Kenen velvollisuus on ilmoittaa lähi­omaisen kuolemasta omaisille?

Minulle ja siskolleni ei ilmoitettu isämme veljen kuolemasta eikä hautajaisista. Saimme tiedon, kun testamentin saaja halusi nimen alle paperiin, jossa hyväksymme testamentin. Mitä sanoo laki?
Nimimerkki Simppa

Kaikille ei tarvitse ilmoittaa kuolemasta. Perunkirjoitukseen kutsuttavat saavat kuolemasta tiedon kutsussa. Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa kuolemantapauksesta, jollei verohallinto saman ajan kuluessa tehdystä hakemuksesta pesän laatuun katsoen tai muusta erityisestä syystä tätä aikaa pidennä.

Perunkirjoituksen käynnistää osakas, jonka hoidettavana pesän omaisuus on, tai pesänselvittäjä tai testamentin toimeenpanija. Tämän henkilön on määrättävä perunkirjoituksen aika ja paikka sekä valittava sitä toimittamaan kaksi uskottua miestä. Perunkirjoitustilaisuuteen on kutsuttava pesän osakkaat, aina leski sekä mahdolliset omaisuuden toissijais- ja viimesaajat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös ex-puoliso on kutsuttava, jos avio-oikeuden alaisen omaisuuden ositus oli toimittamatta perittävän kuollessa (ex-puoliso on silloin myös pesän osakas).
Perunkirjoituksen ajasta ja paikasta on tiedotettava hyvissä ajoin, milloin sen voi ilman sanottavaa hankaluutta tehdä. Jos kutsu on ilman hankaluuksia toimitettavissa mutta sen toimittamiseen ei jostain syystä ryhdytä, ei perunkirjoitus täytä laissa sille asetettuja vaatimuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Testamentin tiedoksiannolle sen sijaan ei ole minimiaikarajaa. Pääsääntö on:

‚ÄĚJoka on saanut perinn√∂n tai testamentin, saattakoon oikeutensa voimaan t√§ss√§ luvussa s√§√§detyll√§ tavalla viimeist√§√§n kymmenen vuoden kuluessa peritt√§v√§n kuolemasta, tai, jos testamenttiin perustuva oikeus alkaa my√∂hemmin, t√§st√§ ajankohdasta lukien.‚ÄĚ

Harvinaisia erityistapauksia varten on oikeus hakemuksesta asettanut enintään vuoden määräajan.

Hautajaisten järjestäjä, monesti leski tai lähin perillinen, puolestaan päättää yleensä hautajaisiin kutsuttavat.

T.L.

Laki voisi olla selkeämpi sen suhteen kenen kuuluu järjestää hautajaiset, perunkirjoitukset ym. Riitaisassa perheessä ja suvussa ei pahimmassa tilanteessa ole ketään joka ottaisi asiat hoitaakseen ja vainaja makaa odottelemassa. Myös omia etujaan tavoittelevat yrittävät pitkittää asiaa esim. järjestääkseen perittävää omaisuutta itselleen eivätkä muut perilliset ole tietoisia. Iäkkäitä huonokuntoisia leskiä on niin helppo jymäyttää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla