Hiivaton ryynirieska maistuu niillekin, jotka eivät erikoisruokavaliota noudattaisikaan.
Hiivaton ryynirieska maistuu niillekin, jotka eivät erikoisruokavaliota noudattaisikaan.

Närästystä, turvotusta, ilmavaivoja, keliakiaa. Leipää ei tarvitse hylätä, vaikka vatsa oikkuilisi vehnästä tai hiivasta. Nämä helpottavat herkkävatsaisen hiilarihimoa.

ET-lehti kertoi aiemmin vehnän ja viljan jättäneistä Arja Kivekkäästä ja Tarja Kvarnströmistä. He paljastivat lempireseptinsä: Tarja tykkää gluteenittomasta näkkileivästä, Arja hiivattomasta pizzasta.

Nämä leivät, pizza ja näkkileipä on helppo valmistaa – vaikka kaikki samalla kertaa.

Tattarileipäset 

  • noin 12 kpl
  • 1 dl luonnonjogurttia
  • 1 ½ dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • ¾ tl suolaa
  • 1 ½ dl tattarihiutaleita
  • ½ dl perunajauhoja
  • noin 5 dl luontaisesti gluteenittomia jauhoja
  1. Sekoita jogurtti ja vesi. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva.
  2. Lisää suola ja hiutaleet sekä kevyesti alustaen perunajauho ja gluteenittomat jauhot.
  3. Leivo tai lusikoi taikinasta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota leipäsiä vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  4. Tarjoa heti paiston jälkeen lämpiminä. Pakasta loput.

Gluteeniton näkkileipä

  • 2 dl maissijauhoja
  • 0,75 dl auringonkukansiemeniä
  • 0,5 dl pellavansiemeniä
  • 0,5 dl seesaminsiemeniä
  • 0,5 dl kurpitsansiemeniä
  • 2,5 dl kiehuvaa vettä
  • 0,5 dl öljyä
  • sormisuolaa
  1. Yhdistä kuivat ainekset kulhossa.
  2. Kaada kiehuva vesi ja öljy kulhoon ja sekoita tasaiseksi tahnaksi kuivien ainesten kanssa.
  3. Kaada massa pellille leivinpaperin päälle.
  4. Laita käsi muovipussiin ja tasoita taikina mahdollisimman ohueksi.
  5. Ripottele sormisuola taikinan pinnalle.
  6. Leikkaa halutessasi taikina sopivan kokoisiksi paloiksi.
  7. Paista kiertoilmauunissa 150 asteessa noin tunnin.

Hiivaton pizza

  • 6 dl ruisjauhoja (tai gluteenitonta tummaa jauhoseosta)
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 1 ½ tl suolaa
  • 3 dl vettä
  • 3 rkl öljyä/ sulatettua voita
  1. Yhdistä leivinjauhe, suola ja ruisjauhot. Lisää vesi ja öljy, vaivaa taikinaksi.
  2. Levitä se uunipellille leivinpaperin päälle. Täytä pizza mielesi mukaan.
  3. Paista 250 asteessa 12–15 minuuttia.
     

Hiivaton ryynirieska

  • 20 palaa
  • 1 l maitoa
  • 2 dl kermaviiliä
  • 2 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita

Lisäksi

  • 5 dl kaurahiutaleita
  • 1 kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • 25–50 g voita
  1. Sekoita maito ja kermaviili. Lisää joukkoon ohrasuurimot. Anna seoksen seistä yön yli jääkaapissa.
  2. Lisää 3 tuntia ennen paistamista kaurahiutaleet, muna ja suola.
  3. Sulata nokare voita uunipannulla leivinpaperin päällä. Kaada taikina pellille.
  4. Paista rieskaa 250-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.