Testamentti on vahva paperi. Sitä tehdessäsi sinun pitää tietää nämä asiat.

1. Perimysjärjestys

Perimysjärjestystä voidaan muuttaa vain testamentilla. Jos testamenttia ei ole, omaisuus jaetaan kuten laki määrää. Lapsettoman henkilön omaisuus luovutetaan viime kädessä valtiolle, jos perillisiä ei löydy.

2. Rintaperilliset

Rintaperillisiä ovat lapset tai heidän lapsensa. He ovat ensisijaisia perijöitä. Jos rintaperillisiä ei ole, perijä on aviopuoliso. Avopuoliso ei ilman testamenttia peri. Mikäli aviopuolisoa eikä rintaperillisiä ole, perijöitä ovat vainajan isä ja äiti sekä siskot ja veljet lapsineen. Serkut eivät nykylain mukaan peri.

3. Perintöosa

Perintöosa on perittävä omaisuus jaettuna rintaperillisten määrällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos omaisuus on testamentilla määrätty toisaalle, ovat rintaperilliset silti oikeutettuja lakiosaan, joka on puolet perintöosasta.

Esimerkki: jos rintaperillisiä on kaksi ja perinnön suuruus 100 000 euroa, on kummankin perintöosa 50 000 euroa. Testamentilla voidaan määrätä 50000 euroa toisaalle. Silloin rintaperilliset saisivat lakiosana 25 000 euroa kumpikin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Todistajat

Testamentin todistajiksi tarvitaan kaksi 15 vuotta täyttänyttä, täysissä sielunvoimissaan olevaa ihmistä, jotka ovat molemmat yhtä aikaa paikalla. Todistaja ei saa olla testamentin tekijän perillinen, muu edunsaaja tai muulla tavoin esteellinen.

5. Testamenttien määrä

Testamentteja tehdään vain yksi kappale. Sitä kannattaa säilyttää esimerkiksi pankin tallelokerossa tai sinettisäilytyksessä. Omaisille on hyvä vinkata testamentin olemassaolosta ja säilytyspaikasta. Jos omaisen testamentti ei ole itselle mieluinen, oikeutta ei kannata ottaa omiin käsiin. Jos menee esimerkiksi repimään toisen testamentin, menettää oikeuden koko perintöön.

Lähde: asianajaja Ilona Piironen, hyvatestamentti.fi

Vierailija

Jos ei ole naimisissa niin miten keskinäinen testamentti onnistuu sitten kun aika on. Lapsia ei ole kummallakaan.

Mutta se verotus miten sen kanssa? Ollaanko toisillemme kuin vieraat ihmiset ja joudutaan maksamaan korkeat perintöverot?
Miten jos menemme naimisiin? Ollaan jo vanhoja.

Eeva P

Me tehtiin kanssa testamentti itse diylakipalvelu.fi verkkokaupassa. Tilattiin se tulostettuna ja tarkistettuna kotiin. Oli tosi hyvä systeemi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla