"Seniorit ovat nyt suuri ostajakunta. He hakeutuvat juurilleen lastensa ja lastenlastensa lähettyville".

Moni miettii mahdollisuutta asua eläkepäivillä lähempänä lapsiaan ja lapsenlapsiaan. On myös niitä, jotka työt toivat taajamiin ja jotka miettivät eläkkeelle jäätyään paluuta kotiseudulleen.

Ilmiön on havainnut myös Suomen kiinteistönvälittäjien liiton SKVL:n toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas.

–  Tämän ja viime vuoden keväänä tehtyjen jäsenkyselyjen vastausten perusteella on ollut nähtävissä, että seniori-iässä olevat ovat kohtuullisen suuri ostajakunta. He joko hakeutuvat juurilleen tai sitten lastensa ja lastenlastensa lähettyville.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asuntomarkkina kakistelee

Asuntomarkkinoilla on alavirettä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat alkuvuonna peräti 8,9 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Muualla maassa pudotus oli maltillisempi, mutta niin on myös hintataso.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Anttila-Kankaan mukaan nyt voi olla hyväkin hetki vaihtaa maisemaa.

– Isojen ja vanhojen omakotitalojen myynti on valtakunnallisesti katsoen hidasta. Toisaalta tilanteessa on paikkakuntakohtaisia eroja. Porin suunnalta on juuri viestitetty poikkeuksellisista, jopa yli 400 000 euron omakotitalojen myynneistä. Tärkeintä on tiedostaa alueensa hintataso ja suhteuttaa odotuksensa siihen.

Sumuisessa markkinatilanteessa kiinteistövälittäjän ammattitaito tai -taidottomuus korostuu.

– Jos kohde hinnoitellaan aluksi liian korkeaksi, se syö toteutuvaa kauppahintaa ja pidentää myyntiaikaa merkittävästi.

”Se joku, joka maksaa”

Markkinatilanne avaa myös mahdollisuuksia. Jos juuret ovat taantuvalla seudulla, asunnon kotiseudulta löytää nyt halvalla.

Tilastokeskuksen ja Uudenmaan liiton luvuista selviää, että Uudellemaalle muutti viime vuonna muista maakunnista 932 yli 65-vuotiasta. Uudeltamaalta pois muutti puolestaan 1 234 senioria.

Uudenmaan muuttotappio yli 65-vuotiasissa oli 302 henkilöä.

– Ainoa totuus ei ole se, että kaikki ihmiset haluavat muuttaa isompiin kaupunkeihin tai taajamiin, Jaana Anttila-Kangas kertoo.

Asumisen alueelliset hintaerot korostuvat entisestään. Helsingin yksiöissä hintataso on jo yli 5 000 euroa neliö.

– Pääkaupunkiseudulla on jatkuva pula pienistä asunnoista, mikä aiheuttaa selvästi suurempaa kysyntää tarjontaan nähden. Tämän kautta hintataso jatkaa nousuaan. Aina löytyy se joku, joka maksaa enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla