Punaviinissä haudutettu paahtopaisti on herkullisen mureaa. Hyvää ruokahalua, rakkaat isät ja isoisät!

6 salottisipulia
200 g herkkusieniä
1 porkkana
700 g paahtopaistia
4 pekoniviipaletta (100 g)
50 g voita
1 rkl rypsiöljyä
½–1 tl suolaa
½ tl pippuria
2 rkl vehnäjauhoja
½ l punaviiniä, mieluiten burgundilaista
2 dl vahvaa lihalientä
1 rkl tomaattisosetta
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1 tl timjamia tai 2 tuoretta timjaminoksaa
1 laakerinlehti

  • Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  • Kuori ja lohko sipulit. Puolita herkku­sienet. Kuori ja viipaloi porkkana. Kuivaa paisti talouspaperilla ja leikkaa se kuutioiksi. Pilko pekoni.
  • Kuumenna valurautapata. Ruskista sipuleita, herkkusieniä ja porkkanoita voissa 5 minuuttia. Mausta vihannekset kevyesti uolalla ja nosta ne reikäkauhan avulla hetkeksi sivuun odottamaan.
  • Laita valurautapataan öljyä. Ruskista lihat öljyssä niin, että ne saavat kauttaaltaan ­väriä pintaan. Lisää pekoni ja ruskista vielä pari ­minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Kääntele jauhot lihojen joukkoon. Lorauta sekaan punaviini ja lientä niin paljon, että se peittää ­ainekset. Lisää tomaattisose, yrtit ja valkosipuli. Kaada vihan­nekset pataan ja anna hautua uunissa noin tunti tai kunnes liha on pehmeää ja kypsää.
  • Tarjoa peruna­muusin kanssa.

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander