Kun palkkatyö vaihtuu eläkkeeksi, tulot usein romahtavat. Säästäminen voi tuntua kurjalta, kun aikaa olisi nautiskeluun.

Taloustiedon puute ja talouden heikko hallinta vaivaavat joka kolmatta 60 vuotta täyttänyttä. Yhä useampi eläkeikää lähestyvät tai eläkkeelle jäänyt hakee velkajärjestelyyn.

Eläkeikää lähestyvien talouden hallinnan murtuminen on nähty Takuu-Säätiössä, joka auttaa velka- ja maksuvaikeuksiin ajautuneita henkilöitä.

– Nyt 60 vuoden ikää lähestyvät ajattelevat, että jatkuva kuluttaminen kuuluu asiaan. Moni heistä tarvitsisi opastusta taloutensa sopeuttamiseen eläkevuosien tulotasolle, Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kulutuskoukkuun jääneiden lisäksi talousvaikeuksia ikääntyville saattavat aiheuttaa avioerot ja omien lasten auttaminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taustaa: Näin talousvaikeudet vaikuttavat terveyteesi

Osalla turvana muhkeat säästöt

Valtaosa eläkeläisistä ei jaa suomalaisten kasvavaa huolta oman talouden tilasta. Toisaalta eläkeläisten joukko jakaantuu taloudellisesti muita väestöryhmiä rajummin.

Näin te vastasitte: Tähän eläkkeeni riittää

OP-Pohjolan selvityksen mukaan muhkeat, yli 10 000 euron säästöt on 41 prosentilla eläkeläisistä. Samaan aikaan joka viides elää kädestä suuhun täysin vailla säästöjä.

Selvityksessä taloudelliseen tilanteeseensa selvästi tyytymätön on harvempi kuin joka kymmenes.

Eläkevalmentajan neuvot: Näin pärjäät eläkkeellä

Lähteet: Taloudellinen lukutaito Suomessa -tutkimus 2014 ja OP-Pohjolan kotitalouksien barometri 2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla