55–69-vuotiaat ovat työvoimapotentiaalia, jota hyödynnetään eri maissa vaihtelevasti. Suomi ei ole tässä asiassa mikään mallioppilas.

Maailman suurimpiin lukeutuva tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö PricewaterhouseCoopers, PwC, laati ikääntyneiden työvoimaa käsittelevän Golden Age -selvityksen OECD-maista.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD koostuu 34 valtiosta, joista useimmat ovat eurooppalaisia.

Raportin mukaan Suomi on ikääntyvien työllistäjänä keskikastia, sijalla 16.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Taustaa: Lähestyykö eläkeikä? Muista huokoistaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parhaiten pärjäävät Islanti, Uusi-Seelanti ja rakas naapurimme Ruotsi. Seuraavina tulevat Israel, Norja ja Chile. Perää pitävät Luxemburg, Slovenia ja Turkki.

Suunnilleen samalla viivalla Suomen kanssa ovat Australia, Portugali ja Saksa. Päivittäisissä uutisotsikoissa paistatteleva Kreikka on sijalla 29.

Raportissa tarkastellaan erityisesti 19:nnellä sijalla olevaa Iso-Britanniaa. Maan bruttokansantuote nousisi yli viisi prosenttia, jos ikääntyvää työvoimaa hyödynnettäisiin samaan malliin kuin Ruotsissa.

Selvityksessä käytettiin maakohtaisesti seitsemää eri indeksiä. Työkalupakissa olivat muun muassa 55–69-vuotiaiden työllisyys, miesten ja naisten välinen ero työllisyydessä sekä keskimääräinen eläköitymisikä. Tiedot ovat vuodelta 2013.

Taustaa: Eläkeikä lähestyy – työttömyysriski kasvaa

PwC suosittaa valtioille Ruotsin mallin mukaisia toimia. Niihin kuuluvat esimerkiksi eläkeiän nosto elinajanodotteen mukaisesti ja kannustimien luominen ikääntyneiden pitämiseksi työelämässä.

Kannustimia ovat verohelpotukset tai jopa palkankorotukset, kuten Japanissa.

Myös koulutuksella, ikärasismiin puuttumalla ja osa-aikatyön mahdollisuuksia lisäämällä ikääntyneiden työvoimaa saataisiin paremmin hyödynnettyä.

Joissakin maissa toimenpiteitä tulisi kohdistaa erityisesti ikääntyneiden naisten saamiseksi töihin.

Suomessa on valmisteilla laki, jonka mukaan vanhuuseläkeiän alaraja nousee vuodesta 2017 asteittain 65 vuoteen 2025 mennessä.

Lue myös: Eläkeikä nousee 65 vuoteen – hetkeksi

Vaikka työurien pidentäminen saattaa estää nuorten työllistymistä yksittäisissä yrityksissä tietyllä hetkellä, kansantalouden näkökulmasta työpaikkoja syntyy.

Tätä perustellaan selvityksessä sillä, että kun ihmiset ovat pidempään töissä, heillä on myös varaa ostaa enemmän tuotteita ja palveluja.

Elkeraja vaikka viiteenkymmeneen,  eli niin alas että nuoret pääsee  työelämään kiinne.

Vai onko tämä niiiin rikas valtio että voidaan muutama sukupolvi  laskea lomaillen läpi.

Aivan turha väite, että loppupäästä pidemmät työurat toisivat kansantaloudelle hyötyä. Eliniän odote on toki pidentynyt, mutta nykyisin sairauksia todetaan aiemmin, mutta niitä pitää kuitenkin hoitaa. Eli periaatteessa voidaan olla sinne 65v asti työelämässä, mutta siitä ollaan kyllä sairaslomilla aika iso osa. Ennen kuolemaa olisi kuitenkin mukava nauttia vapaa-ajastakin pitkän työrupeaman jälkeen.

Nuoriso aiemmin töihin, valmistumisajat lyhyemmiksi ja vanhemmat ihmiset eläkkeelle viimeistään 63, mieluimmin aikaisemmin. Ekonomistien yksimielisyys työurien pidentämisestä on surullista luettavaa, osoittaa jälleen miten Suomessa on vähän omilla aivoillaan ajattelevia ihmisiä, vaikka olisivat kuinka akateemisesti koulutettuja. Muualla maailmassa sitä kutsutaan yksinkertaisuudeksi, suorastaan osoitukseksi riittävän älyn puutteesta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla