Olen ollut puoli vuotta sairaslomalla. Työterveyslääkärini kanssa on ollut puhetta osatyökyvyttömyyseläkkeestä. Miten se koostuu ja kuinka se vaikuttaa lopulliseen eläkkeeseen? Osittain työkykyinen

Jos pääset osatyökyvyttömyyseläkkeelle, saat ansaita osa-aikatyöstä korkeintaan 60 prosenttia aiemmasta vakiintuneesta ansiotasostasi. Saat myös jäädä kokonaan pois työelämästä, jos haluat ja se on sinulle mahdollista.

Osatyökyvyttömyyseläkkeesi olisi puolet täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrästä. Täysi työkyvyttömyyseläke lasketaan sairastumiseen mennessä karttuneesta työeläkkeestä sekä tulevan ajan osasta, jossa otetaan huomioon työkyvyttömyyden takia karttumatta jäävä eläke.

Osa-aikatyöstä karttuisi vanhuuseläkettä 1,5 prosenttia vuodessa. Osatyökyvyttömyyseläkkeen jälkeen vanhuuseläkkeen määrä on täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrä + osa-aikatyöstä karttunut uusi eläke.
Pyydä eläkelaitokseltasi arvio, paljonko saisit osatyökyvyttömyyseläkettä ja paljonko se vaikuttaisi tulevaan vanhuuseläkkeeseesi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keskustelin eläkkeestäsi Eläke-Tapiolan palvelupäällikön Pia Aulaskosken kanssa.
www.tyoelake.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lainaus:

Eikö ole sama asia eri nimike vain.

Ei ole sama asia.

On mahdollista päästä osatyökyvyttömyyseläkkeelle, ellei jaksa tehdä kokoaikatyötä.

Osa-aikaeläkkeelle voi siirtyä omasta tahdostaan ennen varsinaista eläkeikää, ei tarvitse olla osittain työkyvytön, vaan muuten haluaa tehdä osa-aikatyötä.

Tarkempia tietoja saat omasta eläkelaitoksestasi, kuntapuolella tarkempia tietoja saat vaikkapa palkanlaskijalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla