Suomalaiset uskovat eläkkeidensä pienenevän eläkeuudistuksen takia. Miten eläkkeelle jäämiseen kannattaa varautua?

Vuonna 2017 voimaantuleva eläkeuudistus vaikuttaa vuonna 1955 ja sen jälkeen syntyneiden henkilöiden eläkkeellejäämiseen. Uudistus ei koske henkilöitä, jotka ovat jääneet eläkkeelle ennen vuotta 2017.

Nordean Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista uskoo eläkkeensä pienenevän uudistuksen seurauksena. Enemmistölle onkin selvää, että eläkevuosien elintasoa on rahoitettava omasta pussista.

– Tutkimuksen mukaan ihmiset odottavat eläkkeen tuovan leivän pöytään. Jos sen päälle haluaa jotain ekstraa, se pitää maksaa itse, kertoo pitkäaikaissäästämisen asiantuntija Risto Kuoppamäki Nordeasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

12 neuvoa eläkkeelle jäävälle

Säästämisellä on jo kiire

Vuonna 1955 syntyneiden eläköitymiseen on enää muutama vuosi. Miten eläkkeelle jäämiseen ehtii vielä varautua?

– Aina parempi, mitä aiemmin säästämisen pystyy aloittamaan. Jos vuonna 1955 syntynyt päättää nyt aloittaa säästämisen eläkepäivien varalle, vaatii se jo melko merkittävää panostamista vuositasolla, toteaa Kuoppamäki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos omat ja tulot vain mahdollistavat, voi sukanvarteen toki laittaa isonkin summan vuoden mittaan. Harvalla tosin taitaa tuohon mahdollisuutta.

– Toinen tapa vaikuttaa eläkevuosien tulotasoon on jatkaa työuraa tavoite-eläkeiän jälkeen. Se taas edellyttää työnantajan suostumusta, eikä kaikilta onnistu.

Laske arvio omasta vanhuuseläkkestäsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla