Turkulaisella Pirjo Akolahdella, 60, on vielä asuntolainaa. Silti uuden velan ottaminen ei jännittänyt. 

Ostin viime kesänä asunnon Adrianmeren rannikolta Kroatiasta. Kukkulan laella sijaitsevasta talosta aukeavat näköalat häikäisevän turkoosille ulapalle, auringonlaskuun, tunnelmalliseen pikkukylään ja pienelle pihalle, jossa yorkshirenterrierini Agda käy aamupissallaan.

Päivällä kävelemme rantakadulla hymyilevien lomalaisten joukossa ja piipahdamme terassilla kahvilla. Näin minä aion eläkepäiväni viettää!

Edullista elämää

Ostin Kroatian-asunnon lainarahalla. Minulla on entuudestaankin asuntolainaa, mutta lisälainan ottaminen ei pelottanut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Korot ovat alhaalla ja laina-aika on pitkä, joten kuukausi-erä on pieni eikä vaikuta jokapäiväiseen elämääni eläkkeelläkään. Vastavalmistunut kaksio merinäkymin ja lähellä Splitin uutta lentokenttää on sijoitus, josta saa omansa varmasti takaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisälaina ei minua pelottanut.

Kroatiassa on vielä edullista, mutta maan suosio turistikohteena kasvaa koko ajan ja asuntojen hinnat sen mukana. Kaksioni neliöhinta oli 2600 euroa, mikä on vaikkapa Espanjan hintoihin verrattuna vähän.

Asuminen Kroatiassa on halpaa. Yhtiövastikkeita ei ole, sähköstä ja vedestä maksetaan kulutuksen mukaan ja ruoka on edullista. Siellä ollessani säästän elinkustannuksissa.

Eläkkeelle jäämiseeni on vielä muutamia vuosia, joten ehdin lyhentää lainaa ennen tulojen pienenemistä. Haluan nauttia asunnosta nyt, kun olen hyvässä kunnossa ja jaksan matkustaa Kroatiaan vaikka pitkäksi viikonlopuksi.

Helsingistä lentää Splitiin alle kolmessa tunnissa. Kesälomaksi menen Kroatiaan omalla autolla, koska vien asunnolle mukanani tavaraa.

Haluan elää nyt enkä "sitten kun". Ikinä ei tiedä mitä tapahtuu.

Autolla yli kahdentuhannen kilometrin matkaan menee kaksi, kolme päivää. Minun piti tehdä automatka jo pääsiäisenä, mutta silloin korona sotki suunnitelmat.

Yrittäjänä elin pari epävarmaa viikkoa, kun tilaukset vähenivät, mutta notkahdus meni onneksi nopeasti ohi. Töitä riitti koko kevääksi eikä tarvinnut käyttää pankin tarjoamia lainanmaksuvapaita.

Vakuutus kattaa velat

Minulla on myös saaristossa kesämökki, jota käytän muutamia viikkoja vuodessa. Mökillä on ihana nauttia Suomen kesästä, mutta Kroatiassa on lämmintä varhaisesta keväästä lokakuun lopulle asti. Eläkkeellä olen varmasti kuukausia Kroatiassa.

Minusta on tärkeää elää ja toteuttaa unelmiaan nyt eikä "sitten kun". Ikinä ei voi tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Olen sanonut tyttärelleni, että jos kuolen yhtäkkiä, hänen pitää palkata lakimies tasaamaan varat ja velat. Sitä varten minulla on hyvä henkivakuutus.

Koko jutun voi lukea ET-lehden numerosta 15/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla