Taantumauutisten alle on peittynyt se tosiasia, että yli viisikymppiset naiset ovat työelämässä mukana enemmän kuin koskaan.

Hyviä uutisia: vuodesta 2000 naisten työurat ovat pidentyneet peräti neljällä vuodella.

55–59-vuotiaiden naisten työllisyysaste on noussut vuosituhannen vaihteesta lähes 15 prosenttiyksikköä ja oli toissa vuonna jo 75 prosenttia.

60–64-vuotiaiden naisten työllisyys on kohentunut vielä nopeammin. Lähes joka toinen yli kuusikymppinen nainen on töissä, kun vuosituhannen vaihteessa töissä oli vain viidennes yli kuusikymppisistä naisista.

55–59-vuotiaiden naisten työllisyysaste on ylittänyt selvästi yleisen työllisyysasteen. Se ylittää jopa Ruotsin ja Saksan esimerkillisen kovina pidetyt työllisyysasteet.

Taantuma iski miehiin

Vuonna 2008 alkanut taantuma on kohdellut naisia huomattavasti hellävaraisemmin kuin miehiä. Toissa vuonna naisista oli suurempi osa töissä kuin miehistä. 55+-väestössä ero naisten eduksi on kasvanut selvästi koko taantuman ajan.

Vuosina 2007–2013 teollisuudesta hävisi melkein 80 000 työpaikkaa, kun taas terveys- ja sosiaalipalveluihin työpaikkoja syntyi yli 30 000 lisää.

Työpaikkoja katosi muiltakin perinteisiltä miesten aloilta kuten maa- ja metsätaloudesta, kuljetuksesta, varastoinnista ja rakentamisesta.

Kannattaa opiskella

Jos tätä nykyä 18-vuotias nuori nainen jaksaa lukea itselleen keski- tai korkeamman asteen koulutuksen, hänen työuransa pituudeksi on luvassa 33–36 vuotta ja työttömyysvuosia matkalle mahtuu alle neljä. Työura on lähes yhtä pitkä kuin miehillä, vaikka väliin osuu hoitovapaita.

Sukupuolta enemmän vaakakupissa painaa koulutus. Jos nainen suorittaa vain pakolliseen oppivelvollisuuden, työuraa on edessä yli kymmenen vuotta vähemmän kuin lukion tai ammattikoulun suorittaneilla ikätovereilla.