55–69-vuotiaat ovat työvoimapotentiaalia, jota hyödynnetään eri maissa vaihtelevasti. Suomi ei ole tässä asiassa mikään mallioppilas.

Maailman suurimpiin lukeutuva tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö PricewaterhouseCoopers, PwC, laati ikääntyneiden työvoimaa käsittelevän Golden Age -selvityksen OECD-maista.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD koostuu 34 valtiosta, joista useimmat ovat eurooppalaisia.

Raportin mukaan Suomi on ikääntyvien työllistäjänä keskikastia, sijalla 16.

Taustaa: Lähestyykö eläkeikä? Muista huokoistaa

Parhaiten pärjäävät Islanti, Uusi-Seelanti ja rakas naapurimme Ruotsi. Seuraavina tulevat Israel, Norja ja Chile. Perää pitävät Luxemburg, Slovenia ja Turkki.

Suunnilleen samalla viivalla Suomen kanssa ovat Australia, Portugali ja Saksa. Päivittäisissä uutisotsikoissa paistatteleva Kreikka on sijalla 29.

Raportissa tarkastellaan erityisesti 19:nnellä sijalla olevaa Iso-Britanniaa. Maan bruttokansantuote nousisi yli viisi prosenttia, jos ikääntyvää työvoimaa hyödynnettäisiin samaan malliin kuin Ruotsissa.

Selvityksessä käytettiin maakohtaisesti seitsemää eri indeksiä. Työkalupakissa olivat muun muassa 55–69-vuotiaiden työllisyys, miesten ja naisten välinen ero työllisyydessä sekä keskimääräinen eläköitymisikä. Tiedot ovat vuodelta 2013.

Taustaa: Eläkeikä lähestyy – työttömyysriski kasvaa

PwC suosittaa valtioille Ruotsin mallin mukaisia toimia. Niihin kuuluvat esimerkiksi eläkeiän nosto elinajanodotteen mukaisesti ja kannustimien luominen ikääntyneiden pitämiseksi työelämässä.

Kannustimia ovat verohelpotukset tai jopa palkankorotukset, kuten Japanissa.

Myös koulutuksella, ikärasismiin puuttumalla ja osa-aikatyön mahdollisuuksia lisäämällä ikääntyneiden työvoimaa saataisiin paremmin hyödynnettyä.

Joissakin maissa toimenpiteitä tulisi kohdistaa erityisesti ikääntyneiden naisten saamiseksi töihin.

Suomessa on valmisteilla laki, jonka mukaan vanhuuseläkeiän alaraja nousee vuodesta 2017 asteittain 65 vuoteen 2025 mennessä.

Lue myös: Eläkeikä nousee 65 vuoteen – hetkeksi

Vaikka työurien pidentäminen saattaa estää nuorten työllistymistä yksittäisissä yrityksissä tietyllä hetkellä, kansantalouden näkökulmasta työpaikkoja syntyy.

Tätä perustellaan selvityksessä sillä, että kun ihmiset ovat pidempään töissä, heillä on myös varaa ostaa enemmän tuotteita ja palveluja.

Vierailija

Suomi on keskikastia ikääntyneiden työllistäjänä

Aivan turha väite, että loppupäästä pidemmät työurat toisivat kansantaloudelle hyötyä. Eliniän odote on toki pidentynyt, mutta nykyisin sairauksia todetaan aiemmin, mutta niitä pitää kuitenkin hoitaa. Eli periaatteessa voidaan olla sinne 65v asti työelämässä, mutta siitä ollaan kyllä sairaslomilla aika iso osa. Ennen kuolemaa olisi kuitenkin mukava nauttia vapaa-ajastakin pitkän työrupeaman jälkeen. Nuoriso aiemmin töihin, valmistumisajat lyhyemmiksi ja vanhemmat ihmiset eläkkeelle viimeistään...
Lue kommentti

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.