
Tapani ja Anja hankkivat sähköauton kaksi vuotta sitten, eikä paluuta bensa-auton rattiin enää ole.
Kuinkas pitkän matkan tällä pystyy ajamaan? Mahtaako tällä pärjätä talvella? Tällaisiin kysymyksiin Anja Lanér ja Tapani Sihvola saivat tottua, kun he hankkivat ensimmäisen sähköautonsa vuonna 2020.
Vuonna 2022 yli 15 prosenttia uusista autoista oli sähköautoja. Muutos on ollut nopeaa, sillä vuonna 2020 osuus oli vain 4,4 prosenttia.
Anjan ja Tapanin siirtymistä sähköautoilijoiksi helpotti se, että heidän viidestä pojastaan kaksi on intohimoisia sähköautoilijoita. Toinen pojista oli jopa perustumassa sähköautoharrastajien internetsivustoa 15 vuotta sitten.
"Miten sähköauto selviytyy 210 kilometrin mökkimatkasta?"
Poikien esimerkistä huolimatta Tapani ja Anja ajoivat pitkään tavallisella bensa-autolla. Suurin syy oli tottumus. Lisäksi heitä mietitytti, miten sähköauto selviytyy 210 kilometrin mökkimatkasta.
– Pojat vakuuttivat, että se ei ole ongelma, Anja sanoo.
Sähköauton valintaan vaikuttivat hinta, kulutus ja akun koko
Anjan ja Tapanin autovalintaan vaikuttivat kohtuullinen hinta, pieni kulutus ja järkevän kokoinen akku.
– Me ostimme Hyundai Ioniqin 38 kilowattitunnin akulla, Tapani kertoo.
Uuden auton hinta oli hiukan yli 40 000 euroa.
Uuden auton hinta oli hiukan yli 40 000 euroa. Siitä vähennettiin valtion 2 000 euron hankintatuki. Lisäksi maahantuojalla oli tuolloin oma sähköautokampanjansa, mikä laski hintaa vielä vähän.
– Olimme siinäkin mielessä hyvään aikaan liikkeellä, että edellinen automme oli vaihtoautomarkkinoilla haluttu malli automaattivaihteistonsa ja pitkän takuunsa ansiosta.
Lopulta sähköautosta jäi maksettavaksi välirahaa suurin piirtein sama summa kuin vastaavasta polttomoottoriautosta.
Sähköauton kyyti on lähes äänetöntä
Sähköautoissa ei ole vaihteita, ja niitä ajetaan automaattivaihteisen auton tapaan kaasu- ja jarrupolkimia painellen.
Useissa sähköautoissa on lisäksi mahdollisuus niin sanottuun yhden polkimen ajoon: kun kaasupoljinta painaa, auto kiihdyttää, ja poljinta nostaessa auto hidastaa tehokkaasti. Jarrutuksessa syntyvä energia otetaan sähkönä talteen auton akkuun.
– Ajan paljon niin, etten koske polkimiin lainkaan. Auton vakionopeudensäädin pitää automaattisesti turvavälin edellä ajavaan autoon ja osaa hidastaa liikennevaloihinkin. Kun pitää kiihdyttää, napsuttelen peukalolla lisää vauhtia vakionopeudensäätimeen, Tapani kertoo.
Moni sähköauto kiihtyy melko ripeästi.
Taajama-ajossa sähköautolla liikkuminen on liki äänetöntä. Maantienopeuksissa rengasmelu vaivaa sähköautoja siinä missä muitakin autoja.
Tapani kiittelee etenkin auton ajettavuutta.
– Auto on aika pieni, mutta hurjan vakaa, sillä ajoakun takia auton painopiste on matalalla.
Jos urheilullinen ajotyyli kiinnostaa, moni sähköauto kiihtyy melko ripeästi. Ominaisuus helpottaa ainakin turvallisia ohituksia.
Esilämmitys kannattaa tehdä auton ollessa latauksessa.
Talvikeleillä sähköauto lämpenee paljon tavallista autoa nopeammin, muutamassa minuutissa. Monissa uusissa autoissa on energiatehokas ilmalämpöpumppu, mutta esilämmitys kannattaa silti tehdä auton ollessa latauksessa, sillä lämmitys haukkaa aina energiaa.
Sähköauton lataaminen kotona on helppoa
Auton lataaminen tavallisesta suko-pistorasiasta on melko verkkaista. Jos kodin sähköjärjestelmän ominaisuudet eivät ole tiedossa, turvallisena rajana pidetään kahdeksan ampeerin latausvirtaa. Silloin yön aikana akkuun ehtii kertyä noin 18 kWh energiaa. Sillä ajelee suunnilleen sata kilometriä. Tapanin ja Anjan auton 38 kWh:n akun lataaminen tyhjästä täydeksi vie kotona noin vuorokauden.
Kolmivaihelatauslaitteella isokin akku täyttyy yön aikana.
Jos kotona on tarve nopeammalle lataamiselle, kannattaa hankkia kolmivaihelatauslaite. Niiden hinnat vaihtelevat noin 500 eurosta tuhanteen euroon. Asennukseen tarvitaan sähköasentajaa, ja kiinteistön sähköjärjestelmän pitää kestää kasvanut kuormitus.
Kolmivaihelatauslaitteella latausteho voi nousta 11 kW:iin. Silloin isokin akku täyttyy yön aikana. Sadan kilometrin ajoon riittävä energia latautuu parissa tunnissa.
Kuinka pitkälle pääsee yhdellä latauksella?
Sana range tarkoittaa matkaa, jonka autolla voi yhdellä latauksella ajaa. Anjan ja Tapanin autossa se on virallisen mittaustavan mukaan reilut 300 kilometriä. Ilmastointi, lämmitys ja pöpperöinen keli lyhentävät matkaa, mutta talvipakkasillakin autolla pääsee yli 200 kilometriä yhdellä latauksella.
Matala nopeus ja hidastuksissa latautuva akku ovat energiapihi yhdistelmä.
Kaupunkiajossa sähköauto kuluttaa vähän. Matala nopeus ja hidastuksissa latautuva akku ovat energiapihi yhdistelmä.
– Olemme tehneet autolla yli 500 kilometrin päivämatkoja. Lataamiset hoituvat taukojen aikana, Tapani kertoo.
Sähköautoilu on monen sovelluksen matkantekoa
Pikalatausasemien sijainnin voi tarkistaa erilaisista kännykkäsovelluksista, joita sähköautoilijan puhelimeen kertyy helposti useita.
Latausasemat käynnistyvät useimmiten puhelinsovelluksella tai pienellä avaimenperän näköisellä lätkällä, jota sanotaan tagiksi tai tunnisteeksi.
– Me olemme käyttäneet ainakin viittä erilaista latausjärjestelmää, Tapani sanoo.
Lataus voi olla kalliimpi, jos käytössä ei ole juuri kyseisen latauspisteen operaattorin tunnistautumista. Välillä käy niin, että lataus ei käynnisty, vaikka mitä tekisi.
– Tapani ei hermostu ikinä, mutta latauspaikalla olen kuullut hänenkin kiroavan, Anja sanoo.
Lämmin akku latautuu paljon nopeammin kuin kylmä.
Monissa autoissa navigaattori osaa neuvoa reitin varrelle osuvat latauspisteet. Se on hyödyllinen ominaisuus etenkin silloin, kun auto osaa valmistautua lataamiseen lämmittämällä akun valmiiksi. Lämmin akku latautuu paljon nopeammin kuin kylmä. Ominaisuus yleistyy koko ajan uusissa autoissa.
Toisilla latausasemilla sähköstä maksetaan kilowattien mukaan, toisilla ajan mukaan. Jälkimmäinen voi tulla kalliiksi, jos lataaminen käy esimerkiksi kylmän akun takia hitaasti.
Sähköauton ajaminen ja huoltaminen on edullista
Parin vuoden ajamisen jälkeen Anjan ja Tapanin on helppo ynnätä taloudelliset hyödyt. Ioniqin kulutus on ollut keskimäärin noin 15 kWh sadalla kilometrillä. Kun pariskunnan sähkösopimuskin on ollut ”Suomen halvin”, on ajaminen ollut halpaa. Kun sähkö siirtomaksuineen on maksanut noin 10 senttiä kilowattitunnilta, sadan kilometrin ajolle on tullut hintaa 1,5 euroa.
Kulutus kasvaa melkoisesti, kun nopeus nostetaan 120 kilometriin tunnissa.
Nyt sopimus on vaihtunut pörssisähköön. Kun lataamisen syksyllä ajoitti edullisimpiin tunteihin, ajokilometrin hinta oli jopa aiempaa alempi. Kulutuslukemaa on pienentänyt auton esilämmittäminen ennen liikkeelle lähtemistä, kun auto on vielä latauksessa. Lisäksi Anja ja Tapani ovat laskeneet nopeutta moottoritiellä. Auton kulutus nimittäin kasvaa melkoisesti, kun nopeutta nostetaan satasesta 120 kilometriin tunnissa.
Sähköautojen huoltaminen on edullisempaa kuin perinteisten autojen, sillä sähkömoottori on polttomoottoriin verrattuna yksinkertainen kapistus. Mekaanikolta menee vähemmän aikaa, kun autossa on vähemmän osia, joiden kunto pitää tarkastaa.
"Paluuta bensa-auton rattiin ei enää ole."
Vaikka säästäminen kannustaa sähköautoiluun, se ei Anjan mukaan ole heille tärkeintä.
– Tärkeämpi syy on ympäristöystävällisyys. Tämä on meille yksi keino saada hiilijalanjälkeämme pienemmäksi. Paluuta bensa-auton rattiin ei enää ole.
Voit lukea jutun kokonaisuudessaan ET-lehdestä 2/2023. Tilaajana pääset lukemaan lehden myös täältä. Jos et vielä ole ET-lehden tilaaja, tutustu digilehdet.fi-palveluun.