Tyhjennä pakastin ja valmista runsas ateria sen aarteista. Mutta uskaltaako kaikkea vielä käyttää?  

Näin eri ruuat säilyvät pakkasessa

Marjat ja kasvikset: Säilyvät satokaudesta seuraavaan.

Kala: On raikkaimmillaan, kun käytät sen kolmessa kuukaudessa.

Liha: Kestää pakastusta 3-10 kuukautta. Mitä rasvaisempi liha, sitä lyhyempi säilyvyys.

Leivonnaiset: Kannattaa herkutella kuuden kuukauden kuluessa.

 

Herkuttele pakastin tyhjäksi 

Kokosimme alle ohjeita, joihin saat upotettua pakastimen antimia. 

Herukkamaljat

1 dl laimentamatonta punaherukkamehua
6 dl kivennäisvettä, esim. mansikka-raparperi
jäisiä herukoita
(vodkaa)

  1. Mittaa suoraan laseihin herukkamehua. Lorauta päälle kivennäisvettä ja lisää jäisiä marjoja.
  2. Vinkki: Voit terävöittää juomaa tilkalla vodkaa.

Tatti-kylmäsavu­porokeitto

1 sipuli
4 dl pakastettuja, pilkottuja tatteja
öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
100 g Koskenlaskija-kylmä­savuporojuustoa 
1 tl kuivattua rosmariinia tai pari oksaa tuoretta rouhittua mustapippuria
(suolaa)

  1. Kuullota silputtu sipuli öljyssä. Lisää joukkoon sienet. Paista sieniä, kunnes neste on haihtunut.
  2. Ripottele sekaan vehnäjauhot. Lisää vesi ja liemikuutio. Lohko keittoon juusto ja lisää mausteet.
  3. Hauduta 30 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa.

Juustosydämet

1 pkt lehtitaikinaa
1 muna
1 dl juustoraastetta
½ dl pinjansiemeniä
(sieniä)

  1. Ota lehtitaikinalevyt sulamaan leivinpaperin päälle pellille.
  2. Voitele pinta munalla. Ripottele päälle juustoraastetta ja pinjansiemeniä.
  3. Ajele levyt pieniksi ruuduiksi tai paina pienillä muoteilla haluamiasi kuvioita.
  4. Paista lehtisiä 200-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia eli kunnes ne ovat nousseet ja saaneet pintaan kauniin sävyn.
  5. Vinkki: Jos pakastesienten joukosta löytyy pieniä, kauniita sieniä, paina ne lehtitaikinan pintaan.

Riistarisotto

2 dl bulguria
6 dl vettä
½ tl suolaa
250 g käristyslihaa
paistamiseen öljyä
½ tl chili explosion myllystä, Santa Maria
1 punasipuli
kirsikkatomaatteja
2 rkl kapriksia
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl hienonnettua persiljaa
¼ dl hienonnettua timjamia
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

  1. Keitä vesi ja lisää bulgur kypsymään. Hauduta 8 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Ruskista käristysliha paistinpannulla öljyssä. Mausta liha chilillä ja ota pois pannulta.
  3. Kuori, halkaise ja viipaloi punasipuli. Kuullota sipuli öljyssä pannulla ja pudota sekaan halkaistut kirsikkatomaatit muutamaksi minuutiksi. Ota kasvikset syrjään pannulta.
  4. Lisää pannulle liha, bulgur, kaprikset, hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit ja yrtit. Lorauta oliiviöljyä mehevöittämään risottoa. Rouhi pintaan mustapippuria ja suolaa. Sekoita ruokaa wok­kauksen tyyliin kahdella puu­haarukalla. Maista ja lisää tarvittaessa chiliä myllystä.
  5. Kumoa risotto tarjoiluastiaan. Asettele päälle tomaatit ja punasipulit.

Manteliset marjapiiraat

noin 10 kpl

Pohja

150 g voita
2 dl ruokosokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
½ tl leivinjauhetta(1 rkl vettä)

Täyte

1 pötkö marsipaania
1 ½ dl mustikka- tai vadelmamarmeladia
pakastemarjoja, esim. mustikoita ja vadelmia
1 muna
sokeria

  1. Sekoita huoneenlämpöiseen voihin sokeri. Lisää pehmeään vaahtoon muna ja kuivat aineet ja tarvittaessa loraus kylmää vettä. Muotoile taikinasta pötkö ja anna sen vetäytyä tuorekelmuun käärittynä puolisen tuntia jääkaapissa.
  2. Leikkaa pötkö parin sentin viipaleiksi. Kauli viipaleista ohuita pyöreitä piirakkapohjia.
  3. Leikkaa marsipaanipötkö ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet piirakkapohjien keskelle. Levitä päälle pari tee­lusikallista marmeladia ja jäisiä marjoja.
  4. Rypytä piiraiden reunat karjalanpiirakan tapaan. Voitele reunat munalla ja ripottele pinnalle kidesokeria.
  5. Paista marjapiiraita 200-asteisessa uunissa koon mukaan noin 10–20 minuuttia.

+ Vaniljakastike piiraille

½ l täysmaitoa
2 keltuaista
2 rkl maizenaa
½ dl sokeria
1 ½ tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

  1. Erottele keltuaiset.
  2. Kaada maito pinnoitettuun kattilaan. Lisää joukkoon keltuaiset ja maizena. Kuumenna seosta samalla koko ajan sekoittaen. 
  3. Hauduta kastiketta 5 minuuttia.
  4. Lisää suurustettuun kiisseliin sokeri, vaniljasokeri ja ripaus suolaa.

Vinkki: Valmista kastike muuten samaan tapaan, mutta vaihda täysmaito kauramaitoon. Se sopii monille erityisruoka­valiota noudattaville ja maistuu aivan kaikille!

Makeat ja hapokkaat marjat ovat hyvä pari miedonmakuiselle piimähyytelölle.
Makeat ja hapokkaat marjat ovat hyvä pari miedonmakuiselle piimähyytelölle.

Piimästä syntyy pehmeä, ihana ja raikas jälkiruoka, joka on parhaimmillaan kesän marjojen kanssa tarjoiltuna. Tämä resepti tuli toiseksi ET:n Suuressa jälkiruokakilpailussa.

ET-lehti järjesti lukijoilleen Suuren jälkiruokakilpailun viime vuonna. Kilpailun voitti ihana tyrnijäätelö. Katso myös kolme muuta kilpailussa kymmenen parhaan joukkoon päässyttä reseptiä.

Toiselle sijalle kilpailussa ylsi kauhavalaisen Virpi Viinikan lähettämä piimähyytelön ohje. Näin raati kuvaili ohjetta:

"Tässä reseptissä trendikäs piimä on jalostettu pehmeäksi, maukkaaksi jälkiruuaksi. Yksinkertaisista aineksista syntyy klassikko!"

Kokeile itse!

Piimähyytelö

4-6 annosta

4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 1/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ l piimää

  1. Laita liivatelehdet väljään, kylmään veteen likoamaan 5 minuutiksi.
  2. Lisää kattilaan kerma, sokeri ja vaniljasokeri. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on kokonaan liuennut.
  3. Ota kattila pois liedeltä. Purista liivatelehdet mahdollisimman kuiviksi, pudota kuuman kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki.
  4. Lisää seokseen piimä ja sekoita kunnolla. Jaa seos suoraan annoslaseihin.
  5. Anna piimähyytelön hyytyä jääkaapissa muutama tunti.
  6. Tarjoa marjojen, hedelmien tai hillon kanssa.

Värikäs vihannespikkelssi ja mustikka-punasipulipikkelssi muistuttavat kesästä vielä loppuvuodestakin. Katso ohjeet!

Värikäs vihannespikkelssi

noin 1 ½ litraa

  • 5 valkosipulinkynttä
  • 3 eri väristä paprikaa
  • 2 avomaankurkkua
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 punasipuli
  • 1 dl sinapinsiemeniä

Liemi

  • 1/8 dl omenaviinietikkaa
  • 4 dl vettä
  • 3 ½ dl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 3 dl jääkuutioita
  1. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Poista paprikoista siemenet. Halkaise kurkut ja poista siemenet. Leikkaa kurkut, paprikat ja kesäkurpitsat ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja suikaloi sipuli.
  2. Yhdistä kulhossa vihannessuikaleet ja sinapinsiemenet. Jaa vihannekset puhtaisiin, desinfioituihin lasitölkkeihin.
  3. Yhdistä kattilassa etikka, vesi, sokeri ja suola. Kuumenna ja sekoita, kunnes sokeri ja suola liukenevat etikkaan. Nosta jäähtymään hetkeksi.
  4. Lisää hieman jäähtyneeseen liemeen jääkuutiot ja sekoita, kunnes ne sulavat. Kaada liemi vihannesten päälle tölkkeihin.
  5. Sulje tölkit tiiviisti kansilla ja laita maustumaan jääkaappiin kolmeksi päiväksi ennen käyttöä. Pikkelssi säilyy jääkaapissa muutaman kuukauden.

Vinkki: Kokeile vihannespikkelssiä makkaran kaveriksi!

 

Mustikka-punasipulipikkelssi

noin 1½ litraa

  • 1 l mustikoita
  • 1 punasipuli
  • 3 dl valkoviinietikkaa
  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl suolaa
  • 4 neilikkaa
  • 1/4 tl kokonaisia korianterinsiemeniä
  1. Puhdista mustikat. Kuori ja viipaloi sipuli.
  2. Yhdistä kulhossa etikka, vesi, sokeri ja suola. Sekoita kunnes sokeri ja suola ovat sulaneet liemeen.
  3. Laita mustikat ja sipulit kerroksittain isoon lasitölkkiin. Kaada päälle etikkaliemi ja lisää mausteet. Sulje tölkki kannella ja laita jääkaappiin tekeytymään ainakin päivän ajaksi.

Vinkki! Tarjoile keksien, juuston, leikkeleiden tai kypsän tai graavatun kalan kanssa. Sopii loistavasti lisämauksi myös salaatteihin.

Vierailija

Säilö kesä talteen! Näin teet värikkäät ja herkulliset pikkelssit

Näissä pikkelsseissä ei ole mitään muuta vikaa kuin että eivät sovellu herkkävatsaisen syötäväksi. Minulla hulahtaa läpi suoliston kertaheitolla yhdistelmä punasipuli + omena - tai valkoviinietikka. Menee pöntöllä istumiseksi seuraava vuorokausi pikkelssin syönnin jälkeen joten omaan kokemukseen perustuen en suosittele jos on sovittuna jotain menoa pikkelssin syönnin jälkeen!
Lue kommentti