Pyöreän pöydän ääressä on 45 vuoden aikana istunut tuhansia ikionnellisia suomalaisia, kukin lottovoittaja vuorollaan.

Tervetuloa, huikkaa lupsakan oloinen mies Veikkauksen pääkonttorin aulassa. Tero Talaslahden kätteleminen sävähdyttää. Tuolla kouralla on sanottu käsipäivää yli sadan miljonäärin kanssa.

Tero työskentelee Veikkauksella tiimissä, jonka yhtenä tehtävänä on isännöidä niitä voittajia, jotka kutsutaan yhtiön pääkonttorille juhlakahveille.

Veikkauksen matala rakennus edustaa 70-luvun betoniarkkitehtuuria ankeimmillaan. Sisällä mennään pitkin pitkää käytävää, joka tuo mieleen terveyskeskuksen seinillä roikkuvista maalauksista huolimatta – tai ehkä juuri niiden takia. Käytävän päässä on hämärä neuvotteluhuone, jota ei ole remontoitu rakennuksen valmistuttua. Mistään ei voisi arvata, että tässä huoneessa on istunut tuhansia miljonäärejä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt heitä on paikalla kaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolme miljoonaa

Jos odottaa lottovoiton näkyvän päälle, pettyy varmasti pariskunnan nähdessään. Ei kalliita käsilaukkuja, ei timanttikoruja, ei huolimattomasti pöydälle nakattuja loistoauton avaimia.

Neljä vuotta sitten pariskunta – kutsutaan heitä vaikka Kaijaksi ja Heikiksi – oli mukana lottoporukassa, joka voitti kolme miljoonaa euroa. Heikki, Kaija ja heidän tyttärensä saivat potista valtaosan, kolme muuta pienemmät summat. Kaija teki rivin samalla matkalla, kun oli viemässä äitiään takaisin kotiin maalle.

– Pysähdyin ostamaan hänelle juotavaa ja tein samalla loton, kun tajusin, että on lauantai.

Kesti hetken ennen kuin tajusin. Jumalauta, seitsemän oikein!

Sunnuntaiaamuna Kaija tarkasti kupongin tietokoneelta. Toiseksi viimeisessä rivissä oli samat numerot kuin tietokoneen näytöllä.

– Kesti hetken ennen kuin tajusin. Jumalauta, seitsemän oikein! Huusin Heikin paikalle, pyysin ensin istumaan ja käskin sitten tarkistamaan rivin.

Ensijärkytyksen jälkeen iski epäusko, joka kesti pitkään.

– Vein kupongin Veikkauksen pääkonttorille heti maanantaina, ettei se vain katoa. Rahojen saamisessa kestää muutamia viikkoja. Koko sen ajan olimme varmoja, että joku virhe tässä on, eikä rahoja tulekaan.

Kun rahat viimein tulivat, iski epäily, että kyllä ne varmasti sieltä katoavat.

Epäusko ei loppunut vielä silloinkaan, kun pariskunta kävi voittajakahveilla Veikkauksen kabinetissa. Rahat maksettiin tilille samana päivänä.

– Verkkopankin tunnusluvut meinasivat loppua kesken, kun kävimme vähän väliä tarkastamassa, ovatko rahat jo tilillä. Ja kun rahat viimein tulivat, iski epäily, että kyllä ne varmasti sieltä katoavat.

Usko suomalaiseen pankkijärjestelmään horjui niin, että Heikki ja Kaija avasivat tilejä eri pankeissa, ettei koko summa katoaisi.

– Onneksi tuo oli vain ohimenevä vaihe. Nyt olemme nuo hätäpäissään avatut tilit jo valtaosin lopettaneet.

Se on salaisuus

Heikki ja Kaija kertoivat voitostaan avoimesti tutuilleen. Moni lottovoittaja ei paljasta onnenpotkua kuin lähimmille sukulaisilleen, osa ei edes lapsilleen, tietää Veikkauksen Tero Talaslahti.

– Jotkut voittajat alkavat matkustella ihan sen takia, että lomalla he saavat käyttää rahaa vapaasti. Tuntemattomien keskellä vauraudesta voi nauttia.

Veikkauksen väki on kysellyt voittajilta heidän suunnitelmistaan ja haaveistaan. Vastauksissa korostuu tavallisuus. Moni suunnittelee ostavansa Skoda Octavian, auton, joka ei taatusti pistä naapureiden silmään. Suosikkilomakohteet taas ovat Thaimaa ja Teneriffa – juuri ne paikat, joihin suomalaiset reissaavat silloinkin, kun lotossa on ollut oikein vain neljä ja lisänumero.

