Ikääntyminen on hauskaa, kun siihen varautuu. Mietit seuraavat asiat ennen kuin täytät 70 vuotta.

1. Muutto

Aktiivisina seniorivuosina kannattaa uhrata muutama ajatus sille, pärjääkö nykyisessä asunnossaan vielä seuraavat 10-20 vuotta. Ja pärjääkö asunnossa myös yksin, jos elämänkumppani poistuu rinnalta.

Lapsiperhevaiheen asunto on monille asumishistorian huipennus, josta ei hevin luovuta. Tällainen ajattelu johtaa helposti siihen, että ikääntyvä asuu vielä viimeisillä voimillaan työlästä pientaloa, joka pullistelee eletyn elämän tavaraa ja muistoja.

Jos asumismuodon vaihtaa ajoissa pienempään ja esteettömänpään, elämä helpottuu aika lailla. Parhaassa tapauksessa vaihdossa jää jopa voitolle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Talousarvio

Kaksi kolmasosaa suomalaisista uskoo, ettei pysty hankkimaan elämänsä ehtoossa kaikkia tarvitsemiaan palveluja lakisääteisen eläkkeensä turvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleisimmät tavat varautua seniorielämän menoihin ovat omistusasunto, säästäminen sekä osake- tai rahastosäästäminen. Ainakin osa varoista pitäisi olla sellaisessa muodossa, että ne voi vapauttaa tarpeen tullen helposti käyttöön.

Jos suuri osa varallisuudesta on kiinni asunnossa, asuntovarallisuuden määrä kannattaa arvioida realistisesti. Mitä asunnosta saisi tässä kunnossa ja markkinatilanteessa – ja onko arvo nousussa vai laskussa.

3. Rakkaus

Toimiva parisuhde kaipaa päivittämistä ja uusia alkuja.

Kun työurat on tehty, lainat maksettu ja lapset kasvatettu, kumppanuus ei rakennu entisessä määrin velvollisuuksille. Parisuhteeseen avautuu sekä mahdollisuuksia että uhkia.

Eläkevuosien avioerot kertovat siitä, että ihmisillä on yhä enemmän odotuksia seniorivaiheen parisuhteelle eikä pelkkä yhteen kasvaminen ja sanaton yhteisymmärrys riitä.

Kommunikaatio on kaikki kaikessa. On opittava puhumaan tunteistaan, toiveistaan ja pettymyksistään. Ennen kaikkea on opittava kuuntelemaan, mitä toinen sanoo. ”Mä kyllä tiedän…” on pitkässä parisuhteessa tuhoisa asenne.

On vaarallista muuttua ja vielä vaarallisempaa olla muuttumatta.

4. Luopuminen

Luopuminen voi olla kärsimys- tai huvinäytelmä – todennäköisesti se on kumpaakin.
Turhasta luopuminen on nautinto tai ainakin helpotus, kun sen tekee ajoissa ja harkitusti. Hyvin harva näyttää katuvan sitä, että on muuttanut ajoissa toimivampaan asuntoon ja tyhjentänyt komeronsa.


Kypsä ihminen ymmärtää rajallisuutensa. Maailma ja sen tavarat ovat sittenkin vain lainassa. Eikö niin?

Jos nuorempi sukupolvi jaksaa pitää niistä paremman huolen, kannattaa antaa heille tilaisuus. Ennakkoperintöä jakamalla ja lahjoja antamalla saa nauttia elämäntyötä hedelmistä vielä kertaalleen.

Sukupolvenvaihdosta kannattaa harkita myös omakotitalo- ja mökkitonteilla. 

5. Unelmat

Aikaa ei ole säilöttäväksi. Kannattaa sanoa ajoissa, mitä aikoo sanoa ja tehdä mitä haaveilee tekevänsä.
Tärkeintä on pitää huoli, että herää uuteen aamuun uteliaana ja valmiina opettelemaan jotain uutta. 

Haluanko oppia uuden kielen? Jatkaa opiskelua? Kävellä Santiago de Compostelaan? Soittaa ystävälle, jota en ole tavannut 40 vuoteen? Opetella argentiinalaista tangoa? Viedä puolison yllätyslomalle?

No niin, mikä estää?

100 asiaa, jotka sinun pitää tehdä ennen kuin täytät 75 vuotta

Sisältö jatkuu mainoksen alla