Tiesitkö? Osakkeita ja rahasto-osuuksia omistaa Suomessa yli puoli miljoonaa 55+ -kotitaloutta. Lähde: Tilastokeskus 2016
Tiesitkö? Osakkeita ja rahasto-osuuksia omistaa Suomessa yli puoli miljoonaa 55+ -kotitaloutta. Lähde: Tilastokeskus 2016

Saiko perintö, kodinvaihto pienempään tai mökin myynti harkitsemaan osake- tai rahastosijoittamista? Näin pääset alkuun.

1. Tee suunnitelma

Arvioi itseäsi sijoittajana ainakin näillä kysymyksillä: Missä kunnossa talouteni on, voinko tarvita sijoitettavaksi aikomiani rahoja lähivuosina? Kuinka pitkäksi aikaa sijoitan? Millaisiin kohteisiin haluan sijoittaa? Kuinka suurta riskiä eli sijoitusten arvon vaihtelua siedän? Entä jos puolet sijoitetusta summasta katoaisi markkinoiden myllerryksissä?

Usein käytetty laskukaava on 100 miinus ikä.

2. Ota ikäsi huomioon

Sijoittamisessa puhutaan omaisuusluokista. Näitä ovat esimerkiksi osakkeet ja korot, joiden sopiva yhdistelmä sijoituksissa tasaa riskiä. Myös sijoittajan ikä kannattaa ottaa huomioon. Usein käytetty laskukaava on 100 miinus ikä. Näin 70-vuotias voisi sijoittaa 30 prosenttia osakkeisiin ja osakerahastoihin ja loput korkorahastoihin, jos sijoitusaika olisi 10 vuotta. Tämän verran aikaa ainakin on syytä varata.

50-vuotiaalle sama laskukaava ei ole yhtä tarkka, sillä mahdollisuus pidentää sijoitusaikaa ja siten tasata riskiä on suurempi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen


Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kysy, kunnes ymmärrät

Kun pan­kissa tai muussa sijoituspalveluyrityksessä esitellään sijoitusvaihtoehtojen tuottoja, pyydä aina myös laskelmat tilanteista, jossa tuotto jäisi tästä puoleen tai vaikka nollaan.

Kysy niin kauan, että ymmärrät, mihin olet sijoittamassa.

Kysy niin kauan, että ymmärrät, mihin olet sijoittamassa, sillä teet sen omalla vastuullasi. Jos vastaukset eivät tyydytä, jätä tämä sijoitus tekemättä ja hae sellainen, joka sopii sinulle paremmin.


4. Rahasto helpottaa hajautusta

Sijoitusrahastot ovat keino hajauttaa varojaan laajasti. Osakerahasto sijoittaa suureen joukkoon yrityksiä esimerkiksi tiettyyn maahan, maanosaan tai toimi-alalle. Korkorahastot sijoittavat valtioiden ja yritysten velkapapereihin.

Vaihtoehtoja rahastoissa on valtavasti. Valitse sellaiset, joiden kulut ovat kohtuulliset tuottoihin nähden.

Mieti, jakaisitko osan varoistasi 1–5 vuoden pituisiin määräaikaistalletuksiin.

Osa korkorahastoista on nykyisin erittäin matalatuottoisia, niin että kulujen jälkeen ne eivät ehkä pärjää edes talletusten koroille. Mieti, jakaisitko osan varoistasi 1–5 vuoden pituisiin määräaikaistalletuksiin. Tee kierros pankeissa ja etsi parhaat korkotarjoukset.


5. Älä hötkyile ostoja

Jos ylimääräistä rahaa on paljon, voi tulla kiusaus sijoittaa rahat nopeasti. Silloin vaarana on, että osuu ostoksille erityisen kalliiseen ajankohtaan.

Ostojen ajallinen hajautus on järkevän sijoittamisen kivijalka. Pilko sijoitussumma osiin ja sijoita sitä tasaisesti vaikka joka kuukausi. Koska arvopapereiden hinta vaihtelee päivittäin, tulet näin tehneesi ostoksia toisinaan kalliimmalla ja toisinaan halvemmalla hinnalla.

Etsi sijoitusvuoroa odottaville rahoillesi pankki, josta saat parhaan talletuskoron.