Vähemmän useammille

Nesteen huoltoasemalla, 800 metrin päässä Veikkauksen pääkonttorista, voittokahveista vasta unelmoidaan. Keskiviikkoiltapäivänä lottoajien määrä alkaa kasvaa, sillä illalla on Viking Loton arvonta. Päävoittona on valtava summa, yli 20 miljoonaa euroa. Saman verran tienaa 14 keskituloista ihmistä koko työuransa aikana. Lottovoitto tosin tulee puhtaana käteen, toisin kuin palkat.

Ei kukaan tarvitse yli kymmentä miljoonaa.

Kaksikymmentä miljoonaa.

– Se on jo liikaa, sanoo kuponkia täyttävä Vuokko Kaukonen, 77.

– Ei kukaan tarvitse yli kymmentä miljoonaa. Rahat pitäisi jakaa tasaisemmin, niin että pienistäkin voitoista olisi jotain iloa.

Veikkauksen kannalta jättipoteissa on järkeä. Mitä suurempi potti, sitä innokkaammin suomalaiset kuponkeja täyttävät. Tavallisella viikolla lottoajia on noin 900 000, jättipottia saattaa hamuta jo 1,5 miljoonaa ihmistä. Vielä enemmän kasvaa Veikkauksen keräämä potti. Jos normaalisti Lottoon upotetaan noin seitsemän miljoonaa euroa, voi summa nousta jättipottiviikolla 20 miljoonaan.

Mitä Vuokko Kaukonen tekisi päävoitolla?

– Herranjestas! Eihän tässä iässä enää sellaisia rahoja tarvitsisi. Autokin on juuri vaihdettu. Kotona teettäisin remontin, mutta muuten jakaisin rahat lapsille ja lapsenlapsille.

Samaa sanoo vieressä lottoava Kaitsu Eklund, 66.

– Jättipotit ovat jo naurettavan isoja. Voitto voisi olla vaikka milli maksimissaan. Tällaiselle vanhalle miehelle riittäisi muutama kymppitonni hyvin. Jos enemmän tulisi, tietäisin kyllä avustuskohteita, joihin rahat jakaisin.

Suomeen tuli yhdellä iskulla 20 lottomiljonääriä.

Unelman perässä

Rahapelit elävät unelmista. Unelmista, jotka voivat toteutua. Vaikka useimmat voittajat eivät asiasta huutele, on heitä paljon. Yksin lotossa päävoittoja jaetaan vuodessa kymmeniä. 45 vuoden aikana voittajia on kertynyt yli 3100, enemmän kuin Suomessa on vaikkapa pappeja. 

– Omanlaisensa ennätys on viime vuoden ystävänpäivä. Silloin kahden 10 hengen porukan kesken jaettiin 28 miljoonan euron potti. Suomeen tuli yhdellä iskulla 20 lottomiljonääriä, Tero Talaslahti kertoo.

Lottoarvonnan ajankohta on unelmien kannalta täydellisesti valittu. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan lauantai on suomalaisista viikon paras päivä. Saman tutkimuksen mukaan olemme onnellisimmillamme lauantai-iltana. Siihen tunteeseen lotto sopii. Moni täyttääkin kupongin vasta arvontapäivänä – tai antaa koneen täyttää. Yhä useampi nimittäin pelaa Veikkauksen nettisivuilla, jossa erilaisten rahapelien määrä on mykistävän suuri.

Isoja ovat peleihin käytetyt rahatkin. Veikkauksen liikevaihto on yli kaksi miljardia euroa. Ei ihme, että Veikkauskortti on Suomen kolmanneksi yleisin kanta-asiakaskortti, heti S-Etukortin ja Plussa-kortin jälkeen.

Jos Veikkaus vie, kyllä se antaakin. Viime vuonna yhtiö maksoi voittorahoja yhteensä yli 1,2 miljardia euroa. Riihikuivista 50 euron seteleistä summalla voisi kasata 2,5 kilometriä korkean tornin. Samaan aikaan Veikkaus tuki taidetta, tiedettä, liikuntaa ja nuorisotyötä 515 miljoonalla eurolla.

– Kaltaistani taiteen ja liikunnan ystävää lämmittää ajatus, että saan työskennellä tällaisessa talossa, Tero Talaslahti kiittelee.

Elämä olisi muuttunut varmasti enemmän, jos voitto olisi tullut nuorempana.

