Hoitamattomista laskuista ja veloista aiheutuvia maksuhäiriöitä on tullut hurjasti lisää yli 65-vuotiaille suomalaisille. Erityisesti miehet elävät yli varojensa.

Entistä useampi jättää luottonsa tai laskunsa maksamatta niin pitkäksi aikaa, että saa siitä maksuhäiriömerkinnän. Tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä sellainen on jo 367 000 henkilöllä. Joukko on kasvanut vuodessa tuhansilla, ilmenee Asiakastiedon tuoreista luvuista

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa muun muassa lainan, luottokortin tai vaikkapa vuokra-asunnon saamista.

Edes vanhuus ei näytä takaavan viisautta raha-asioiden hoidossa.

– Erityisen selvästi maksuhäiriöisten määrä on kasvanut eläkeikäisten joukossa. Syyskuussa 2012 maksuhäiriöisiä yli 65-vuotiaita oli  noin 17 000, on vastaava luku nyt yli 23 000, Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen kertoo.

Muhosesta on huolestuttavaa, että eläkeiän saavuttaneet tai sitä lähestyvät eivät selviä laskuistaan.

– Heille tilanteen korjaaminen on erityisen vaikeaa, koska esimerkiksi tulotaso ei enää nouse.

Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on kasvanut tasaisesti lähes kaikissa ikäluokissa. Jo joka kymmenes on laistanut luoton- tai laskunmaksusta niin, että siitä on tullut merkintä luottotietorekisteriin.

Erityisen paljon maksuvaikeuksia näyttää olevan miehillä. Myös yli 65-vuotiaiden joukossa maksuhäiriöt ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla.

Yhä useampi kuilun partaalla

Huono uutinen on myös se, että yksittäiset tapaukset ovat entistä pahempia eli maksamattomista veloista ja laskuista kertyy yhä suurempia summia.

– Sellaisia henkilöitä on paljon, jotka ovat kuilun partaalla. Heillä ei vielä ole maksuhäiriömerkintää, mutta velkaa on selkeästi liikaa tuloihin nähden, Muhonen arvioi.

Ajallaan maksamatta jää erityisesti kulutusluottoja, laskuja, jotka liittyvät viestintään ja energiaan sekä verkkokauppaostoksiin.

Luotonhakija vähättelee velkojaan

Maksuhäiriökierteeseen voi ajautua, jos velkaa on moneen suuntaan. Erityisesti ne, jotka jo ovat ylivelkaantuneet, saattavat luottoa hakiessaan jättää ilmoittamatta muita velkojaan.

– Aina tämä ei ole edes tahallista. Velkojen määrää voi olla vaikea hahmottaa, kun niitä on paljon, Muhonen toteaa.

Lääkkeeksi maksuhäiriöongelmaan Muhonen toivoo Suomeen niin sanottua positiivista luottorekisteriä, joka esimerkiksi Ruotsissa on jo parikymmentä vuotta hillinnyt tehokkaasti maksuhäiriöiden kasvua.

Rekisteristä luotonantaja näkisi suoraan, kuinka paljon lainaa ihmisellä jo on, ja voisi sen perusteella harkita uuden luoton antamista.

Vierailija

Vaari polttaa rahaa yli varojensa – "paljon ihmisiä kuilun partaalla"

Anteeksi vaan, mutta minä en ymmrrä tuollaista asennetta! Eletään yli varojensa! Kyllä suomenmaassa jokaiselle taataan perustoimeentulo, se on omaa tyhmyyttä jos ei sitä rahaa halua eikä pysty kurinalaisesti ja vastuullisesti käyttämään. Hieman ylpeyttä ajatusmaailmaan ei olisi pahitteeksi, se venyttää rahan riittämään. Hieman nöyryyttä luopumaan siitä mihin ei ole varaa. Ja kas kuinka sitä oppiikin arvostamaan itseään, siinä missä ennen ehkä halveksi huonoa rahankäyttöään.
Lue kommentti