Kuka vastaa perittävän henkilön veloista? 70-vuotias nainen ihmettelee, kun velka pitää maksaa pienestä eläkkeestä – ettei kotia myytäisi.

Mieheni kuoli 2009. Olimme solmineet avioliiton molemmat eronneina ja kypsässä iässä. Minulla on edellisistä liitoista kaksi lasta, miesvainajallani yksi.

Myimme kumpikin omat asuntomme ja hankimme kerrostalokaksion puoliksi. Meillä oli omat tilit ja maksoimme talousmenot puoliksi.
Meillä oli avioehtosopimus ja lakimääräinen asumisoikeus kodissamme asumiseen.

Perunkirjoituksessa kävi ilmi, että mieheni käyttöluotot olivat yli käyttövarojen. Otimme tuolloin tytärpuoleni kanssa velkaa hoitaaksemme tilanteen. Muutaman kuukauden kuluttua hän kieltäytyi maksamasta kuukausieräänsä. Nyt minä hoidan yksin tätä velkaa pienestä eläkkeestäni, ettei kotiani myytäisi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olen yli 70-vuotias, enkä saa leskeneläkettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko kaikki oikein ja kuinka tämä maksamani summa luetaan lapsieni kannalta, kun minun pääni kaatuu?

Nimimerkki Velassa lopun ikääkö?

Lesken asumisoikeus ei ole suojattu velkojia vastaan.

Jos perittävän velkoja ei muuten pystytä maksamaan, koti joudutaan myymään. Sinä ja miehesi tytär olette ottaneet omiin nimiinne velan, jolla olette maksaneet miehesi velkaa ja näin pystyneet säilyttämään asunnon. Ilmeisesti asunto on laitettu velan pantiksi.

Se, että tytär on kieltäytynyt maksamasta velkaa ja velka on jäänyt yksin sinun maksettavaksesi, on mahdollista, kun velka on yhteisvastuullinen. Siinä tilanteessa kumpikin velallisesta vastaa velasta niin kuin se olisi yksin hänen.
Sinun kuolemasi jälkeen tulee toimitettavaksi erottelu ja perinnönjaot sinun ja miehesi jälkeen. Sinun lastesi tulee silloin vaatia, että erottelussa otetaan heidän hyväkseen huomioon ne velat, jotka sinä olet miehesi kuolinpesän puolesta maksanut.

Riippuu miehen kuolinpesän varoista, saavatko lapsesi täysimääräisen suorituksen tekemistäsi maksuista. Jos sinun tekemiäsi maksuja on enemmän kuin miehen kuolinpesän varoja, miehen lapsi ei vastaa siitä osasta maksuja, joita ei saada kuolinpesän varoista maksettua.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla