmät tiedot ovat mökin sijainti, tilat ja vuodepaikkojen määrä sekä vuokra. Kerro mökin rakennusvuosi ja onko sitä remontoitu.

Kerro myös kuinka kaukana lähin naapuri on, sopiiko ranta lapsille ja saako mökille tuoda lemmikin. Varusteet ja laitteet kannattaa luetella yksityiskohtaisesti: sisältyvätkö grillin kaasu, polttopuut ja sähkö hintaan? Onko kaivon vesi juomakelpoista, voiko venettä käyttää? Hyvät kalastus-, metsästys- tai marjastusmahdollisuudet kannattaa mainita.

Liitä ilmoitukseen hyvät kuvat kaikista mökin sisätiloista ja ympäristöstä kuten rannasta, maisemasta ja grillipaikasta.

Tee yksi ilmoitus, jota voit jakaa eri ilmoituskanavissa. Sitä on helppo päivittää. Mökille voi perustaa myös omat nettisivut varauskalentereineen ja jakaa linkkiä eri palveluissa.

6 Laita mökki kuntoon

Ennen vuokrausta siivoa mökki huolellisesti, korjaa repsottavat paikat ja poista ylimääräiset tavarat. Valokuvien kaltaiset henkilökohtaiset tavarat eivät kuulu vuokramökkiin. Kunnosta piha-alue.

Varaa riittävästi astioita, ruuanlaitto- ja siivousvälineitä sekä hygieniatarvikkeita. Lisäksi on hyvä olla vaihtopattereita esimerkiksi palohälyttimiin, sulakkeita ja vaihtolamppuja valaisimiin. Varmista tekniikan toimivuus.

Kokoa kaikki tärkeä tieto mökkikansioon: omien yhteystietojesi lisäksi tiedot henkilöstä tai tahosta, jolle voi soittaa mahdollisista pulmista. Myös varusteiden käyttöohjeet, kartat ja lähipalveluiden esitteet on hyvä koota yhteen.

Jos mökkiä on tarvetta kunnostaa vuokraamista varten, kotitalousvähennystä voi hyödyntää siinä tapauksessa, että omistajana käytät mökkiä myös itse.

7 Varmista turvallisuus

Selvitä kattaako mökin vakuutus myös sen vuokraamisen. Ota vakuutus vahinkojen ja omaisuuden rikkoontumisen sekä murron varalta. Myös oikeusturvavakuutusta kannattaa harkita riitatilanteen varalta.

Tilaa nuohous vuosittain. Palovaroittimia tulee olla vähintään yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden joka kerroksessa.

Huolehdi, että ensiapuvälineet, sammutin ja sammutuspeite ovat saatavilla ja kerro niiden sijainti vuokralaiselle.

Kiinnitä mökin seinään taulu, jossa ovat mökin osoite ja sijaintikoordinaatit, yleinen hätänumero ja omistajan tai huollosta vastaavan yhteystiedot. Pidä itselläsi vara-avaimet kaikkiin lukkoihin. Koronapandemian aikana on tärkeää, että asukkaiden vaihdosten välissä paikat siivotaan ja desinfioidaan hyvin.

8 Sovi vuokraamisesta kirjallisesti

Tee vuokrauksesta kirjallinen sopimus riitatilanteiden välttämiseksi. Myös sähköpostilla sovitut asiat toimivat kirjallisena näyttönä.

Pitkäaikaisessa vuokrauksessa kannattaa miettiä, sisältyvätkö kaikki kulut vuokraan vai veloitetaanko osa kulutuksen mukaan. Lyhytaikaisessa vuokrauksessa on selkeintä, että vuokra sisältää kaikki kustannukset. Sovi erikseen, jos mökissä tai pihapiirissä on jotakin, josta vuokralaisen tulisi huolehtia.

Vuokran voi periä etukäteen tai jakaa sen varaus- ja loppusummaksi. Määrittele ennakkomaksu, jonka saat pitää, vaikka vuokralainen peruu tulonsa. Se on yleensä 20–30 prosenttia vuokrasummasta.

On tärkeää vastaanottaa vieraat henkilökohtaisesti, mutta se voi etäisyyden vuoksi olla hankalaa. Paikallisen mökkitalkkarin kanssa voit tehdä huolto-, siivous- ja avainpalvelu­sopimuksen. Avaimen luovutusta ja jättöä varten voit myös asentaa ulko-oven pieleen numerokoodilla avattavan lokeron, josta vuokralaiset saavat avaimet käyttöönsä saapuessaan.

Muista myös matkustusilmoitus: satunnaisestikin mökkiään vuokraava lasketaan majoitustoiminnan harjoittajaksi, jonka tulee tehdä ilmoitus majoitusliikkeeseen saapuvasta matkustajasta.

Lähteet: päälakimies Tarik Ahsanullah, Suomen vuokranantajat, markkinointipäällikkö Pekka Huttunen, Lomarengas, mokkivuokraajat.fi, gofinland.fi, taloustaito.fi, op-media.fi, is.fi, maaseuduntulevaisuus.fi, spek.fi

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2021.

Tuottoarvio

Mökki 70 m2 Järvi-Suomessa 3000 m2:n tontilla, rak. 2010. Oma kaivo, suora sähkölämmitys. Vuokralla 6 viikkoa vuodessa, 700 e / vko. Vuositulo 4200 e.

Mökin vuosikulut

Sähkö ja polttopuut 700 e, vakuutus 250 e, kiinteistövero 450 e, tarvikkeet ja korjaukset 350 e, tiemaksu 80 e, jätemaksu 60 e, vuokravälittäjän palkkio 630 e, ilmoituskulut 30 e, vuokraamisen matkakulut 140 e. Yhteensä 2690 e

Vähennyskelpoiset kulut vuokra-ajalta Sähkö ja polttopuut 81 e, vakuutus 29 e, kiinteistövero 52 e, tarvikkeet ja korjaukset 40 e, tiemaksu 9 e, jätemaksu 7 e, välittäjän palkkio 630 e, ilmoituskulut 30 e, matkakulut 140 e. Yhteensä 1018 e

Voitto

Verotettava tulo: 4200 e – 1018 e = 3182 e, vero (30%) on 955 e. Käteen jää:

4200 e – 955 e = 3245 e.

Voittoa kertyy vuodessa: 3254 e – 2690 e = 555 e

Laskelma on suuntaa antava esimerkki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla