Seniorien uudenlaisen loma- ja asumiskohteen arkkitehtuurikilpailu ratkesi viime syksynä. Mitä hankkeelle kuuluu nyt?

Ristijärvellä on mietitty 2000-luvulla kuumeisesti senioriliiketoiminnan ja -asumisen hankkeita. Työtä on tehnyt ja koordinoinut kunnan kehittämisyhtiö Seniorpolis Oy.

Vuonna 2012 valmistuneessa Ristijärven matkailun edistämissuunnitelmassa esiteltiin idea senioreille suunnatusta ”kultaisen iän kohteesta”, jossa yhdistyisi sekä loma- että pysyvää asumista. Sijaintipaikaksi valittiin Ristijärven Pirtin alue, jossa toimii ennestään leirintäalue ja lomakylä.

Kohteen suunnittelu käynnistyi arkkitehtuurikilpailulla, jonka voitti viime elokuussa Verstas Arkkitehdit Oy:n suunnitelma ”Helminauha”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kainuulaishankkeen ensivaiheessa oli mukana myös Pöyry Finland, joka mietti ja laski auki erilaisia toteuttamisvaihtoehtoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pohjatyön rahoittivat Euroopan aluekehitysrahasto, Kainuun Ely-keskus ja Ristijärven kunta.

Alustavaa kiinnostusta                                                                            

Ristijärven kohdetta markkinoidaan nyt nimellä Helmi Villas. Se tavoittelee asiakkaikseen seniorilomalaisia, jotka ovat valmiita sijoittamaan itseensä ja hyvinvointiinsa.

Tavoitteena on luoda alue, jossa on tarjolla asuntojen lisäksi palveluita. Alueen markkinointislogan kuuluu: ”Keidas keskellä Kainuuta”.

Keväiseen markkinatutkimukseen vastasi runsas tuhat yli 55-vuotiasta lähiseudulta Oulusta ja Kainuusta.

30 prosenttia vastaajista näki itsensä kohteen potentiaalisena käyttäjänä. Huoneiston ostamista voisi harkita runsas sata vastaajaa.

Toivotuimpia palveluita Helmi Villas -alueen vierailijoille olisivat ravintolat, kävelyreitit, sisäliikuntapalvelut, hyvinvointipalvelut ja luontoretket.

Riskin kantaja puuttuu

Seuraavaksi hankkeen pitää läpäistä todellisuustesti. Lähteekö joku kaupallinen toimija vetämään hanketta omalla riskillään?

– Kunta tulee vastaan tontin osalta, kaavoittamalla ja rakentamalla kunnallistekniikan, mutta itse liiketoimintaan emme osallistu, Ristijärven kunnanjohtaja Raija Potila sanoo.

Ensimmäisessä vaiheessa alueelle kaavaillaan 50 uutta asuntoa. Potila arvelee, että yrittäjän alkuinvestoinnit olisivat 5–6 miljoonaa euroa.

– Nyt myyntityö lähtee toden teolla käyntiin ja siitä vastaa Seniorpolis. Yhteistyökumppanina toimii Kainuun Etu. Syksyllä osallistumme muun muassa sijoittajatapaamisiin, Potila kertoo.

Kunnanjohtaja toivoo, että päätöksiä syntyisi ja hanke siirtyisi toteutusvaiheeseen viimeistään 2016.

– Konsepti on sen verran uusi, että käynnistelyyn menee jonkin aikaa, Potila ennustaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla