Filotaikinaan kääräisty herkullinen lohi-pinaattitäyte maistuu kevään juhlapöydässä.

18 kappaletta

1 pkt filotaikinaa

Täyte

2 kananmunaa
1 dl riisiä
100 g tuoretta pinaattia
200 g loimulohta
½ tl suolaa

Pinnalle

1 dl oliiviöljyä
½ dl seesaminsiemeniä

  • Keitä kananmunia 10 minuuttia ja hauduta riisi kypsäksi. Huuhtele pinaatti ja höyrytä muutama minuutti pannulla, niin että pinaatti menee kasaan. Perkaa ja hienonna lohi. Hienonna munat.
  • Sekoita kaikki ainekset täytteeksi. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.
  • Levitä puolet filoarkeista pinoksi työpöydälle. Laita loput pakastimeen. Leikkaa arkit saksilla vaakasuoraan kahtia ja pystysuoraan kolmen osaan. Saat yhdestä arkista kuusi palaa.
  • Nosta kaksi arkkia päällekkäin työlaudalle. Sipaise pintaan oliiviöljyä ja laita reilu ruokalusikallinen täytettä arkin alareunaan. Käännä reunat kummaltakin puolelta täytteen päälle ja kääri rullalle. Annos riittää noin 18 rullaan. Filotaikina murenee helposti, mutta voit tarvittaessa lisätä kolmannenkin arkin rullaa tukevoittamaan.
  • Sivele rullien pinta oliiviöljyllä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
  • Paista 200-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia.

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.