
Hiivaton ryynirieska maistuu niillekin, jotka eivät erikoisruokavaliota noudattaisikaan.
Närästystä, turvotusta, ilmavaivoja, keliakiaa. Leipää ei tarvitse hylätä, vaikka vatsa oikkuilisi vehnästä tai hiivasta. Nämä helpottavat herkkävatsaisen hiilarihimoa.
ET-lehti kertoi aiemmin vehnän ja viljan jättäneistä Arja Kivekkäästä ja Tarja Kvarnströmistä. He paljastivat lempireseptinsä: Tarja tykkää gluteenittomasta näkkileivästä, Arja hiivattomasta pizzasta.
Nämä leivät, pizza ja näkkileipä on helppo valmistaa – vaikka kaikki samalla kertaa.
Tattarileipäset
- noin 12 kpl
- 1 dl luonnonjogurttia
- 1 ½ dl vettä
- 25 g hiivaa
- ¾ tl suolaa
- 1 ½ dl tattarihiutaleita
- ½ dl perunajauhoja
- noin 5 dl luontaisesti gluteenittomia jauhoja
- Sekoita jogurtti ja vesi. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva.
- Lisää suola ja hiutaleet sekä kevyesti alustaen perunajauho ja gluteenittomat jauhot.
- Leivo tai lusikoi taikinasta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota leipäsiä vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
- Tarjoa heti paiston jälkeen lämpiminä. Pakasta loput.
Gluteeniton näkkileipä
- 2 dl maissijauhoja
- 0,75 dl auringonkukansiemeniä
- 0,5 dl pellavansiemeniä
- 0,5 dl seesaminsiemeniä
- 0,5 dl kurpitsansiemeniä
- 2,5 dl kiehuvaa vettä
- 0,5 dl öljyä
- sormisuolaa
- Yhdistä kuivat ainekset kulhossa.
- Kaada kiehuva vesi ja öljy kulhoon ja sekoita tasaiseksi tahnaksi kuivien ainesten kanssa.
- Kaada massa pellille leivinpaperin päälle.
- Laita käsi muovipussiin ja tasoita taikina mahdollisimman ohueksi.
- Ripottele sormisuola taikinan pinnalle.
- Leikkaa halutessasi taikina sopivan kokoisiksi paloiksi.
- Paista kiertoilmauunissa 150 asteessa noin tunnin.
Hiivaton pizza
- 6 dl ruisjauhoja (tai gluteenitonta tummaa jauhoseosta)
- 3 tl leivinjauhetta
- 1 ½ tl suolaa
- 3 dl vettä
- 3 rkl öljyä/ sulatettua voita
- Yhdistä leivinjauhe, suola ja ruisjauhot. Lisää vesi ja öljy, vaivaa taikinaksi.
- Levitä se uunipellille leivinpaperin päälle. Täytä pizza mielesi mukaan.
- Paista 250 asteessa 12–15 minuuttia.
Hiivaton ryynirieska
- 20 palaa
- 1 l maitoa
- 2 dl kermaviiliä
- 2 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
Lisäksi
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
- 5 dl kaurahiutaleita
- 1 kananmuna
- 1 tl suolaa
- 25–50 g voita
- Sekoita maito ja kermaviili. Lisää joukkoon ohrasuurimot. Anna seoksen seistä yön yli jääkaapissa.
- Lisää 3 tuntia ennen paistamista kaurahiutaleet, muna ja suola.
- Sulata nokare voita uunipannulla leivinpaperin päällä. Kaada taikina pellille.
- Paista rieskaa 250-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa meitä Facebookissa