Jopa 126 000 euron tulot voivat olla täysin verovapaita. Mutta tiedätkö, miten voit saada ne kätevästi kasaan?

Korvasienisato odottaa poimijoita. Jos saalis on kyllin iso, voi monen mielessä käydä sen myyminen. Korvasienien kilohinta ei välttämättä nouse kovin korkeaksi, mutta tulo on onneksi verovapaata, mikäli myynti täyttää verottajan vaatimukset.

– Sienet ja marjat pitää myydä luonnontilassa, siis käsittelemättöminä, toteaa veroasiantuntija Hannu Tapio Verohallinnosta.

Korvasieniä ei sovi siis ryöpätä tai kuivata, eikä marjoja pakastaa ennen myyntiä. Verovapauden edellytyksenä on myös se, että kerääjä myy metsän antimet itse ravintoloille, tukkuostajalle tai kuluttajille. Jos poimija on työsuhteessa marjoja tai sieniä välittävää yritykseen, on tulo veronalaista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: 5 helppoa keinoa valmistautua aikaan, jolloin palkkaa ei enää makseta

Suomen luonnossa kasvaa herkkuja, jotka ovat maailmalla haluttuja ja sen takia hinnakkaitakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hyvänä herkkutattivuonna ahkera sienestäjä voi päästä tuhansien eurojen tienesteihin, kertoo Tapio.

Marjastamallakin voi tienata. Maaseutuviraston selvityksen mukaan kesällä 2013 poimittiin myyntiin melkein 12 miljoonaa kiloa metsämarjoja, joista kertyi myyntituloja yli 20 miljoonaa euroa.

Taustaa: metsissämme kasvaa 50 kiloa puolukoita jokaiselle.

Sienet, marjat ja muut luonnonantimet eivät ole ainoita verovapaita tulonlähteitä. Tietyistä sosiaalietuuksista, kuten esimerkiksi toimeentulotuesta tai asumistuesta ei tarvitse veroja maksaa. Tarkka lista etuuksista on luettavissa Verohallinnon sivuilta.

Pienetkin tulot pitää ilmoittaa

Hannu Tapio muistuttaa, että muut kuin erikseen verovapaiksi määritellyt tulot pitää verottajalle ilmoittaa. Tällaisia tuloja ovat esimerkiksi lettujen myynnistä kesätorilla saadut tulot tai vappupallojen kauppaamisesta ja joulupukkikeikoista ansaitut rahat.

– En kyllä muista vuosien varrelta kuin muutaman tapauksen, jossa joku on kertonut tehneensä aattona pukin hommia. Eivät tuollaiset tulot meidän tehtävissämme nouse tärkeysjärjestyksessä kovin korkealle, kertoo Tapio.

Entä yli 100 000 euron tulot?

Verovapaisiin tuloihin liittyy yksi mielenkiintoinen poikkeus, joka ansiosta on mahdollista ansaita verotta 126 000 euroa vuodessa.

Tuo poikkeus on tasavallan presidentin palkkio, josta ei tarvitse veroja maksaa.

Palkkion lisäksi myös presidentin eläke, perhe-eläke ja valtiolta näiden lisäksi saatu asunto- tai muu etu ovat verovapaata tuloa.

Onhan se nyt aivan kohtuutonta, ettei käsiteltyjä metsänantimia, esim. kuivattuja nokkosia,  saa myydä, tai joku yksityisen ihmisen letunpaisto yksittäiseen tilaisuuteen, on veronalaista, kun samaan aikaan Suomesta on tuhansien miljardien eurojen veroparatiisivuodot, joihin eduskunta ei puutu millään tavalla.

Vielä käsittämättömämpää on, että ihmiset alistuvat leikkauksiin ja säästöihin, joihin oikeasti ei olisi edes tarvetta, kun pitäisi ottaa lainaa matalan koron aikana ja elvyttää, millä saisimme talouden rattaisiin öljyä ja sitä kautta työllisyyttä, eli rahaa valtion kassaan.

Tarvitaan ilmeisesti vielä neljä vuotta kypsyttelyä, että ihmisille alkaa valjeta, minkälaista kuplaa ovat äänestäneet hallitukseen, kun kolme populistiporvaripuoluetta päästivät jatkamaan tavallisen kansan huijaamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla