Punaviinissä haudutettu paahtopaisti on herkullisen mureaa. Hyvää ruokahalua, rakkaat isät ja isoisät!

6 salottisipulia
200 g herkkusieniä
1 porkkana
700 g paahtopaistia
4 pekoniviipaletta (100 g)
50 g voita
1 rkl rypsiöljyä
½–1 tl suolaa
½ tl pippuria
2 rkl vehnäjauhoja
½ l punaviiniä, mieluiten burgundilaista
2 dl vahvaa lihalientä
1 rkl tomaattisosetta
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1 tl timjamia tai 2 tuoretta timjaminoksaa
1 laakerinlehti

  • Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  • Kuori ja lohko sipulit. Puolita herkku­sienet. Kuori ja viipaloi porkkana. Kuivaa paisti talouspaperilla ja leikkaa se kuutioiksi. Pilko pekoni.
  • Kuumenna valurautapata. Ruskista sipuleita, herkkusieniä ja porkkanoita voissa 5 minuuttia. Mausta vihannekset kevyesti uolalla ja nosta ne reikäkauhan avulla hetkeksi sivuun odottamaan.
  • Laita valurautapataan öljyä. Ruskista lihat öljyssä niin, että ne saavat kauttaaltaan ­väriä pintaan. Lisää pekoni ja ruskista vielä pari ­minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Kääntele jauhot lihojen joukkoon. Lorauta sekaan punaviini ja lientä niin paljon, että se peittää ­ainekset. Lisää tomaattisose, yrtit ja valkosipuli. Kaada vihan­nekset pataan ja anna hautua uunissa noin tunti tai kunnes liha on pehmeää ja kypsää.
  • Tarjoa peruna­muusin kanssa.

Sosekeitto saa uuden säväyksen paahdetusta kardemummasta.

1–2 annosta

1 sipuli
2 isohkoa porkkanaa
1 jauhoinen peruna
½ rkl öljyä
½ tl kardemummaa
¼ tl savustettua paprikajauhetta
4 dl vettä
1 prk (165 ml) kookoskermaa
½ limetin mehu
2 tl hunajaa
½ tl suolaa

  • Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja lohko porkkanat ja peruna.
  • Kuullota sipulisilppua öljyssä kattilassa. Sekoita joukkoon kardemumma ja paprikajauhe.
  • Hauduta miedolla lämmöllä minuutin ajan. Varo, etteivät mausteet pala.
  • Lisää porkkanat, peruna ja vesi. Hauduta noin 20 minuuttia eli kunnes juurekset ovat kypsiä. Soseuta keitto.
  • Kaada keittoon kookoskerma, lisää limetin mehu, hunaja ja suola. Maista ja mausta sopivaksi.
  • Paahda leipäkrutonkeja paistipannulla ja lisää niitä tarjoiluvaiheessa keiton pinnalle.

Mustatorvisienistä syntyy maukas keitto, joka saa täyteläisyyttä tuorejuustosta. 

Mustatorvisienikeitto 

1–2 hengelle

1 pieni sipuli
½ l mustatorvisieniä
½ rkl voita
½ rkl vehnäjauhoja
3 dl omenamehua
2 dl vettä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
½  kasvisliemikuutio
½  tl mustapippuria myllystä
½  tl suolaa
(tuoretta timjamia)

  1. Kuori ja silppua sipuli. Perkaa tuoreet sienet ja pilko isokokoiset pienemmiksi paloiksi.
  2. Sulata voinokare kattilassa. Lisää joukkoon sipuli sekä 4 dl sieniä ja jauhot. Sekoittele pari minuuttia.
  3. Lisää joukkoon omenamehu, vesi, tuorejuusto, liemikuutio pippuri ja suola.
  4. Hauduta keittoa 20 minuuttia. Soseuta keitto lopuksi.
  5. Paista loput sienistä keiton päälle. Silppua pinnalle timjamia.

Vinkki! Voit tehdä sienikeiton myös suppilovahveroista.