Toteutuvatko unelmat?

Heikki ja Kaija olivat jo ennen voittoa varakkaita. Eivät rikkaita, mutta hyvin toimeentulevia. Oli asunto Helsingin keskustassa, mökki ja sijoitusasunto. Ehkä sen takia heidän elämänsä ei mullistunut, vaikka hetkellisesti ajatukset myllersivät.

– Päässä pyöri ajatus, että nyt kaikki on mahdollista. Rauhoituin kuitenkin aika nopeasti. Elämä olisi muuttunut varmasti enemmän, jos voitto olisi tullut nuorempana.

Lähellä sekin oli. Kaija oli vuosia työpaikan lottoporukassa. Hänen jäätyään äitiyslomalle porukka sai täysosuman. Puoli miljoonaa markkaa meni sivu suun.

– Se oli iso raha siihen aikaan. Työkaverit ostelivat sillä rahalla asunnot itselleen.

Uuteen kotiin palkkasimme siivoojan, mutta en tykännyt siitä, että meillä ramppasi vieraita ihmisiä.

Uusi asunto on monien voittajien haaveissa, niin myös Heikin ja Kaijan. Nyt he ihailevat olohuoneestaan merinäköalaa. Ilman voittoa unelma ei olisi toteutunut. Muuten arki ei ole muuttunut juuri lainkaan.

– Uuteen kotiin palkkasimme siivoojan, mutta en minä tykännyt siitä, että meillä ramppasi ihan vieraita ihmisiä. Nykyään siivoamme taas itse, Kaija kertoo.

Heikki jäi eläkkeelle, mutta se olisi tapahtunut pian ilman voittoakin. Kaija on edelleen työ-elämässä.

– Tein pikaisen laskutoimituksen ja huomasin, ettei voitto-osuudellani koko loppuelämää kateta. Ajatukseni on kuitenkin elellä tässä vielä vuosikymmeniä.

Kaija kertoo, että osa sukulaisista ja tutuista kuvittelee, että pariskunnalla on koko voittosumma aina käden ulottuvilla. Asunnon ja autojen ostosta yli jääneet rahat on kuitenkin sijoitettu mahdollisimman tuottoisasti mutta turvallisesti.

Voiton aiheuttama tunnemyrsky vei parisen vuotta. Nyt neljän vuoden jälkeen pariskunta osaa arvioida haaveiden ja todellisuuden eroa, samoin omaa suhdettaan rahaan ja sen käyttämiseen.

Välillä mietin, että olisi kyllä hienoa ostaa iso moottorivene.

– Aina välillä mietin, että olisi kyllä hienoa ostaa iso moottorivene, Princess 65. Sitten ajattelen asiaa järkevästi ja tajuan, että ajaisin sillä ehkä kerran kesässä Pori Jazzeille. Eihän veneen ostossa olisi mitään järkeä, Heikki nauraa.

Kaijan mukaan monelta lottohaaveilijalta unohtuu se, että ihminen on kuitenkin sellainen kuin on. Ei lottovoitto perusluonnetta mihinkään muuta eikä anna lisää voimavaroja.

– Olimmehan me miettineet, että matkustelisimme paljon, jos voittaisimme lotossa. Minä olen kahden viikon matkan jälkeen kuitenkin niin poikki, että moneen kuukauteen ei edes jaksa miettiä uutta reissua.

Turha sitä on kiistää, että aito samppanja maistuu paremmalta.

Järkevä rahankäyttö ei tarkoita, etteivätkö Kaija ja Heikki osaisi nauttia voiton mahdollistamasta luksuksesta.

– Turha sitä on kiistää, että aito samppanja maistuu paremmalta.

Lähteet: Suomalainen lauantai -tutkimus. Veikkaus.

Sairasperuna

Epäoikeudenmukaisuus on se vallitseva asia maailmassa. Tehnyt työtä koko elämän niin että terveys meni jo 55:na ja nyt istun sohvalla yksin päivästä toiseen. En edes haluaisi miljoonia,sadattuhannet riittäisivät hyvin. Auttaisin kahta lastani ja itselle mörskään remontin kun 3-4 hirttä on jo maan alla. Ja kaivon kun saisi ettei tarvitsisi vettä varastaa. Ja pääsisi silmälääkäriin ja saisi kunnolliset silmälasit. Kun ei noi Dokmanni lasit ole aina kovin hyviä. Tasan ei käy onnen lahjat!

Sisältö jatkuu mainoksen alla