Kuvat
Harri Mäenpää

Joensuulainen Kyösti Hassinen, 63, on ottanut metsänomistajan digitaaliset palvelut haltuun.

Ensimmäisen kerran minusta tuli metsänomistaja 25-vuotiaana vuonna 1981. Sain silloin mummiltani ja isältäni lahjaksi noin kymmenen hehtaaria metsää.

Isän kuoleman jälkeen meillä kolmella lapsella oli käsissämme jo kuusi erillistä tilaa. Olimme 2010-luvun alussa usean metsätilan loukussa. Kullakin meistä oli yksi palsta omissa nimissään. Lisäksi hallinnoimme kolmea kiinteistöyhtymää, joita omistimme ristiin.

Olimme usean metsätilan loukussa.

Yhdistimme erillisten metsätilojen hallinnon joulukuussa 2014 ja perustimme yhteismetsän. Pian tämän jälkeen lapsiamme tuli mukaan omistajiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Me vanhemmat valmistaudumme näin sukupolvenvaihdokseen siirtelemällä yhteismetsän osuuksia nuoremmille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoidossa muidenkin omistusasiat

Hoidan yhteismetsämme käytännön asioita ja käytän digitaalisia metsäpalveluja muidenkin puolesta.

Metsään.fi-palvelun otin käyttöön heti, kun se tuli markkinoille. Sillä lähetän metsänkäyttöilmoitukset ja tukihakemukset viranomaisille. Verkossa ilmoitukset ovat huomattavasti nopeampia ja kätevämpiä tehdä.

Verkossa ilmoitukset viranomaisille on huomattavasti kätevämpi tehdä.

Olen antanut luvan siirtää omien metsiemme sähköiset tiedot muiden palveluntarjoajien järjestelmiin. Minusta on hyvä, että metsäkeskuksella, metsänhoitoyhdistyksellä ja metsäalan yrityksillä on metsistämme samat tiedot, joita itsekin käytämme.

Siitä seuraa, että ne osaavat paremmin tehdä meidän metsiämme koskevia työ- ja ostotarjouksia. Esimerkiksi metsälannoituksia tekevä yritys otti yhteyttä, kun se näki palvelusta, että metsissämme on sopivia lannoituskohteita.

Aina ajan tasalla

Metsillämme on metsäsuunnitelma, joka huomioi meidän omistajien toiveet siitä, kuinka haluamme omaisuuttamme hoidettavan.

Maksan vuosittaista käyttömaksua erillisestä digisovelluksesta, jolla pidän suunnitelman tiedot ajan tasalla ja laadin yhteismetsämme puukauppasuunnitelmat.

Perinteisissä paperisissa metsäsuunnitelmissa tiedot vanhenivat nopeasti, mutta nyt tiedot hakkuu- ja hoitotarpeista ovat koko ajan päivitettyinä.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan ET-lehden numerossa 19/2019.

Helpotusta etämetsänomistajille

  • Suomen 630 000 metsänomistajasta yhä useampi asuu muualla kuin metsätilallaan.
  • Etämetsänomistuksen yleistyessä metsänomistajaa palvelevien organisaatioiden henkilökunta voi jäädä vieraaksi.
  • Tuhannet metsänomistajat hyödyntävät digitaalisia palveluja. Yleisimpään metsään.fi-palveluun on kirjautunut yli 110 000 henkilöä.
  • Verkkopalvelujen avulla voi paneutua tilansa hoitoon satojen kilometrien päässä ja toimistoaikojen ulkopuolella.
  • Jos tila on yhteisomistuksessa, yhteydenpitoa helpottaa, kun kaikki osakkaat saavat palvelun kautta saman tiedon.
Sisältö jatkuu mainoksen alla