Tanssia, hautajaiskatoksia ja drive in -paikkoja. Näin hautajaisia vietetään muualla, mutta kyllä Suomessakin on varaa tuulettaa traditioita, kannustaa Kyllikki Forsius.

Monissa maissa hautajaiset ovat toisenlainen muistojuhla kuin Suomessa. On tanssia, musiikkia, komeita puheita. Yhdysvalloissa pääsee jopa drive in -hautajaisiin.

Onko meillä kysyntää uusille hautajaisseremonioille, Kyllikki Forsius Vantaan hautauspalvelusta?

– Omaisten toiveet hautajaisten suhteen ovat useimmiten hyvin hillittyjä ja perinteisiä. Tehdään niin kuin on nähty ennenkin tehtävän, ja se on valitettavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kyllikki Forsius näkee paljon aihetta muutokseen täälläkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hautajaisethan ovat kuolleen läheisen viimeinen perhejuhla, joten kaikkien kannalta olisi hienoa, jos tilaisuus olisi mahdollisimman paljon hänen näköisensä. Alkaen vaikka siitä, että ruumisauto on valkoinen, ei musta.

Ohjesäännöt ja ideat väljemmiksi

Hautaustoimistossa ei laiteta hanttiin erikoisiakaan ratkaisuja, hautausalan ammattilainen vakuuttaa.

– Mutta seurakunnilla on ohjesääntönsä, mikä sen hallinnoimissa tiloissa on sallittua tai ei. Senpä vuoksi suosittelen etsimään muistotilaisuuden paikaksi myös muita tiloja, joissa tarjoilu, musiikki ja muu ohjelma saa virrata vapaasti.

Pitäisikö muistokivien olla persoonallisempia? Esimerkiksi valokuvia elämän varrelta ja hehkutusta harrastuksista?

– Ehdottomasti kyllä! Kaikkea sellaista, mikä todella kertoo ihmisestä ja hänen elämästään.

Ikävä kyllä joidenkin seurakuntien tiukat ohjesäännöt ulottuvat myös hautausmaille: kiven pitää olla tietyn kokoinen ja värinen.

Jo lumitilanteen vuoksi olisi järkevää suosia korkeita kiviä, joihin mahtuisi myös monenlaista persoonallista elementtiä. Näin hautausmaista tulisi entistä kiehtovampia yhteisiä olohuoneita.

Lisää hyötytietoa hautajaisista ja muistojuhlista ET-lehden numerossa 6, joka ilmestyy 18.3.

Kaikki hautajaisista!

Tunnetko jo ET-lehden hautajaisteeman? Sinne olemme koonneet käytännön tietoa hautajaisten järjestämisestä, hautajaisetiketistä ja asiaa myös talouden näkökulmasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla