Työpaikan menetys ja arvostuksen puute painavat ikääntyneitä työntekijöitä. Moni kokee ikäsyrjintää, osa jopa painostusta eläkkeelle.

– Ikäsyrjinnän kokemukset eri muodoissa, ja jo pelkkä ikäsyrjinnän olemassaolon tiedostaminen työpaikalla oli hämmentävän yleistä, Katri Halen arvioi Helsingin yliopistoon tekemänsä tutkimuksen tuloksia.

Halen keräsi muun muassa ET-lehdessä vuonna 2011 olleella ilmoituksella ikääntyneiden kirjoituksia työssä jatkamisesta ja eläkkeelle siirtymisestä. Kirjoituksia kertyi 164.

Valtaosa kirjoittajista oli vielä työelämässä, kaksi kolmesta oli 55–64-vuotiaita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Yllätyksellisintä vastauksissa itselleni oli se, että moni kirjoittajista mainitsi olevansa helpottunut ja iloinen siitä, että vihdoinkin ikääntyneiden omia kokemuksia ja ajatuksia kuunnellaan työssä jatkamiseen ja eläkkeelle siirtymiseen liittyen, Halen huomauttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Olet kehityksen este"

Ikään liittyvä syrjintä oli kirjoittajille tuttua: työtehtäviä oli yksinkertaistettu, koulutusmahdollisuuksia vähennetty ja jopa painostettu eläkkeelle.

– Kehityksen esteenä oleminen sanottiin jopa suoraan, Halen kertoo.

Moni kirjoittaja jatkoi työssään tai oli siirtynyt tai siirtymässä eläkkeelle onnistuneesti. Osa ratkaisuista on kuitenkin tehty työelämän ja muun elämän puristuksessa.

– Muutamalle työttömäksi joutuneelle yrittäjyys oli ainoa vaihtoehto pysyä työelämässä, Halen kuvaa.

Jaksavatko nuoretkaan?

Kiire ja koventuneet arvot tuntuivat työssä. Kirjoittajat miettivät, pääsevätkö kunniallisesti eläkkeelle vai menettävätkö työpaikkansa sitä ennen.

Myös aito huoli nuoremmista sukupolvista paistoi vastauksista.

– Moni kommentoikin, että tuskin nuorempikaan sukupolvi jaksaa nykytyöelämän paineissa omaan eläkeikäänsä asti, jos mitään muutosta ei tapahdu, Halen kertoo.

Kirjoittajat arvelivat, että vuorotteluvapaa tai osa-aikaeläke auttaisi jaksamaan töissä pidempään, mutta näitä mahdollisuuksia on leikattu. Halenin mielestä tämä osoittaa, että työpaikoilla kaivataan lisää ikäjohtamista.

– Tarvittaisiin joustoja työelämän eri vaiheissa tukemaan työssä jatkamista ja jaksamista.

Kipuilu työssä jaksamisen ja eläkkeelle lähdön välillä oli kirjoittajilla kaksisuuntaista.

– Esimerkiksi läheisten avuntarve voi sekä työntää eläkkeelle että pitää työelämässä, Halen sanoo.

Joka kymmenes kohtaa ikäsyrjintää

Lähes joka kymmenes työntekijä havaitsi vuonna 2013 työpaikallaan ikääntyneiden syrjintää. Kaksi henkilöä sadasta joutui itse kokemaan sitä.

Vuonna 2012 tehdyssä kyselyssä yli puolet vastaajista arvioi, että 55 vuotta täyttäneillä henkilöillä on ikänsä vuoksi vaikeuksia työnsaannissa.

Tiedot ilmenevät torstaina julkistetusta työ- ja elinkeinoministeriön Työsyrjinnän seuranta Suomessa -tutkimuksesta.

Oletko kokenut ikäsyrjintää työpaikallasi? Kerro kokemuksistasi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Työpaikalleni tuli 4 v sitten organisaatiouudistus ja kaikki joutuivat hakemaan entistä työtään hakemuksella.
Osastomme uudeksi esimieheksi palkattiin vähän yli kolmekymppinen mies "talon ulkopuolelta" ja virkaa 20 v hoitanut yli viisikymppinen nainen alennettiin tämän "poikasen" alaiseksi! Uusi esimies ei kertaakaan ole palkannut töihin yli 40-vuotiaita, nuoria vaan.
Härskiä touhua. Tuntuu, että meidät eläkeikää lähestyvät halutaan savustaa ulos.

Pitäkää puolenne, ei vihjailuihin tarvitse alistua, tuon ikäinen ihminen tietää arvonsa.

Suuressa arvostetussa amerikkalaisessa it-firmassa melkein kaikki, n. 98%, 60 ikävuotta lähestyvät siivotaan pois. Potkut, paketti tai jonkinlainen varhaiseläke. Siinä mielessä tasa-arvoinen, että koskee myös alimpia pomoja. Lähdön ajankohta ratkaisee, saako kädenpuristuksen. Meneekö firmalla juuri silloin hyvin vai huonosti. Mikäli hommia on liikaa eikä nuorempia kannata kouluttaa, saa jatkaa eläkeikään, mutta varma ei voi olla enää 58-59 ikävuoden jälkeen. Lähtö voi tulla ja nopeasti, yleensä seuraavana päivänä on ulkona. Jää 20-30 vuotiskaffit juomatta ja kaverit hyvästelemättä, mutta ei työpaikka olekaan sosiaalisia suhteita varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla