Jos olet muuttamassa vuokralle pääkaupunkiseudulle, kannattaa kukkaronnyörit laittaa tiukalle ja aloittaa säästäminen.

Vuokra vie taas ensitä isomman siivun kuukausittaisesta tulopussista.Vaikka vuokrien nousuvauhti hieman hidastuu, tulotason nousu on vielä vaisumpaa. Kärsijöitä piisaa, sillä joka neljäs meistä asuu vuokralla.

Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos ennustaa vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien nousevan 2 prosenttia ja valtion tukemien ARA-asuntojen 3 prosenttia tänä vuonna.

LähiTapiola arvioi, että eniten asuminen kallistuu pääkaupunkiseudun hyväkuntoisissa vuokra-asunnoissa, joissa vuokra on vielä tähän asti ollut kohtuullinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarkista: Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mistä löytäisin vuokra-asunnon?

Vuokra-asunnoista on pula kasvukeskuksissa. Valtion tuella rakennettuihin ARA-asuntoihin jonottaa vuosittain yli 100 000 ihmistä ja asumaan pääsee noin 70 000. Valtaosa vuokra-asunnon hakijoista on yksinasujia.

Taustaa: Kysymyksiä ja vastauksia vuokralla-asumisesta

Voi vuokra olla mitä vain, mutta sossussa on vuokrakatto yksin asuvalle ja niin edespäin tosin jos vuokra ylittyy sossun summan maksat loput omasta pussista ja näin elät silloin miinuksella.

Ylipäätänsä vuokrakatosta sosiaalitoimistoissa joka on noin 480€ ja jos yksiön vuokra ylittää tuon niin maksat omista rahoistasi ja toimeentulotuki lakkaa joten ja eteenkin kun asuu keskustassa ja pelkkä vuokra jos on tuo summa niin se ylittyy jo sen takia kun tulee sähkö-ja vesilasku päälle, mutta keskustassa on isommat vuokrat ja jos on työtön ei ole varaa moiseen asuntoon.

Kelassa on 50€ vuokrannousuraja jonka jälkeen asumistuki nousee, mutta kun vuokrat nousee vain noin 10-15€ joka vuosi niin eipä asumistuki nouse kun on tuo Kelan sääntö.

Työttömällä ei ole varaa muuttaa vastarakennettuun taloon joka sijaitsee keskustassa liian suurien vuokrien takia toisin kuin keskustan ulkopuolelle rakennettuun ja selaiseen jossa ei ole mitään ekstraa asunnossa.

Itse kun muutin oli vuokra 330€ ja nykyään noin 425€ joten muutaman vuoden päästä ilmeisesti joudun muuttamaan huonompaan tai pienempään asuntoon kuin 31 neliötä koska on tuo sossun vuokrakatto noin 480€ ja tuohon summaan asti saa toimeentulotukea jos on vuokra sähköineen ja vesineen 480€ ja kun tuo summa ylittyy maksat kaiken ylimenevän omista rahoistasi.

Siinä rautalangasta väännettynä

Ihmiset ennen kuin muutatte ja olette työttömiä tai pienituloisia tarkistakaa sosiaalitoimistoistanne omalta paikkakunnalta, että minkä suuruiseen vukra-asuntoon voitta muuttaa ja mikä saa olla korkein vuokra menettämättä toimeentulotukeanne eli asut yksiössä,kaksiossa tai isommassa niin ottakaa selvää ennen kuin laitatte nimenne vuokrasopimukseen, sen tiedän, että yksin asuvalla saa olla vain noin 31 neliöinen asunto ja kohtuu vuokra jotta saa toimeentulotukea.

Tässä on Eduskunnalle pähkinä purtavaksi että miksi on Kelan 50€ asumistuen nousuraja ja miksei esim. yksin asuva voi muuttaa keskustan yksiöön jossa on vaikka vuokra 600€ menettämättä toimeentulotukea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla