Hiivaton ryynirieska maistuu niillekin, jotka eivät erikoisruokavaliota noudattaisikaan.
Hiivaton ryynirieska maistuu niillekin, jotka eivät erikoisruokavaliota noudattaisikaan.

Närästystä, turvotusta, ilmavaivoja, keliakiaa. Leipää ei tarvitse hylätä, vaikka vatsa oikkuilisi vehnästä tai hiivasta. Nämä helpottavat herkkävatsaisen hiilarihimoa.

ET-lehti kertoi aiemmin vehnän ja viljan jättäneistä Arja Kivekkäästä ja Tarja Kvarnströmistä. He paljastivat lempireseptinsä: Tarja tykkää gluteenittomasta näkkileivästä, Arja hiivattomasta pizzasta.

Nämä leivät, pizza ja näkkileipä on helppo valmistaa – vaikka kaikki samalla kertaa.

Tattarileipäset 

  • noin 12 kpl
  • 1 dl luonnonjogurttia
  • 1 ½ dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • ¾ tl suolaa
  • 1 ½ dl tattarihiutaleita
  • ½ dl perunajauhoja
  • noin 5 dl luontaisesti gluteenittomia jauhoja
  1. Sekoita jogurtti ja vesi. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva.
  2. Lisää suola ja hiutaleet sekä kevyesti alustaen perunajauho ja gluteenittomat jauhot.
  3. Leivo tai lusikoi taikinasta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota leipäsiä vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  4. Tarjoa heti paiston jälkeen lämpiminä. Pakasta loput.

Gluteeniton näkkileipä

  • 2 dl maissijauhoja
  • 0,75 dl auringonkukansiemeniä
  • 0,5 dl pellavansiemeniä
  • 0,5 dl seesaminsiemeniä
  • 0,5 dl kurpitsansiemeniä
  • 2,5 dl kiehuvaa vettä
  • 0,5 dl öljyä
  • sormisuolaa
  1. Yhdistä kuivat ainekset kulhossa.
  2. Kaada kiehuva vesi ja öljy kulhoon ja sekoita tasaiseksi tahnaksi kuivien ainesten kanssa.
  3. Kaada massa pellille leivinpaperin päälle.
  4. Laita käsi muovipussiin ja tasoita taikina mahdollisimman ohueksi.
  5. Ripottele sormisuola taikinan pinnalle.
  6. Leikkaa halutessasi taikina sopivan kokoisiksi paloiksi.
  7. Paista kiertoilmauunissa 150 asteessa noin tunnin.

Hiivaton pizza

  • 6 dl ruisjauhoja (tai gluteenitonta tummaa jauhoseosta)
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 1 ½ tl suolaa
  • 3 dl vettä
  • 3 rkl öljyä/ sulatettua voita
  1. Yhdistä leivinjauhe, suola ja ruisjauhot. Lisää vesi ja öljy, vaivaa taikinaksi.
  2. Levitä se uunipellille leivinpaperin päälle. Täytä pizza mielesi mukaan.
  3. Paista 250 asteessa 12–15 minuuttia.
     

Hiivaton ryynirieska

  • 20 palaa
  • 1 l maitoa
  • 2 dl kermaviiliä
  • 2 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita

Lisäksi

  • 5 dl kaurahiutaleita
  • 1 kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • 25–50 g voita
  1. Sekoita maito ja kermaviili. Lisää joukkoon ohrasuurimot. Anna seoksen seistä yön yli jääkaapissa.
  2. Lisää 3 tuntia ennen paistamista kaurahiutaleet, muna ja suola.
  3. Sulata nokare voita uunipannulla leivinpaperin päällä. Kaada taikina pellille.
  4. Paista rieskaa 250-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.

Maailman parhaat korvapuustit tehdään juureen. ET:n toimittaja sai tämän ohjeen hyppysiinsä 25 vuotta sitten ja se on sittemmin hioutunut täydelliseksi.

"Sain maailman parhaan pullaohjeen 25 vuotta sitten. Se hioutui täydelliseksi, kun tein vapaaehtoistyötä SPR:n nuorten turvatalolla, missä leivoin pullaa pakkaset täyteen.

Täydellisyyteen saattaa vaikuttaa se, että lisään taikinaan sokeria, rasvaa ja kardemummaa aina hiukan enemmän kuin ohjeessa lukee. Sama pätee puustien täytteeseen: mitä huolellisemmin malttaa levittää voin (tai margariinin) tasaisesti koko pullalevylle ja mitä reilummalla kädellä ripsottelee sokeria ja kanelia, sitä parempia puusteja saa."

– Ilja Ojala, ET:n toimittaja

Maailman parhaat korvapuustit

Juuri

5 dl lämmintä maitoa
1 hiiva (50 g)
4 dl vehnäjauhoa

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot, sekoita.
  2. Anna tekeytyä noin puoli tuntia liinan alla lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa, jossa on valo päällä. 

Taikina

1 muna
1,5 dl sokeria
3-4 tl kardemummaa
150 g sulatettua voita tai margariinia
7-8 dl vehnäjauhoja

Lisäksi

noin 100 g pehmentynyttä voita tai margariinia
kanelia
sokeria
1 muna

  1. Lisää juuren joukkoon muna, sokeri ja rasva sekoittaen puuhaarukalla. Rasvaa ja sokeria voi mitata vähän reilummalla mitalla.
  2. Lisää vehnäjauhot erissä sekoittaen. Taikina saa olla ennemmin löysä kuin liian jämäkkä. 
  3. Kohota suljetussa uunissa liinalla peitettynä puolisen tuntia. 
  4. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle puolet rasvasta, sokeria ja runsaasti kanelia. 
  5. Kääri levy tiukaksi rullaksi pitkältä sivulta aloittaen. Leikkaa rulla mielesi mukaan joko suoriksi tai hieman kolmionmuotoisiksi paloiksi.
  6. Nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille niin, että leikkaussivut osoittavat sivuille. Jos leikkasit pullat kolmionmuotoisiksi, aseta "kärkiosa" ylöspäin.
  7. Paina sormella pullien pintaa keskeltä niin, että puustin poimut aukeavat sivuille.
  8. Kohota liinan alla vähintään 15 minuuttia.
  9. Kauli sillä välin toinen taikinapuolisko, täytä ja tee kuten edellisen kanssa.
  10. Voitele puustit kananmunalla ja ripottele halutessasi päälle raesokeria. Paista korvapuusteja uunin keskitasolla 225 asteessa noin 13 minuuttia. 
  11. Anna jäähtyä hetken ja nauti esimerkiksi maitolasillisen tai kaakaon kera.

Vinkkejä!

  • Puusteista saa tehdä juuri sen kokoisia kuin haluaa. Tiedetäänpä tapaus, jossa suuria pullia rakastava puoliso kyllästyi liian pieniin pulliin ja tarttui itse kaulimeen. Ohjeessa mainittujen 30 korvapuustin sijaan puoliso sai samasta ohjeesta aikaan yhdeksän (9) kappaletta mammuttipullia. 
  • Jos haluat oikaista, voit leipoa puustien sijaan kanelikierteitä. Kauli taikina ja levitä täytteet. Taita levy kahtia niin, että täyte jää sisäpuolelle. Leikkaa levystä noin 2 cm leveitä suikaleita. Kieritä suikaleita päistä eri suuntiin kierteelle ja pyöräytä kauniin muotoiseksi pullaksi. Kohota ja toimi kuten korvapuustien kanssa. 
  • Karamellimaista makua saat, kun lisäät täytteeseen fariinisokeria.