Vertaa kuluja luvattuihin tuottoihin.

6. Vertaile hintoja

Eri sijoitusten ja niihin liittyvien palvelujen hintoja kannattaa vertailla. Palveluntarjoajalla on lakiin perustuva velvollisuus antaa tietoa sijoittamisen kaikista kuluista.

Vertaa kuluja luvattuihin tuottoihin. Jos tuotto on 3 prosenttia ja kulut prosentin, kulujen osuus tuotosta on 33 prosenttia. Kulut pysyvät, vaikka tuottoa ei tulisi.

Rahastoista pienimmät kulut on indeksirahastoissa. Sellainen seuraa jotakin tiettyä osakeindeksiä ja hajauttaa sijoitukset indeksiin kuuluviin osakkeisiin automaattisesti, mikä pitää rahaston kulut kurissa.

Yksittäisiin osakkeisiin sijoittamisessa tärkeää on sijoitusaika. Sitä tarvitaan vähintään 10 vuotta.

Indeksirahastojen avulla osakesijoituksiaan pääsee hajauttamaan edullisesti eri puolille maailmaa.

Indeksirahastojen pörssissä noteerattu muoto on nimeltään ETF.

Myös yksittäisten osakkeiden ostoissa kannattaa vertailla osakevälittäjien hintoja. Jotkut osakevälittäjät ovat laskeneet välityspalkkioitaan niin, että hyvinkin pienistä osakeostoista kulujen osuus jää matalaksi. Jopa ilmaisia osakevälityspalveluja on nykyään tarjolla.

Osakkeiden hinnat ovat nousseet 2010-luvulla reippaasti, joten moni osake on nyt kallis.

7. Perehdy osakkeisiin

Yksittäisiin osakkeisiin sijoittamisessa tärkeää on sijoitusaika. Sitä tarvitaan vähintään 10 vuotta.

Osakkeisiin sijoitetut rahat voivat poikia sekä arvonnousua että osinkotuottoja.

Osakkeiden hinnat ovat nousseet 2010-luvulla reippaasti, joten moni osake on nyt kallis. Kertaostosten sijasta aikaa kannattaa varata jopa pari vuotta, jos sijoitettavaa on esimerkiksi kymmeniätuhansia euroja.

Osakesalkkua pitää huoltaa.

Monella suomalaisella piensijoittajalla on salkussaan vain kolmea eri osaketta. Riskiä tasaavan hajautuksen kannalta tämä on liian vähän.

Jos haluat sijoittaa suoraan osakkeisiin, varaudu ostamaan vähitellen noin kymmenen eri yrityksen osakkeita. Valitse yrityksiä, jotka toimivat eri aloilla ja joiden asiakkaat ovat eri puolilla maailmaa. Perehdy yritysten toimintaan ja arvioi niiden menestysmahdollisuuksia.

Pankkien ja osakevälittäjien kautta voi ostaa osakkeita eri puolilta maailmaa.

Osakesalkkua pitää huoltaa. Voihan olla, että joku sijoituksista ei vastaakaan tavoitteitasi. Suora osakesijoittaminen sopii sinulle, jos haluat aktiivisesti seurata talousasioita ja osakemarkkinoita.

8. Kevennä riskiä

loppuvaiheessa

Mitä lähempänä on se aika, jolloin haluat ottaa sijoittamiasi varoja käyttöön, sitä enemmän sijoitustesi pitäisi olla matalan riskin vaihtoehdoissa.

Vähennä osakkeissa ja osakerahastoissa olevaa osuutta sijoituksistasi esimerkiksi 5 vuoden ajanjaksolla ja siirrä varoja säästötilille tai matalien kulujen korko­rahastoon.

Haastatellut asiantuntijat: Tuukka Kemppainen, Danske Bank, Vesa Sainio, FINE, Martin Paasi, Nordnet, Katja Taponen, OP Varainhoito, ja Sari Lounasmeri, Pörssisäätiö.

Vierailija

Internetti pankeilla parempi korko.

Pitää vaan varmistua, että on sellainen pankki jolla on valtio takaajana tallettajien varoille.

Vierailija

Minä päätin sijoittaa lastenlapsien koulutukseen. Siten toivon heidän saavan hyvän koron sijoituksenneni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla